Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Hi-tech

U Nizozemskoj za vikend gorjeli telekomunikacijski tornjevi

Napadi na telekomunikacijske tornjeve nisu jedinstveni samo za Veliku Britaniju. Demonstranti, najvjerojatnije protivnici 5G tehnologije, podmetnuli su požare ili izvršili sabotaže na nekoliko telekomunikacijskih tornjeva u Nizozemskoj, piše De Telegraaf te dodaje kako su se čak četiri takva incidenta dogodila samo tijekom proteklog tjedna.

Iako to službeno nije potvrđeno, incidente je vjerojatno potakla panika izazvana dovođenjem u vezu 5G tehnologije i pandemije koronavirusa, a na jednom mjestu je bio ispisan grafit protiv nove bežične tehnologije, prenosi Reuters. Nizozemsko Nacionalno koordinacijsko tijelo za sigurnost i borbu protiv terorizma (National Coordinator for Security and Counterterrorism – NCTV) nije iznijelo više detalja, već je samo priopćilo da je bilo “različitih incidenata”.

Od kada su 2019. u Nizozemskoj najavljeni planovi za postavljanje 5G infrastrukture, bilo je više prosvjeda protiv toga, ali do sada nije bilo “nasilnih akcija”.

Ne može se sa sigurnošću tvrditi jesu li napadi potaknuti neutemeljenim tvrdnjama o vezi između 5G tehnologije i pojave koronavirusa ili je u pitanju opći strah od ovog naprednog standarda za bežični prijenos signala i podataka, piše Engadget.

U oba slučaja, ne postoje čvrsti dokazi o štetnim efektima 5G tehnologije. Signal visoke frekvencije je lako blokirati, a mobilne mreže rade tako malom snagom da su znatno ispod sigurnosne granice za izlaganje zračenju. Zato su ovakvi napadi uglavnom potaknuti iracionalnim strahovima, a ne činjenicama. A osim toga, nažalost, uslijed sve većeg broja sličnih incidenata može se pretpostaviti da se ovakvi nasilni prosvjedi neće skoro zaustaviti.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Hi-tech

5G tehnologija postaje dio osnovnih proizvodnih procesa u industriji

Web & IT

Sigurnosni stručnjaci ističu da je ovaj napad dio povećane aktivnosti hakera iz Sjeverne Koreje koja postoji već neko vrijeme

Geek

Ovim postupkom prezentirao je koliki problem može izazvati nešto tako maleno

Web & IT

Europska agencija za lijekove (EMA) otkrila je kako su hakeri pristupili povjerljivim internim e-mailovima od studenog u kojima su se nalazili podaci o procjeni...