Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Internet

Trebate li izbrisati svoj Facebook? Evo što kaže stručnjak za privatnost

zuckerberg
Foto: Shutterstock

Koliko zapravo znamo o Marku Zuckerbergu? Tvorac Facebooka. Jedan od najbogatijih ljudi na svijetu. 39-godišnji otac troje djece. Ali je li on sila dobra?

Jedan čovjek si je zadao pokušati nam pomoći odgovoriti na to pitanje. Više od desetljeća sveučilišni profesor i stručnjak za privatnost dr. Michael Zimmer bilježi “svaku stvar” koju osnivač Facebooka kaže u javnosti, u arhivu poznatom kao “Dosjei Zuckerberg“.

Pokrivajući razdoblje od 2004. do danas, sadrže više od 1500 transkripata Zuckerbergovih izjava, uključujući objave na Facebooku, medijske intervjue i stotine video zapisa njegovih javnih nastupa. Uz rastuću zabrinutost oko privatnosti korisnika Facebooka i načina na koji se njihovi podaci koriste, dr. Zimmer kaže da je želio “pobliže pogledati” Zuckerbergov nastup i stavove.

“Zabrinutost oko privatnosti oko Facebooka i količina podataka koje Meta prikuplja na svojim platformama stvarna je i važna za razumijevanje korisnika”, kaže Zimmer za Sky News.

“Ne žurim sa sugeriranjem ljudima da izbrišu svoje račune, budući da na platformama može biti stvarne koristi. No, važno je da korisnici istraže dostupne postavke privatnosti kako bi razumjeli koliko je vidljiv njihov sadržaj, kakve se pojedinosti prikupljaju i dijele, i tako dalje.”

Isplati li se investirati novac i vrijeme u Facebook stranice i grupe
(Photo: Pixabay.com)

“Facebook je postao bolji u pružanju korisnicima mogućnosti upravljanja svojom privatnošću, ali sigurno bi mogli učiniti više.”

Zuckerbergove objave na njegovoj Facebook stranici sugeriraju da on ima vlastite brige o privatnosti, veli.

“U posljednje vrijeme objavljuje više o svojoj obitelji, uključujući slike svoje djece – ali zanimljivo je da rijetko vidimo lica njegove djece”, dodaje dr. Zimmer.

“Pa pretpostavljam da se želi pobrinuti da se lica njegove djece ne stavljaju na internet zbog privatnosti ili bilo koje vrste prepoznavanja lica, radi njihove vlastite sigurnosti.

“Ali, naravno, njegova platforma je izgradila alate za skeniranje naših slika i naših lica.”

Dvadeset godina nakon što je stvoren, Facebook je sada neopozivo povezan sa zabrinutošću oko prikupljanja podataka, online sigurnosti i propadanja same demokracije.

Suočio se s pitanjima u vezi sa skandalom Cambridge Analytica u kojem je došlo do podataka koji pripadaju do 87 milijuna korisnika Facebooka kojima je tvrtka za političko savjetovanje nepropisno pristupila, a koja je u međuvremenu zatvorena.

“Moglo bi se reći da to nije nešto što je želio učiniti”, kaže dr. Zimmer o Zuckerbergovom nastupu u američkom Kongresu, ističući da je zapravo prošao “prilično dobro”.

Foto: Shutterstock

Dakle, je li Zuckerberg bio sila dobra?

“Mislim da je općenito imao dobar utjecaj“, kaže dr. Zimmer, stručnjak za privatnost i etiku podataka na Sveučilištu Marquette u SAD-u.

“Mislim da je on – i način na koji vodi svoje organizacije – bio naivan i krivo izračunao u smislu šireg utjecaja koji one imaju na svijet.

“Možemo pogledati primjere, posebno u zemljama u razvoju, gdje su njegove platforme očito korištene i zloupotrijebljene na načine koji su naštetili ljudima. Pretpostavljam da ne može ispraviti te izazove, ali mislim da to može prihvatiti, i mislim da može pronaći načine da se stvarno pokuša uključiti u taj prostor i pomoći da njegov utjecaj i njegova ostavština ostanu pozitivni“, zaključio je.

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Biznis i posao

Sudac je dao zeleno svjetlo za masovni pravni postupak protiv vlasnika Facebooka Mete, potencijalno vrijedan tri i pol milijarde eura. Slučaj pokreće pravna akademkinja...

Internet

Mark Zuckerberg osnovao je Facebook 4. veljače 2004. Točno 20 godina, dakle, prošlo je od izlaska prve verzije najpopularnije društvene mreže, koja je revolucionirala...

Internet

Izvršni direktor Mete Mark Zuckerberg ispričao se obiteljima koje su izjavile da su društvene mreže naštetile njihovoj djeci. Dogodilo se to tijekom žestokog saslušanja...

Umjetna inteligencija

Mark Zuckerberg optužen je za neodgovoran pristup umjetnoj inteligenciji nakon što se obvezao izgraditi moćan sustav umjetne inteligencije na razini ljudske razine inteligencije. Osnivač...

Tech

Meta nastavlja snažno ulagati u vrste generativne umjetne inteligencije i povezane velike jezične modele koji su pomogli u stvaranju OpenAI-jevog ChatGPT-a

Biznis i posao

Donald Trump želi se vratiti u predsjedničku fotelju Bijele kuće. Iako je na prošlim izborima izgubio od Joea Bidena, već se ozbiljno priprema za...

Internet

Meta osporava odluku Europske komisije da regulira dvije njihove usluge, Messenger i Marketplace, kao gatekeepere prema novim strogim ograničenjima bloka za tehnološke platforme. Tvrtka...

Internet

'Milenijalci su posljednji sudionici analognog svijeta, most između onoga što je bilo i onoga što će biti'