Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Aplikacije i softver

TikTok kažnjen s 345 milijuna eura zbog privatnosti podataka djece

TikTok je kažnjen sa 345 milijuna eura zbog privatnosti podataka djece
Shutterstock

Irski regulatori kaznili su TikTok sa 345 milijuna eura zbog kršenja privatnosti djece.

Pritužba se ticala načina na koji je aplikacija za društvene medije postupala s podacima o djeci u 2020. – posebice oko provjere dobi i postavki privatnosti.

To je dosad najveća kazna koju je TikTok dobio od regulatora.

Glasnogovornik tvrtke za društvene medije rekao je da se “s dužnim poštovanjem ne slaže s odlukom, posebice s visinom izrečene novčane kazne”.

“Kritike su usmjerene na značajke i postavke koje su bile na snazi prije tri godine, a koje smo promijenili mnogo prije nego što je istraga uopće počela, kao što je postavljanje svih računa mlađih od 16 godina na privatne prema zadanim postavkama”, izjavili su.

Kaznu je izdala irska Komisija za zaštitu podataka (DPC) prema zakonu o privatnosti Opće uredbe o zaštiti podataka (GDPR).

GDPR postavlja pravila kojih se tvrtke moraju pridržavati prilikom rukovanja podacima.

DPC je otkrio da TikTok nije bio dovoljno transparentan s djecom u vezi sa svojim postavkama privatnosti te je postavio pitanja o tome kako se njihovi podaci obrađuju.

Profesorica Sonia Livingstone, koja istražuje dječja digitalna prava i iskustva na Londonskoj školi ekonomije i političkih znanosti, pozdravila je odluku DPC-a.

“Djeca žele sudjelovati u digitalnom svijetu bez da budu iskorištavana ili manipulirana. A to znači da platforme moraju objasniti kako se postupa s njihovim podacima i, što je najvažnije, postupati pošteno s njihovim podacima, budući da je privatnost pravo djeteta”, rekla je za BBC Vijesti.

U tijeku je još uvijek istraga o tome je li TikTok ilegalno prenio podatke iz EU-a u Kinu. TikTok je u vlasništvu pekinške tvrtke ByteDance.

TikTok
Shutterstock

Europske kazne

Unatoč tome što se kazna mjeri stotinama milijuna, zapravo je manja od ostalih kazni viđenih posljednjih mjeseci – poput kazne od 1,2 milijarde eura koju je Meti odredio regulator u svibnju zbog pogrešnog rukovanja podacima ljudi prilikom njihovog prijenosa između Europe i Sjedinjene Države.

Međutim, znatno je veća od kazne od 12,7 milijuna funti koju je TikTok-u izdao britanski nadzornik podataka u travnju jer je dopustio djeci mlađoj od 13 godina da koriste platformu 2020. godine.

Kazna koju je izdao DPC posebno se odnosi na 2020., a TikTok je poduzeo nekoliko radnji u godinama koje slijede kako bi bio usklađeniji.

To je uključivalo i to da je u siječnju 2021. postao jedno od prvih mjesta društvenih medija koje je prema zadanim postavkama učinilo privatnim račune za djecu od 13 do 15 godina.

Također će ovog mjeseca uvesti promjenu što će značiti da će svi 16 i 17-godišnjaci koji se prijave na platformu imati svoj račun prema zadanim privatnim postavkama.

1 komentar

Možda će vas zanimati

Tech

U Moskvi se održavaju tečajevi iz oralnog seksa za djevojke koje žele usavršiti svoje sposobnosti oralnog zadovoljavanja. Cijena tečaja je 3500 ruskih rublja (608kn)...

Tech

Što bi se dogodilo ako uronite ruku u posudu tekućeg dušika? Bi li vam se ruka smrzla do ozeblina? Bi li se razbila čim...

Internet

Sigurno ste do sad naletjeli na neke od bizarnosti na koje je Googleovo auto naletjelo pri snimanju, a u ovom videu pogledajte kompilaciju najčudnijih...

Tech

Trebate izračunati postotak od nekog broja, a ne znate kako? Pročitajte ovaj jednostavan članak i naučite kako se računa postotak. Postotci se koriste za...

Tech

1995. godine grupa znanstvenika NASA-e napravila je testove o tome kako pojedine droge utječu na paukovu sposobnost da izgradi mrežu.

Internet

Odmah da vam kažemo – neizbježan kraj dogodio bi se iznenađujuće brzo. Ako je zapremnina prosječnog lijesa 886 litara, a prosječan volumen ljudskog tijela...

Automoto

Tvrtka Laser Power Systems razvila je automobil pogonjen nuklearnom energijom. Napokon je pronađen način koji će vašem automobilu omogućiti vječni rad bez punjenja. No...

Tech

Rudnik dijamanata Mir u Siberu jedna je od najvećih rupa u tlu koju je čovjek napravio. Duboka je 525 metara i široka 1200m. Let...