Pratite nas

Hi-tech

U par koraka do pametnog doma

Objavljeno

-

Ako ste otvorili ovaj članak vjerojatno vas zanima koje su vam mogućnosti na raspolaganju u stvaranju pametnog doma. Ako pak imate iskustva i već ste poduzeli prve korake i opametili svoj dom, preskočite ovaj tekst jer ćemo se u njemu pozabaviti tek osnovama u kreiranju pametnog doma.

Imati pametan dom ne podrazumijeva nužno kupovinu najnovijih uređaja ili super skupih robota, iako naravno ako baš želite možete ići i tim putem. Uobičajeno, pametni dom podrazumijeva zamjenu nekih gadgeta, kućanskih aparata i slične opreme s međusobno povezanim, manje ili više automatiziranim verzijama sličnih uređaja – pametne instalacije, pametni termostat, pametni sustav za sigurnost i nadzor doma i slično.

Što je to smart home ili pametni dom?

Povezivanje raznih uređaja u vašem domu s vašom Wi-Fi mrežom (naravno i međusobno) ima nekoliko prednosti. Prva koja nam pada na pamet tiče se lakoće upravljanja tim istim uređajima. Svim povezanim uređajima možete upravljati u realnom vremenu putem aplikacije na vašem pametnom telefonu ili tabletu, ili glasovnim upravljanjem putem pametnog zvučnika.

Druga važna prednost tiče se informacija koje vam vaši povezani pametni uređaji mogu omogućiti. Zahvaljujući povezanim pametnim gadgetima odjednom imate uvid u različite vrste informacije koje su vam do sada bile nedostupne – pregledavanje različitih feedova sigurnosne kamere ili metriku vezanu uz potrošnju električne energije.

Treća prednost tiče se automatizacije. Ako ne želite cijelo vrijeme ručno upravljati svojim kućanskim uređajima i raznim gadgetima, iskoristit ćete prednosti uređaja, međusobno ih povezati i urediti njihov rad prema svojim potrebama i željama. To na primjer može biti automatsko paljenje i gašenje centralnog grijanja, automatsko paljenje zvučnika ili svjetala.

Još jedna prednost je naravno u tome da netko drugi obavlja vaš posao umjesto vas. I da, pri tome mislimo na robote, i to robotske usisavače, robotske kosilice koji su već naveliko prisutne u našim domovima. Ipak, pričekat ćemo još neko vrijeme dok pametni uređaji ne preuzmu sve naše aktivnosti i kućanske poslove.

Photo: Jeftinije.hr/Bigstock

Kako izgraditi pametan dom

Kako započeti stvaranje pametnog doma ovisi o nekoliko stvari: vašem budžetu, vremenu i entuzijazmu. Možete započeti kupnjom jednog pametnog gadgeta, spojiti ga i kasnije nadograđivati proizvodima drugih brandova. I danas upravo na taj način najviše potrošača isprobava i testira ideje pametnog doma i povezanih uređaja.

Drugi pristup koji imate na raspolaganju tiče se odabira platforme kroz koju ćete povezati i koristiti sve svoje pametne gadgete. Tu su vam na raspolaganju moćne platforme poput Samsungove SmartThing, ali i nekoliko takozvanih pametnih ekosustava poput Amozonove Alexe, Google Assistanta ili Apple HomeKit-a.

Nakon što se odlučite o platformi koju ćete koristiti, razmilite o kategoriji proizvoda koje upotrebljavate kod kuće pa potražite proizvode koji će raditi i biti kompatibilni s platformom koju ste izabrali. Neke od najpopularnijih kategorija kućanskih uređaja su bijela tehnika, baby monitori, kamere, rasvjeta, zvučnici i termostati. Provjerite koji bi proizvodi vama odgovarali pa obavezno provjerite hoće li raditi s izabranom platformom za upravljanje. Naravno, gore popisane kategorije proizvoda samo su mali dio mogućnosti, tu su i pametni televizori koji su možda baš na vrhu vaše liste, ili pametne brave, ili pametne utičnice ili neka manje očekivana rješenja kao pametno upravljanje zastorima ili roletama. Mogućnosti su gotovo neograničene ili bolje reći; češća su ograničenja u našim budžetima i mogućnostima instalacije, nego u dostupnim opcijama pametnih uređaja.

Dizajn i planiranje pametnog sustava

Kada budete razmišljali o tome kako dizajnirati pametni dom, u obzir se treba uzeti kako ćete izabrati, prezentirati i čuvati sve povezane pametne uređaje. Neki od njih će biti gotovo identičnog dizajna kao uređaj kojeg zamjenjuju dok ćete neke druge vjerojatno htjeti izložiti i pokazati svima. Dobar primjer su pametni televizori koji svakim novim izdanjem imaju sve atraktivniji i privlačniji dizajn.

U svakom slučaju uzmite u obzir prostoriju kao cjelinu bila ona kuhinja, dnevna soba ili ured, a svakako, ako budete u mogućnosti, iskoristite i multiroom opcije. Izvedba je najjednostavnije u slučajevima kada krećete od početka, odnosno gradite ili renovirate svoj dom pa možete isplanirati i pronaći rješenja za svaku pojedinu instalaciju.

Privatnost pametnog doma

Najvažnija stvar koju morate znati je ta da povezivanjem različitih uređaja, međusobno, i još važnije s Wi-Fi mrežom znači da podatke o svom domu, o svojim navikama, i o svima onima sa kojima živite dijelite sa velikim ili malim IT kompanijama. Ta se činjenica ne može izbjeći.

Što te tvrtke kasnije rade s vašim podacima (a to mogu biti i video snimke s vaših nadzornih i sigurnosnih kamera ili audio snimke s pametnih zvučnik) ovisi prvenstveno o poslovnom modelu i načinu na koji spomenute tvrtke obrađuju i pohranjuju osobne podatke svojih korisnika. Zato je gotovo obavezno da prije kupovine uređaja ili instalacije nekog pametnog sustava svakako pročitate politiku privatnosti tvrtke čiji proizvod planirate kupiti /koristiti. Osim toga možete postaviti ograničenja prilikom same instalacije pametnih uređaja, ograničiti količinu informaciju koju ćete s uređajima podijeliti i svakako pripaziti u kojim prostorijama u svom domu ćete ih postaviti.

Nastavi čitati
Komentiraj

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Hi-tech

Osijek postaje prvi hrvatski 5G grad

Objavljeno

-

Objavio

Na današnjoj sjednici Vlade RH je donesen zaključak kojim se Grad Osijek određuje prvim velikim gradom u Republici Hrvatskoj u kojem će se do 31. prosinca 2020. godine izgraditi 5G mreža i pustiti u komercijalni rad 5G usluge.

Predmetni zaključak donesen je temeljem Komunikacije Komisije Europskom parlamentu, Vijeću, Europskom gospodarskom i socijalnom odboru i Odboru regija “5G za Europu – Akcijski plan”, koja sadržava jasne smjernice za poticanje razvoja infrastrukture i usluga pokretnih komunikacija pete generacije do 2020. godine.

https://twitter.com/VladaRH/status/1220317031742001152

Tijekom 2019. godine Stručna radna skupina, sastavljena od predstavnika Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti te operatora pokretnih komunikacija u Republici Hrvatskoj (Hrvatski Telekom d.d., A1 Hrvatska d.o.o. i Tele2 d.o.o.), provela je aktivnosti u cilju odabira prvog hrvatskog 5G grada.

U ožujku 2019. godine, putem Udruge gradova u Republici Hrvatskoj, pozvani su svi hrvatski gradovi na iskazivanje interesa za kandidaturu za 5G grad. Nakon zaprimljenih iskaza interesa gradova Bjelovara, Karlovca, Osijeka i Rijeke, kao i analize prednosti i nedostataka koja je obuhvatila teritorijalnu veličinu, broj stanovnika, konfiguraciju terena i mogućnosti različitih primjena 5G tehnologije, Stručna radna skupina predložila je grad Osijek za prvi veliki grad u kojem će se izgraditi 5G mreža i pustiti u komercijalni rad 5G usluge.

Određivanje grada Osijeka kao prvog hrvatskog 5G grada, u sinergiji s Projektom Slavonija, Baranja i Srijem, značajno će pridonijeti razvoju istočnog dijela Republike Hrvatske. Također, domaći operatori pokretnih komunikacija iskazali su spremnost na zajedničku izgradnju i uvođenje 5G infrastrukture i usluga u gradu Osijeku. Upravo sudjelovanje i suradnja svih triju operatora nužni su kako bi se svim korisnicima usluga omogućio pristup novoj tehnologiji bez potrebe za promjenom operatora, te kako bi se ostvario što veći broj 5G primjena. Na taj način omogućit će se uspješno uvođenje 5G tehnologije u gradu Osijeku, kao svojevrsni pilot-projekt za uvođenje ove nove tehnologije na cijelom području Republike Hrvatske.

Nastavi čitati

Gadget

Huawei Micro USB Typ-C 2 in 1 višenamjenski kabel za samo 3,29 eura

Objavljeno

-

Objavio

U velikoj ponudi kvalitetnih kablova različitih dužina, boja, priključaka i proizvođača zapeo nam je za oko Huawei Micro USB Typ-C 2 in 1 kabel koji osim klasičnog Micro USB priključka ima još jedan dodatni, onaj Type – C.

Naime, u teoriji, tip priključka nema veze s brzinom prijenosa – ali u praksi, USB kabeli i priključci tipa C gotovo uvijek podržavaju najnoviji standard i najvišu brzinu: USB 3.1 ili 3.0, a ne stari USB 2.0. A veća brzina ne znači samo brži prijenos podataka, nego i brže punjenje: Quick Charge i slične tehnologije brzog punjenja baterije ne bi bile moguće sa starim USB-om.

Huawei Micro USB Typ-C 2 in 1 kabel napravljen je od kvalitetnih materijala, žice su presvučene pletenom zaštitom kako bi bile što otpornije na korištenje, a jednostavan dizajn i duljina kabla od dva metra zasigurno mu idu u korist.

Ovaj praktičan višenamjenski kabel za brzo punjenje možete pronaći na eBayu po cijeni od 3,29 eura, dok je poštarina besplatna.

Nastavi čitati

Future

5 futurističkih pametnih gradova na koje treba obratiti pozornost tijekom 2020-ih

Objavljeno

-

Objavio

Britanski arhitekt Ron Herron je 1964. godine smislio takozvani koncept “walking” grada. Herron je zamislio da gradovi nose na sebi ogromne umjetno inteligentne mobilne platforme nalik divovskim neboderima. Te platforme bi prema njegovim sugestijama imale mogućnost povezivanja po potrebi s drugim “walking” metropolama.

Nepotrebno je napomenuti da ideja tih budućih znanstveno-fantastičnih gradova nije ispravno zavladala godinama. No, pametni gradovi izgrađeni na temelju najnovije vrhunske tehnologije uistinu postoje. Iako su mnogi gradovi zadovoljni uvođenjem novije tehnologije kao što su ceste prepune električnih vozila ili umjetna stabla koja usisavaju zagađeni zrak, drugi pristupaju toj ideji ipak nešto hrabrije.

Predstavljamo vam pet najboljih pametnih gradova čiji napredak ćete pratiti u 2020-ima. Može li jedan od njih postati vaš sljedeći dom?

Woven City, Japan (Tkani grad)

Toyotine automobile moguće je vidjeti u skoro svakom većem gradu na planeti. No, barem za sada, japanski proizvođač automobila nema svoj grad. Međutim, to bi se moglo promijeniti. Na CES-u 2020. Toyota je najavila inovativni novi pametni grad koji grade u svojoj matičnoj zemlji. Direktor Toyote Akio Toyoda, izjavio je nedavno da će tlo probiti na takozvanom Woven Cityju 2021. godine.

Mjesto veličine 175 hektara u podnožju planine Fuji poslužit će kao “živi laboratorij”. Osim najnovijih autonomnih automobila i drugih automobilskih noviteta, očekujte i tehniku povezanu s pametnim kućama, robotima i umjetnom inteligencijom.

U početku bi grad trebao imati 2000 stanovnika, koji će dobiti čak i svog kućnog robota za praćenje zdravlja i brigu o određenim osnovnim zadacima. Dizajnirao ga je danski arhitekt Bjarke Ingels, čiji rezime sadrži 2 Svjetska trgovinska centra i dansku Lego kuću.

Belmont, Arizona

Suosnivač Microsofta Bill Gates inače voli ulagati svoje bogatstvo kako bi iskorijenio svjetske probleme. A ovog puta je zainteresiran za izgradnju grada budućnosti kako bi ih pokušao riješiti.

To je ideja koja stoji iza Belmonta, predloženog pametnog grada u metropolitanskoj zoni Phoenixa u Arizoni, koji kao investitora ne broji nikoga osim filantropa i milijardera Bill Gatesa, u iznosu od oko 80 milijuna dolara. Belmont će na kraju primiti stanovništvo otprilike veličine jednog Salt Lake City-a u kojem živi oko 193.000 stanovnika.

Područje koji se sastoji od 25.000 hektara nenaseljene pustinje, s vremenom će postati užurbana zajednica s tvrtkama, školama i 80.000 domova. Nudit će i najnovije sadržaje u visokoj tehnologiji koju su od početka zamišljeni kao dio pametnog grada. Očekuju se autonomna vozila, autonomne usluge dostave, brzi internet i posloveiu naprednoj proizvodnji. Još nije poznato kad će započeti gradnja.

Neom, Saudijska Arabija

Foto: Neom

Grad budućnosti Bill Gatesa djeluje uistinu zanimljivo i primamljivo, zar ne? Na sve to dodajte sluškinje-robote, plaže koje svijetle u mraku, umjetne kiše, divovski umjetni mjesec, 100% obnovljive energije, robote dinosaure, program genetskog inženjeringa za stvaranje jačih građana, autonomna vozila i bolju internetsku povezivost.

To je cilj Neoma, grada vrijednog 500 milijardi dolara kojeg je u Saudijskoj Arabiji razvio saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salam nudeći kombinaciju visokotehnoloških sadržaja i luksuznih usluga.

Grad će se prostirati na području od oko 26.500 kilometara kvadratnih, što je oko 33 puta više od kopnene površine New Yorka.

Forest City, Malezija

Forest City je projekt u razvoju vrijedan 100 milijardi dolara koji se proglašava “uzorom i modelom budućih grafova”. Osmišljen je kao eko-grad u kojem su zgrade prekrivene biljkama, a ceste ugodno oslobođene od parkiranih automobila. Forest City će biti izgrađen na četiri umjetna otoka u tjesnacu Jahor, tankom vodenom pojasu između Malezije i Singapura.

Marketinški materijali ovog grada obećavaju “mjesto čuda” u kojem “kristalno plavo nebo i zvukovi prirode” vraćaju stanovnike u vrijeme prije nestanka tih čuda. No, ne dajte se zavarati i misliti da sve to ne znači da neće uključivati pametnu tehnologiju. U stvari, tvorci Forest Citya planiraju napraviti tehnologiju koja će u konačnici iznjedriti vrtove koji će se sami zalijevati i tehnologiju koja će sama popraviti npr. prozor ako dođe do puknuća.

Pretpostavlja se da će završetak ovog grada biti 2035. godine. U tom trenutku ćemo saznati može li grad izgrađen na ogromnim umjetnim otocima biti toliko ekološki prihvatljiv kao što to tvrde njegovi tvorci.

Sidewalk Labs, Toronto

Foto: Sidewalk Labs

Sidewalk Labs, urbana inovacijska organizacija tvrtke Alphabet, pretvara susjedstvo u Torontu u pametni grad u razvoju. Okrug Quayside veličine 12 hektara moći će se pohvaliti isključivo drvenim zgradama, modularnim asfaltiranjem zbog lakšeg preuređivanja, fokusom na održivu energiju, pristupačnim “ride-sharing” vozilima, grijanim pločnicima i mnogim drugim mogućnostima.

Izvršni direktor Sidewalk Labs-a Dan Doctoroff u izjavi rekao je: “Ovaj projekt ima za cilj napraviti nešto izvanredno na istočnoj rivi Toronta: stvoriti susjedstvo budućnosti na pravi način, s ljudima u središtu i vrhunskom tehnologijom i naprednim urbanističkim dizajnom koji će se kombinirati kako bi se postigao napredak u gradskom okruženju i u načinu na koji svi živimo.”

Nastavi čitati

Preporučeno