Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Internet

Twitter suspendirao račune nekoliko istaknutih novinara CNN-a, NY Timesa i Washington Posta

Foto: Shutterstock

Twitter je zabranio račune nekoliko istaknutih novinara iz novinskih organizacija kao što su CNN, New York Times i Washington Post.

Među onima čiji su računi trajno suspendirani su Donie O’Sullivan iz CNN-a, Ryan Mac iz The New York Timesa, Drew Harwell iz The Washington Posta, novinar The Intercepta Micah Lee, dopisnik Glasa Amerike Steve Herman, novinar portala Mashable Matt Binder i bivši voditelj MSNBC-a Keith Olbermann. Prema navodima CNN-a, zabranjeni su računi novinara koji su posljednjih tjedana žustro izvještavali o Musku.

Iz Twittera nisu dali objašnjenje zašto su novinarima suspendirani računi. Međutim, nakon zabrane, Musk je objavio tweet u vezi sada već zabranjenog Twitter računa @ElonJet, koji je pratio Muskov mlažnjak koristeći javno dostupne podatke o letu.

Dakle, Musk se brani tvrdnjom da su novinari prekršili njegovu novu politiku “doxxinga” dijeleći lokaciju na kojoj se nalazi, a otišao je i korak dalje i opisao je to kao “koordinate atentata”.

Međutim, tzv. doxxing se odnosi na praksu dijeljenja nečije kućne adrese ili drugih osobnih podataka na internetu, a neki od suspendiranih korisnika su samo podijelili javno dostupne podatke o letu, a Donie O’Sullivan nije podijelio čak ni to.

Glavna urednica Washington Posta, Sally Buzbee, komentirala je zabrane:

Suspenzija Twitter računa Drewa Harwella izravno potkopava tvrdnju Elona Muska da namjerava voditi Twitter kao platformu posvećenu slobodi govora.

Sally Buzbee

Istinu govoreći, spomenute zabrane dovode u pitanje Muskovu navodnu predanost slobodi govora, budući da je više puta napomenuo da želi da svi imaju pravo slobodnog govora na platformi.

Također, ovakve suspenzije otvaraju brojna pitanja o budućnosti platforme, koja si voli tepati i nazivati se “digitalnim javnim trgom”.

Kontroverza oko praćenja leta Muskovog mlažnjaka

Podsjetimo, Twitter račun @ElonJet, koji je prikupio više od 500.000 pratitelja, trajno je zabranjen u srijedu nakon što je Twitter uveo niz novih pravila zabrane računa koji prate nečije lokacije uživo. Musk je također blokirao svaki račun povezan s takvim informacijama. Prethodno na Twitteru nije bilo ograničenja u vezi s takvim ponašanjem koje uključuje korištenje javno dostupnih podataka.

Promjene su uslijedile nakon što je Musk ponovno aktivirao račune koji su kršili pravila Twittera i prestao provoditi pravila Twittera koja zabranjuju dezinformacije o Covid-19.

Unatoč svim kritikama koje su uslijedile nakon niza poteza koje Elon Musk napravio otkako je preuzeo tvrtku, tehnološki mogul, naravno, pokušava cijelu situaciju okrenuti u svoju korist pa je pozvao sve neistomišljenike da svoje mišljenje izraze upravo na Twitteru.

2 komentara

Možda će vas zanimati

Automoto

Incident je izazvao požar zbog akumulatora, rekle su vlasti. Vatrogasci su morali upotrijebiti 22.700 litara vode da ugase vatru. Teslin Model S zapalio se...

Automoto

Nakon stalnog povećanja cijena tijekom proteklih nekoliko godina, Tesla ih je sada drastično smanjila u svojoj ponudi električnih vozila u Europi i SAD-u, u...

Internet

Sve javne škole u New Yorku blokirale su pristup ChatGPT modelu na svojim mrežama i uređajima zbog straha da bi ga učenici mogli koristiti...

Internet

YouTube je uklonio službeni PornHub kanal zbog, kako navode, “višestrukog kršenja” pravila platforme. Pornhubov YouTube kanal prvi put je pokrenut 2014. godine i od...