Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Web & IT

Tor – anonimna mreža koja pruža više štete ili koristi?

Foto: Torproject

Neki tvrde da Tor predstavlja najbolju obranu od cenzure, posebno u zemljama koje ne poštuju ljudska prava, a neki pak uvjeravaju da štiti kriminalce i da im pomaže u skrivanju ilegalnih akcija. Tom tematikom pozabavili su se i sigurnosni stručnjaci te su tom prilikom utvrdili da skoro 7% Tor korisnika posjećuje lokacije koje bi mogle nuditi ilegalne usluge i sadržaje.

Na problematične lokacije su mahom odlazili korisnici iz zemalja koje se smatraju slobodnim, ali je, ističu stručnjaci, postotak toliko mali da ne ukazuje na štetnost anonimne mreže. Naravno, bilo koji anonimni servis može se koristiti u legalne i ilegalne svrhe. Ističe se da pretpostavke nisu sasvim precizne, prije svega zbog toga što se uvijek pretpostavlja da sve lokacije na Dark Webu služe za distribuciju ilegalnih sadržaja, što nije uvijek točno.

Ubrzo su reagirali i ljudi koji stoje iza Tor projekta, a izvršna direktorica Isabela Bagueros je u priopćenju rekla da su istraživači sve .onion web stranice obilježili kao ilegalne, a sve posjete “čistoj mreži” okarakterizirali kao legalne. Prema njenim tvrdnjama, takva je pretpostavka pogrešna s obzirom na to da situacija nije toliko jednostavna. Istakla je i da onion servis nudi i Facebook, te mediji kao što su The New York Times, BBC, Deutsche Welle, BuzzFeed kako bi zaštitili privatnost korisnika i osigurali pristup cjelovitim informacijama, prenosi Ars Technica.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Apps & Software

Iz Mozille tvrde da se njihova najnovija aplikacija razlikuje od konkurencije u nekoliko krucijalnih stvari.

Web & IT

Google se već neko vrijeme trudi utjecati na to da se korisnici bolje odnose prema svojim lozinkama.

Web & IT

Stručnjaci za sigurnost otkrili su novi, napredni malware koji može zaobići i najozbiljnije sigurnosne mjere.

Apps & Software

Zoom je kupio Keybase, popularni startup koji pruža uslugu enkriptirane komunikacije...