Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Internet

Twitter suspendirao račune nekoliko istaknutih novinara CNN-a, NY Timesa i Washington Posta

Foto: Shutterstock

Twitter je zabranio račune nekoliko istaknutih novinara iz novinskih organizacija kao što su CNN, New York Times i Washington Post.

Među onima čiji su računi trajno suspendirani su Donie O’Sullivan iz CNN-a, Ryan Mac iz The New York Timesa, Drew Harwell iz The Washington Posta, novinar The Intercepta Micah Lee, dopisnik Glasa Amerike Steve Herman, novinar portala Mashable Matt Binder i bivši voditelj MSNBC-a Keith Olbermann. Prema navodima CNN-a, zabranjeni su računi novinara koji su posljednjih tjedana žustro izvještavali o Musku.

Iz Twittera nisu dali objašnjenje zašto su novinarima suspendirani računi. Međutim, nakon zabrane, Musk je objavio tweet u vezi sada već zabranjenog Twitter računa @ElonJet, koji je pratio Muskov mlažnjak koristeći javno dostupne podatke o letu.

Dakle, Musk se brani tvrdnjom da su novinari prekršili njegovu novu politiku “doxxinga” dijeleći lokaciju na kojoj se nalazi, a otišao je i korak dalje i opisao je to kao “koordinate atentata”.

Međutim, tzv. doxxing se odnosi na praksu dijeljenja nečije kućne adrese ili drugih osobnih podataka na internetu, a neki od suspendiranih korisnika su samo podijelili javno dostupne podatke o letu, a Donie O’Sullivan nije podijelio čak ni to.

Glavna urednica Washington Posta, Sally Buzbee, komentirala je zabrane:

Suspenzija Twitter računa Drewa Harwella izravno potkopava tvrdnju Elona Muska da namjerava voditi Twitter kao platformu posvećenu slobodi govora.

Sally Buzbee

Istinu govoreći, spomenute zabrane dovode u pitanje Muskovu navodnu predanost slobodi govora, budući da je više puta napomenuo da želi da svi imaju pravo slobodnog govora na platformi.

Također, ovakve suspenzije otvaraju brojna pitanja o budućnosti platforme, koja si voli tepati i nazivati se “digitalnim javnim trgom”.

Kontroverza oko praćenja leta Muskovog mlažnjaka

Podsjetimo, Twitter račun @ElonJet, koji je prikupio više od 500.000 pratitelja, trajno je zabranjen u srijedu nakon što je Twitter uveo niz novih pravila zabrane računa koji prate nečije lokacije uživo. Musk je također blokirao svaki račun povezan s takvim informacijama. Prethodno na Twitteru nije bilo ograničenja u vezi s takvim ponašanjem koje uključuje korištenje javno dostupnih podataka.

Promjene su uslijedile nakon što je Musk ponovno aktivirao račune koji su kršili pravila Twittera i prestao provoditi pravila Twittera koja zabranjuju dezinformacije o Covid-19.

Unatoč svim kritikama koje su uslijedile nakon niza poteza koje Elon Musk napravio otkako je preuzeo tvrtku, tehnološki mogul, naravno, pokušava cijelu situaciju okrenuti u svoju korist pa je pozvao sve neistomišljenike da svoje mišljenje izraze upravo na Twitteru.

2 komentara

Možda će vas zanimati

Tech

Što bi se dogodilo ako uronite ruku u posudu tekućeg dušika? Bi li vam se ruka smrzla do ozeblina? Bi li se razbila čim...

Internet

Sigurno ste do sad naletjeli na neke od bizarnosti na koje je Googleovo auto naletjelo pri snimanju, a u ovom videu pogledajte kompilaciju najčudnijih...

Tech

Trebate izračunati postotak od nekog broja, a ne znate kako? Pročitajte ovaj jednostavan članak i naučite kako se računa postotak. Postotci se koriste za...

Tech

1995. godine grupa znanstvenika NASA-e napravila je testove o tome kako pojedine droge utječu na paukovu sposobnost da izgradi mrežu.

Internet

Odmah da vam kažemo – neizbježan kraj dogodio bi se iznenađujuće brzo. Ako je zapremnina prosječnog lijesa 886 litara, a prosječan volumen ljudskog tijela...

Automoto

Tvrtka Laser Power Systems razvila je automobil pogonjen nuklearnom energijom. Napokon je pronađen način koji će vašem automobilu omogućiti vječni rad bez punjenja. No...

Tech

Rudnik dijamanata Mir u Siberu jedna je od najvećih rupa u tlu koju je čovjek napravio. Duboka je 525 metara i široka 1200m. Let...

Tech

Bumerang je jedan od najstarijih letećih objekata koje je ljudska ruka stvorila. Svi znamo da su ih koristili Aboridžini, no malo je poznato je...