Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Aplikacije i softver

TikTok tvrdi da zaposlenici u Kini imaju pristup podacima europskih korisnika

Foto: Shutterstock

Platforma za razmjenu videa u kineskom vlasništvu, TikTok, izjavila je za korisnike da neki od njihovih zaposlenika u Kini imaju pristup podacima računa korisnika iz Velike Britanije i Europske unije. Tehnološki div se našao pod lupom vlasti diljem svijeta zbog zabrinutosti da bi podaci mogli biti proslijeđeni kineskoj vladi.

Prošli tjedan, američki dužnosnici pozvali su na zabranu aplikacije u Americi. Ipak, TikTok poriče da bi se podaci mogli koristiti za praćenje američkih građana te navodi da se politika odnosi samo na “Europski gospodarski prostor, Švicarsku i Ujedinjeno Kraljevstvo”.

Iako TikTok trenutno čuva podatke o europskim korisnicima u SAD-u i Singapuru, trenutno je usredotočen na ograničavanje broja zaposlenika koji imaju pristup podacima europskih korisnika. Pristup je podložan nizu sigurnosnih kontrola i protokola za odobravanje, prenosi BBC.

Parlament Ujedinjenog Kraljevstva zatvorio je svoj TikTok račun u kolovozu nakon što su zastupnici izrazili zabrinutost zbog rizika od prosljeđivanja podataka kineskoj vladi. Visoki zastupnici i kolege pozvali su na uklanjanje računa sve dok TikTok ne pruži vjerodostojna jamstva da se nikakvi podaci ne mogu predati Pekingu.

Irska komisija za zaštitu podataka, vodeće regulatorno tijelu u EU, provodi istragu aplikacije zbog dva pitanja povezana s privatnošću. Nadzorni organ ispituje TikTok-ovu obradu osobnih podataka djece i je li djelovao u skladu sa zakonima EU u vezi s prijenosom osobnih podataka u druge zemlje, kao što je Kina.

U lipnju ove godine, TikTok je objavio da je migrirao informacije američkih korisnika na servere koje vodi američki softverski gigant Oracle u Texasu, a prošlog je mjeseca TikTok demantirao izvješće da kineski tim ByteDancea, tvrtke u čijem je vlasništvu TikTok, planira koristiti aplikaciju za praćenje lokacija američkih građana.

TikTok je najbrže rastuća aplikacija društvenih medija na svijetu i preuzeta je gotovo 4 milijarde puta. Tvrtka je ostvarila više od 6,2 milijarde dolara bruto prihoda od potrošnje unutar aplikacije od pokretanja 2017. godine.

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Biznis i posao

Je li uvođenje pretplate na društvene mreže novi model financiranja koji će obilježiti budućnost društvenih mreža? Mogu li Twitter i Instagram uvođenjem pretplata nadoknaditi...

Internet

Elon Musk predstavio je ideju koja bi po njegovom mišljenju riješila tenzije između Kine i Tajvana. Naime, sugerirao je da bi se tenzije između...

Aplikacije i softver

Instagram razvija novu sigurnosnu značajku koja će štititi korisnike od primanja privatnih poruka koje sadrže seksualno eksplicitne fotografije. Značajka “Nudity Protection” (zaštita od golotinje)...

Biznis i posao

Može li se zaraditi novac putem TikTok društvene mreže? Zašto je TikTok toliko popularan i koje sve važne TikTok činjenice vežemo uz tu popularnu...