Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Aplikacije i softver

U koje svrhe je najbolje koristiti VPN?

Foto: Shutterstock

VPN je nešto što se često spominje na našoj stranici, ali mnogi još uvijek nisu sigurni o čemu je riječ. VPN je akronim od pojma Virtual Private Network što je u prijevodu privatna virtualna mreža. Ta mreža može imati zaista velik broj prednosti za korisnika, a nabrojat ćemo kako se koristi i koje su to prednosti.

VPN dolazi u obliku programa ili aplikacije koja se instalira na uređaj na kojem se koristi (računalo, mobitel, tablet itd.), a zatim korisnik može kroz jednostavno sučelje upravljati tim programom. Uz VPN, korisnik može “zamaskirati” IP adresu uređaja koji je u uporabi, a prednosti toga čina su brojne. Neki od najpopularnijih VPN-ova danas su VPN Surfshark, ExpressVPN ili NordVPN, a sada ćemo nabrojati nekoliko razloga zašto se isplati imati ovaj alat na svojim uređajima.

Sigurnost pri korištenju javnih Wi-Fi mreža

Korištenje javnih Wi-Fi mreža može biti opasno jer upravo takve mreže se najčešće nalaze pod napadima. U takvim situacijama, neki od vrlo bitnih podataka kao što su bankovni podaci mogu postati dostupni putem te javne mreže, a tada je prekasno za zaštitu. VPN će se pobrinuti zaštititi te i slične podatke dok korisnik bezbrižno surfa Internetom.

Sigurnost pri korištenju privatne mreže

Kada koristite svoj vlastiti Internet, odnosno kada ste iz udobnosti svoga doma spojeni na njega, definitivno ste sigurniji i zaštićeniji, ponajviše jer vrlo vjerojatno koristite lozinku za spajanje na Wi-Fi. Međutim, čak i tada se pametno zaštititi jer vaš ISP (Internet Service Provider), odnosno pružatelj usluge Interneta može pregledavati vašu povijest.

Ta povijest može se prodavati u svrhe marketinga, a uz VPN postoji mogućnost skrivanja povijesti posjećenih stranica i podataka čak i od ISP-a što je velika prednost.

Legalan pristup različitim sadržajima

Popularna svrha VPN-a danas je i pristup različitim sadržajima koji nisu dostupni na lokaciji na kojoj se trenutno nalazite. Primjerice, ako koristite neku platformu za gledanje filmova i serija, ona stanovnicima jedne zemlje može nuditi sadržaje drukčije od onih koje nudi stanovnicima druge.

Budući da VPN mijenja IP adresu korisnika, promjenom iste na adresu neke druge zemlje moglo bi donijeti i neke nove sadržaje.

Zaštita podataka od aplikacija koje ih prikupljaju

U današnje vrijeme informacije i podaci o korisnicima Interneta imaju izuzetno veliku vrijednost. Mnogi se žele dočepati tih podataka, a ponekad načini na koji to čine nisu baš u skladu s pravilima.

Neke aplikacije i programi na računalima tako prikupljaju podatke korisnika bez da oni to uopće znaju. Zadnjih smo godina imali priliku vidjeti to na slučaju Facebooka koji se našao u problemima upravo zbog tog čina.

VPN će spriječiti aplikacije i web stranice da korisnikove aktivnosti na Internetu pripišu IP adresi njegovog računala. Također, on može ograničiti prikupljanje lokacija i povijesti preglednika.

VPN vrijedi za više uređaja

Jednom kada se korisnik odluči za neki od VPN alata, njega će vrlo vjerojatno moći koristiti na više uređaja istovremeno. Primjerice, instalirali ste VPN na svoje računalo, ali to nije jedini uređaj kojim se spajate na svoju mrežu. Sasvim je logično da u tom slučaju želite zaštititi i ostale uređaje od kojih se definitivno najčešće radi o pametnim telefonima.

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Tech

U današnjem digitalnom dobu, mobilni uređaji postali su neizostavan dio našeg svakodnevnog života. No, dok uživamo u koristima koje nam donosi pametni telefon ili...

Internet

Današnji digitalni svijet donosi mnoge prednosti, ali i izazove, posebno u pogledu sigurnosti na internetu. Dok se tehnologija razvija i omogućuje nam nevjerojatan pristup...

Aplikacije i softver

Australski premijer Anthony Albanese daje savjete o kibernetičkoj sigurnosti i pokazalo se da su prilično dobri. Sigurnosni savjet Anthonyja Albanesea odjekuje prvom uputom koju...

Igre i gaming

Epic Games uvodi novu vrstu računa za mlađe igrače koji će zahtijevati roditeljski pristanak prije nego što mogu poduzimati određene radnje poput kupnje proizvoda...

Kripto

Cijene kriptovaluta iz godine u godinu rastu, a sve je više valuta tog tipa koje imaju velik potencijal jednog dana postati vrlo isplative. Posjedovati...

Internet

S porastom broja ljudi koji koriste internet, rastu i sigurnosni rizici. Kibernetičke prijetnje postale su toliko raširene da su vlade nekih država, poput one...

Aplikacije i softver

Instagram razvija novu sigurnosnu značajku koja će štititi korisnike od primanja privatnih poruka koje sadrže seksualno eksplicitne fotografije. Značajka “Nudity Protection” (zaštita od golotinje)...

Aplikacije i softver

Što se sve nalazi u mobitelu?