Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Internet

Tvrtka Meta prijeti da će povući Facebook i Instagram iz Europe

Foto: Pixabay

Tvrtka Meta je zaprijetila da će povući Facebook i Instagram iz Europe ako ne bude u mogućnosti nastaviti prenositi korisničke podatke u SAD.

Europski regulatori trenutno uređuju regulativu o tome kako se europski podaci prenose preko Atlantika, nakon što je prethodni sporazum o zaštiti privatnosti s SAD-om u srpnju 2020. godine proglašen nevažećim od strane Europskog suda pravde.

U svom godišnjem izvještaju objavljenom prošlog tjedna, iz tvrtke su naveli da se ne mogu osloniti na nove ili postojeće sporazume te da ako više ne bude moguće prenositi podatke, onda “vjerojatno neće moći ponuditi niz najznačajnijih proizvoda i usluga u Europi, uključujući Facebook i Instagram”.

Međutim, malo je vjerojatno da bi Meta povukla svoje vodeće proizvode s jednog od najunosnijih tržišta, ali spomenuta najava naglašava sve veću napetost između tehnoloških divova i zakonodavaca koja nastaje uslijed nemogućnosti dogovora oko korištenja korisničkih podataka, prenosi Al Jazeera.

Bilo kako bilo, Europska komisija nastavlja svoje pregovore s Washingtonom oko pitanja sigurnosti i privatnosti podataka. Za sada Europa zahtjeva da se podaci više ne prenose, a njihov stav je da se takav prijenos može protumačiti kao rizik po nacionalnu sigurnost.

Ovo nije prvi put da Meta (bivši Facebook) prijeti zabranom svojih usluga. U 2020. godini planirali su blokirati dijeljenje vijesti u Australiji, u pokušaju da se suprotstave predloženom zakonu kojim bi tvrtka bila dužna plaćati medijskim tvrtkama za njihove članke.

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Tehnologija

Facebook i Instagram bilježe stalni pad broja mlađih korisnika, pa je tvrtka Meta računala da će situaciju popraviti novi virtualni svijet. Ipak, čini se...

Tehnologija

Instagram testira nove metode provjere dobi, a jedna od njih je korištenje umjetne inteligencije koja putem video selfija može procijeniti dob korisnika. Takvi potezi...

Tehnologija

Grčka i Saudijska Arabija postigle su dogovor oko glavnih uvjeta za postavljanje optičkog kabela koji će povezati Europu s Azijom. Podatkovni koridor “East to...

Internet

Rusija ne planira blokirati YouTube, izjavio je ruski ministar za digitalni razvoj, priznajući da bi takav potez vjerojatno štetio ruskim korisnicima i da zato...