Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tech

Tvrtka Meta najavila da će njihovo novo AI superračunalo biti najbrže na svijetu

Foto: Meta

Meta je dovršila prvu fazu novog AI superračunala. Kada AI Research SuperCluster (RSC) bude u potpunosti spreman kasnije ove godine, tvrtka vjeruje da će to biti najbrže AI superračunalo na planetu, sposobno za “izvođenje gotovo 5 exaflopsa mješovitog preciznog izračuna”.

Iz tvrtke navode da će RSC pomoći istraživačima razviti bolje AI modele koji mogu učiti iz trilijuna primjera. Između ostalog, bit će moguće izraditi bolje alate za proširenu stvarnost te će biti moguća “neprimjetna analiza slika, teksta i videa zajedno”. Veliki dio ovog rada je u službi vizije za metaverzum, u kojem će aplikacija i proizvodi s umjetnom inteligencijom imati ključnu ulogu.

“Nadamo se da će nam RSC pomoći da izgradimo potpuno nove sustave umjetne inteligencije koji mogu, na primjer, omogućiti glasovne prijevode u stvarnom vremenu velikim grupama ljudi, od kojih svaki govori drugim jezikom, tako da mogu nesmetano surađivati na istraživačkom projektu ili igrati igru zajedno”, objasnili su voditelj tehničkog programa Kevin Lee i softverski inženjer Shubho Sengupta u objavi na blogu.

RSC trenutno ima 760 Nvidia DGX A100 sustava s ukupno 6.090 GPU-a. Tvrtka Meta vjeruje da je trenutna iteracija već među najbržim AI superračunalima na planetu. Na temelju ranijih testiranja, tvrdi se da RSC može, u usporedbi sa starijim postavkama, pokretati radne tijekove računalnog vida do 20 puta brže, a NVIDIA Collective Communication Library više od devet puta brže, prenosi Engadget.

Također, iz Mete navode da RSC može obrađivati velike modele prirodnog jezika tri puta brže. Kao takvi, AI modeli koji određuju jesu li “radnja, zvuk ili slika štetni ili benigni”, mogu se brže trenirati. Ovo istraživanje bi trebalo pomoći u zaštiti ljudi na trenutnim servisima kao što su Facebook i Instagram, kao i u metaverzumu.

Uz stvaranje fizičke infrastrukture i sustava za pokretanje RSC-a, iz tvrtke navode da treba osigurati sigurnosne kontrole i kontrole privatnosti kako bi se zaštitili stvarni podaci koji se koriste u obuci. Korištenjem stvarnih podataka iz svojih proizvodnih sustava, umjesto javno dostupnih skupova podataka, moguće je učinkovitije provesti istraživanje.

Ove godine Meta planira povećati broj GPU-a u RSC-u na 16.000, što bi trebalo povećati performanse više od 2,5 puta. Tvrtka, koja je počela raditi na projektu početkom 2020. godine, željela je da RSC obuči AI modele za skupove podataka veličine do jednog eksabajta.

“Očekujemo da će takva promjena funkcije koraka u računalnim sposobnostima omogućiti ne samo da kreiramo preciznije AI modele za naše postojeće usluge, već i potpuno nova korisnička iskustva, posebno u metaverzumu”, napisali su Lee i Sengupta.

Drugi exascale sustavi se grade u SAD-u. Očekuje se da će odgođeno superračunalo Aurora u Nacionalnom laboratoriju Argonne Ministarstva energetike dostići 2 exaflopsa, dok se očekuje da će superračunalo El Capitan, koje će upravljati nuklearnim zalihama zemlje, premašiti 2 exaflopsa kada stigne sljedeće godine.

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Tech

Italija je zabranila korištenje tehnologije za prepoznavanje lica i “pametnih naočala”. Agencija za zaštitu podataka izdala je opomenu dvjema općinama koje eksperimentiraju s tim...

Aplikacije i softver

Instagram razvija novu sigurnosnu značajku koja će štititi korisnike od primanja privatnih poruka koje sadrže seksualno eksplicitne fotografije. Značajka “Nudity Protection” (zaštita od golotinje)...

Tech

 LG Electronics (LG) najavio je da je u tijeku dodjela prve nagrade LIFE’S GOOD, s prijavama otvorenima od 6. rujna do 10. listopada. Nagrada...

Tech

Biste li i vi pristali na seks s robotom?