Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Umjetna inteligencija

Treba li umjetna inteligencija igrati veću ulogu u borbi protiv kriminala?

Umjetnu inteligenciju (AI) sve više koriste policije diljem svijeta, no nadmašuju li dobrobiti uvijek rizike?

Sarah je žrtva obiteljskog zlostavljanja i telefonira službeniku hitne pomoći. Prestrašena je i uznemirena jer joj bivši muž pokušava provaliti u kuću.

Dok Sarah razgovara s čovjekom, poziv također transkribira softverski sustav AI, onaj koji se izravno povezuje s bazama podataka britanske policije.

Kada voditelju kaže ime svog muža i njegov datum rođenja, AI brzo dohvaća njegove podatke. Bljesne da čovjek ima dozvolu za oružje, što znači da policajci moraju što prije doći do kuće.

Iako su hitni pozivi u slučaju zlostavljanja u obitelji nažalost prečesti, gornji primjer srećom nije bio stvarna situacija uživo. Umjesto toga, to je test makete, dio tromjesečnog probnog testiranja AI softvera za hitne pozive prošle godine od strane britanske Humberside policije.

AI je osigurao start-up Untrite AI iz Ujedinjenog Kraljevstva, a osmišljen je da učini učinkovitijim rješavanje tisuća poziva primljenih svaki dan.

Sustav je uvježban na dvije godine vrijednim povijesnim podacima – svi povezani s pozivima zlostavljanja u obitelji – koje je dostavio Humberside.

Model umjetne inteligencije analizira mnogo informacija, transkript i zvuk poziva i proizvodi ocjenu trijaže, koja može biti niska, srednja ili visoka. Visoka ocjena znači da policijski službenik mora biti na mjestu događaja u roku od pet ili deset minuta.”

Untrite kaže da ispitivanje sugerira da bi softver operaterima mogao uštedjeti gotovo trećinu njihovog vremena, tijekom i nakon svakog poziva. Druge tehnološke tvrtke također sada nude softverske sustave za hitne pozive pokretane umjetnom inteligencijom uključuju američke tvrtke Corti i Carbyne.

Sljedeća faza za Untrite bit će korištenje svoje umjetne inteligencije u živom okruženju, a tvrtka je u pregovorima s brojnim policijskim snagama i drugim hitnim službama o tome da se to dogodi.

AI ima potencijal promijeniti način na koji policija istražuje i rješava zločine. Može identificirati obrasce i poveznice u dokazima i prosijati kroz goleme količine podataka mnogo brže od bilo kojeg čovjeka.

Ali već smo vidjeli pogrešne korake u korištenju tehnologije od strane organa za provođenje zakona. Na primjer, prošle su godine u SAD-u objavljeni brojni izvještaji o softveru za prepoznavanje lica koji pokreće AI koji nije uspio točno identificirati crna lica.

Neki američki gradovi, poput San Francisca i Seattlea, već su zabranili korištenje ove tehnologije. Ipak, sve ga više koriste policijske snage s obje strane Atlantika.

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Umjetna inteligencija

U našoj galaksiji postoji između 10 i 50 milijardi potencijalno nastanjivih svjetova, kaže Bill Diamond. To mu prilično otežava posao. Gospodin Diamond je izvršni...

Tech

Ne biste trebali vjerovati nikakvim odgovorima koje vam šalje chatbot. A vjerojatno mu ne biste trebali vjerovati ni svoje osobne podatke. To posebno vrijedi...

Umjetna inteligencija

Umjetna inteligencija (AI) neće biti “masovni uništavač radnih mjesta” i ljudski će radnici naučiti raditi s novim tehnologijama, rekao je guverner Banke Engleske za...

Tech

Neki kineski programeri sada moraju instalirati opremu za nadzor na svojim projektima, prema službenim mjerama koje su stupile na snagu ovog mjeseca. Pravila se...

Tech

Jedno gradsko vijeće kaže da će uštedjeti 200.000 funti, odnosno više od 200 tisuća eura time što će četvero radnika s punim radnim vremenom...

Umjetna inteligencija

Proširivanje izvora informacija s otvorenim pristupom predstavlja ključni faktor za znanstvenike u razvoju novih materijala neophodnih za buduće tehnologije. Razvoj novih materijala često je...

Umjetna inteligencija

Mark Zuckerberg optužen je za neodgovoran pristup umjetnoj inteligenciji nakon što se obvezao izgraditi moćan sustav umjetne inteligencije na razini ljudske razine inteligencije. Osnivač...

Aplikacije i softver

Dostavna služba DPD onemogućila je dio svog online chatbota za podršku nakon što je opsovao kupca. Tvrtka za dostavu paketa koristi umjetnu inteligenciju (AI)...