Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biznis

Toshiba se službeno povlači iz laptop biznisa

Tvrtka nije objavila zašto se odlučila na ovakvu odluku, ali razlozi se mogu naslutiti.

Foto: Toshiba

Tvrtka Toshiba, u tajnosti je prodala Sharpu preostalih 19,9 posto udjela u Dynabook laptop brendu, čime je službeno u potpunosti izašla iz poslovanja prodaje računala.

Taj proces je započeo još 2018. godine kad je istoj tvrtki prodala 80,1 posto vlasništva, a sad, nakon 35 dugih godina poslovanja u tom području, potpuno se povlači iz tog biznisa.

Toshiba je jedan od pionira u proizvodnji prijenosnih računala, a svoj prvi primjerak prijenosnog računala, T1100 predstavili su još davne 1985. godine i smatra se prvim široko prihvaćenim laptopom. T1100 je bio predložak za većinu prijenosnih računala sve do 1991. godine kad se pojavila Appleova PowerBook linija. Toshiba je uspjela u 1990-ima i 2000-ima izbaciti nekoliko zapaženih linija, među kojima su bile Satellite, Portégé i Qosmio, piše Engadget.

Tvrtka nije objavila zašto se odlučila na ovakvu odluku, ali razlozi se mogu naslutiti. Još godinama unazad dolazilo je do “pogrešnih” koraka tvrtke, pa je tako Toshiba ulagala u HD DVD standard, kojeg je pobijedio Blue-Ray, pa je njihova nekadašnja linija multimedijalnih laptopa izgubila svoj smisao. Također, rivali poput Della, Lenova pa i Applea, prevladali su Toshibu u području ultra-prijenosnih računala. Ako na to sve nadodamo činjenicu da se tržište PC računala generalno smanjuje, a konkurencija povećava, Toshiba se suočila s jakom konkurencijom na tržištu gdje prostora za zaradu ima samo za najveće konkurente.

Ipak, Toshiba i dalje ostaje jedno od glavnih imena u računalnoj industriji. Tvrtka će nastaviti poslovati u kategorijama printanja i pohrane, a vrlo su jaki i u kategoriji proizvodnje baterija. Međutim, ipak ostaje žaljenje za činjenicom da više nećemo imati prilike vidjeti računala ovog brenda.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Biznis

LG Electronics (LG) i Magna International Inc. (Magna) potpisali su transakcijski ugovor kojim uspostavljaju zajednički pothvat (joint venture). Sjedište nove tvrtke, koja će se...

Biznis

Veliki porast potrošnje u gaming industriji zabilježen je tijekom 2020. godine jer su ljudi pronalazili utjehu i distrakciju u igranju igara.

Web & IT

Razmišljate o pokretanju novog digitalnog projekta, no niste sigurni je li sada dobro vrijeme za pokretanje novog digitalnog biznisa? Pitate se je li gospodarska...

Hi-tech

Ako tražite najbolji mini laptop 2020-te godine, a novi ste u svijetu prijenosnih računala, možda vam za oko zapne neki primjerak iz predstavljanja koje...

Oglašavanje