Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tech

U par koraka do pametnog doma

Ako ste otvorili ovaj članak vjerojatno vas zanima koje su vam mogućnosti na raspolaganju u stvaranju pametnog doma. Ako pak imate iskustva i već ste poduzeli prve korake i opametili svoj dom, preskočite ovaj tekst jer ćemo se u njemu pozabaviti tek osnovama u kreiranju pametnog doma.

Imati pametan dom ne podrazumijeva nužno kupovinu najnovijih uređaja ili super skupih robota, iako naravno ako baš želite možete ići i tim putem. Uobičajeno, pametni dom podrazumijeva zamjenu nekih gadgeta, kućanskih aparata i slične opreme s međusobno povezanim, manje ili više automatiziranim verzijama sličnih uređaja – pametne instalacije, pametni termostat, pametni sustav za sigurnost i nadzor doma i slično.

Što je to smart home ili pametni dom?

Povezivanje raznih uređaja u vašem domu s vašom Wi-Fi mrežom (naravno i međusobno) ima nekoliko prednosti. Prva koja nam pada na pamet tiče se lakoće upravljanja tim istim uređajima. Svim povezanim uređajima možete upravljati u realnom vremenu putem aplikacije na vašem pametnom telefonu ili tabletu, ili glasovnim upravljanjem putem pametnog zvučnika.

Druga važna prednost tiče se informacija koje vam vaši povezani pametni uređaji mogu omogućiti. Zahvaljujući povezanim pametnim gadgetima odjednom imate uvid u različite vrste informacije koje su vam do sada bile nedostupne – pregledavanje različitih feedova sigurnosne kamere ili metriku vezanu uz potrošnju električne energije.

Treća prednost tiče se automatizacije. Ako ne želite cijelo vrijeme ručno upravljati svojim kućanskim uređajima i raznim gadgetima, iskoristit ćete prednosti uređaja, međusobno ih povezati i urediti njihov rad prema svojim potrebama i željama. To na primjer može biti automatsko paljenje i gašenje centralnog grijanja, automatsko paljenje zvučnika ili svjetala.

Još jedna prednost je naravno u tome da netko drugi obavlja vaš posao umjesto vas. I da, pri tome mislimo na robote, i to robotske usisavače, robotske kosilice koji su već naveliko prisutne u našim domovima. Ipak, pričekat ćemo još neko vrijeme dok pametni uređaji ne preuzmu sve naše aktivnosti i kućanske poslove.

 

Photo: Jeftinije.hr/Bigstock

Kako izgraditi pametan dom

Kako započeti stvaranje pametnog doma ovisi o nekoliko stvari: vašem budžetu, vremenu i entuzijazmu. Možete započeti kupnjom jednog pametnog gadgeta, spojiti ga i kasnije nadograđivati proizvodima drugih brandova. I danas upravo na taj način najviše potrošača isprobava i testira ideje pametnog doma i povezanih uređaja.

Drugi pristup koji imate na raspolaganju tiče se odabira platforme kroz koju ćete povezati i koristiti sve svoje pametne gadgete. Tu su vam na raspolaganju moćne platforme poput Samsungove SmartThing, ali i nekoliko takozvanih pametnih ekosustava poput Amozonove Alexe, Google Assistanta ili Apple HomeKit-a.

Nakon što se odlučite o platformi koju ćete koristiti, razmilite o kategoriji proizvoda koje upotrebljavate kod kuće pa potražite proizvode koji će raditi i biti kompatibilni s platformom koju ste izabrali. Neke od najpopularnijih kategorija kućanskih uređaja su bijela tehnika, baby monitori, kamere, rasvjeta, zvučnici i termostati. Provjerite koji bi proizvodi vama odgovarali pa obavezno provjerite hoće li raditi s izabranom platformom za upravljanje. Naravno, gore popisane kategorije proizvoda samo su mali dio mogućnosti, tu su i pametni televizori koji su možda baš na vrhu vaše liste, ili pametne brave, ili pametne utičnice ili neka manje očekivana rješenja kao pametno upravljanje zastorima ili roletama. Mogućnosti su gotovo neograničene ili bolje reći; češća su ograničenja u našim budžetima i mogućnostima instalacije, nego u dostupnim opcijama pametnih uređaja.

Dizajn i planiranje pametnog sustava

Kada budete razmišljali o tome kako dizajnirati pametni dom, u obzir se treba uzeti kako ćete izabrati, prezentirati i čuvati sve povezane pametne uređaje. Neki od njih će biti gotovo identičnog dizajna kao uređaj kojeg zamjenjuju dok ćete neke druge vjerojatno htjeti izložiti i pokazati svima. Dobar primjer su pametni televizori koji svakim novim izdanjem imaju sve atraktivniji i privlačniji dizajn.

U svakom slučaju uzmite u obzir prostoriju kao cjelinu bila ona kuhinja, dnevna soba ili ured, a svakako, ako budete u mogućnosti, iskoristite i multiroom opcije. Izvedba je najjednostavnije u slučajevima kada krećete od početka, odnosno gradite ili renovirate svoj dom pa možete isplanirati i pronaći rješenja za svaku pojedinu instalaciju.

Privatnost pametnog doma

Najvažnija stvar koju morate znati je ta da povezivanjem različitih uređaja, međusobno, i još važnije s Wi-Fi mrežom znači da podatke o svom domu, o svojim navikama, i o svima onima sa kojima živite dijelite sa velikim ili malim IT kompanijama. Ta se činjenica ne može izbjeći.

Što te tvrtke kasnije rade s vašim podacima (a to mogu biti i video snimke s vaših nadzornih i sigurnosnih kamera ili audio snimke s pametnih zvučnik) ovisi prvenstveno o poslovnom modelu i načinu na koji spomenute tvrtke obrađuju i pohranjuju osobne podatke svojih korisnika. Zato je gotovo obavezno da prije kupovine uređaja ili instalacije nekog pametnog sustava svakako pročitate politiku privatnosti tvrtke čiji proizvod planirate kupiti /koristiti. Osim toga možete postaviti ograničenja prilikom same instalacije pametnih uređaja, ograničiti količinu informaciju koju ćete s uređajima podijeliti i svakako pripaziti u kojim prostorijama u svom domu ćete ih postaviti.

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Tech

Pametni prekidač je dodatak za pretvorbu “analognog” doma u digitalni, tj. pametni. Nakon što je hardver prekidača instaliran, putem aplikacije na smartphoneu možete kontrolirati,...