Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Internet

Tvrtka Meta prijeti da će povući Facebook i Instagram iz Europe

Foto: Pixabay

Tvrtka Meta je zaprijetila da će povući Facebook i Instagram iz Europe ako ne bude u mogućnosti nastaviti prenositi korisničke podatke u SAD.

Europski regulatori trenutno uređuju regulativu o tome kako se europski podaci prenose preko Atlantika, nakon što je prethodni sporazum o zaštiti privatnosti s SAD-om u srpnju 2020. godine proglašen nevažećim od strane Europskog suda pravde.

U svom godišnjem izvještaju objavljenom prošlog tjedna, iz tvrtke su naveli da se ne mogu osloniti na nove ili postojeće sporazume te da ako više ne bude moguće prenositi podatke, onda “vjerojatno neće moći ponuditi niz najznačajnijih proizvoda i usluga u Europi, uključujući Facebook i Instagram”.

Međutim, malo je vjerojatno da bi Meta povukla svoje vodeće proizvode s jednog od najunosnijih tržišta, ali spomenuta najava naglašava sve veću napetost između tehnoloških divova i zakonodavaca koja nastaje uslijed nemogućnosti dogovora oko korištenja korisničkih podataka, prenosi Al Jazeera.

Bilo kako bilo, Europska komisija nastavlja svoje pregovore s Washingtonom oko pitanja sigurnosti i privatnosti podataka. Za sada Europa zahtjeva da se podaci više ne prenose, a njihov stav je da se takav prijenos može protumačiti kao rizik po nacionalnu sigurnost.

Ovo nije prvi put da Meta (bivši Facebook) prijeti zabranom svojih usluga. U 2020. godini planirali su blokirati dijeljenje vijesti u Australiji, u pokušaju da se suprotstave predloženom zakonu kojim bi tvrtka bila dužna plaćati medijskim tvrtkama za njihove članke.

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Biznis i posao

Kako se promijenio Instagram u posljednjih nekoliko mjeseci i koje su promjene najvažnije za korisnike? Zašto je važno pratiti promjene na Instagramu želite li...

Biznis i posao

Je li uvođenje pretplate na društvene mreže novi model financiranja koji će obilježiti budućnost društvenih mreža? Mogu li Twitter i Instagram uvođenjem pretplata nadoknaditi...

Aplikacije i softver

Nekoliko tjedana nakon što je preuzeo Twitter, Elon Musk je najavio da će ispuniti jedno od svojih ranih obećanja, a to je – vratiti...

Internet

Novi vlasnik Twittera, Elon Musk, pokrenuo je anketu u kojoj od korisnika traži da glasaju treba li ponovno aktivirati račun bivšeg predsjednika SAD-a Donalda...