Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tech

Umjetna govedina na bazi mikroba mogla bi smanjiti zagađenje zraka i emisiju CO2 za 80%

Ilustracija: govedina/Pixabay

Alternative mesu imaju brojne prednosti, od toga da su bolje za zdravlje pa do toga da smanjuju emisiju stakleničkih plinova. Nova studija objavljena u časopisu Nature sažela je te prednosti.

Istraživanje je pokazalo da bi se zamjenom samo 20 posto globalne potrošnje govedine i janjetine alternativama za meso moglo smanjiti onečišćenje CO2 za 80 posto. To je zbilja impresivna brojka!

“Uz relativno malu promjenu u potrošnji mesa, emisije stakleničkih plinova koje su uzrokovane krčenjem tropskih šuma, mogle bi se značajno smanjiti”, rekao je glavni autor istraživanja Florian Humpenoder, znanstvenik s Instituta za istraživanje utjecaja klime u Potsdamu (PIK).

“Ovo je veliki doprinos postizanju klimatskih ciljeva Pariškog sporazuma, uz dodatne zajedničke koristi za druge ciljeve održivosti”, nadodao je Humpenoder za AFP.

Poznato je da konvencionalna proizvodnja mesa uništava šume koje apsorbiraju CO2, a njih se pretvara u pašnjake i usjeve za stoku. Također, uzgoj stoke proizvodi značajne količine metana, stakleničkog plina 30 puta potentnijeg od CO2. Sve to predstavlja katastrofu za okoliš koji se već bori s raznim problemima, prenosi Interesting Engineering.

Istraživači su izračunali kako će trenutne poljoprivredne metode i obrasci potrošnje mesa rezultirati u sljedećih 30 godina. Otkrili su da će biti potrebno globalno područje pašnjaka od gotovo milijun četvornih kilometara. Kako ne bi došlo do toga, istraživači upozoravaju da kad bi zamijenili samo 20 posto proizvodnje mesa mesnim alternativama, potreba za pašnjacima bi se smanjila čak i ispod trenutnih razina.

Osim toga, treba napomenuti da je upravo umjetno meso na bazi mikroba bogato proteinima i aminokiselinama što ga čini idealnom zamjenom za obično meso. Uz tolike prednosti u pogledu okoliša i zdravlja, jedino pitanje koje ostaje je – zašto još nismo napravili pomak po tom pitanju?

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Kripto

Vrijednost Bitcoina je dovoljno pala da obuzda ogromnu potrošnju energije koja je kriptovalutama potrebna, a s time se smanjuje i emisija stakleničkih plinova. Ipak,...

Tech

Osvjetljenje je jedna od onih jednostavnih stvari, ali stvari bez kojih ne možemo. Vrlo vjerojatno većina ljudi niti ne obraća pažnju na to koliko...

Biznis i posao

Tvrtka LG Electronics (LG) javno se obvezala da će u potpunosti prijeći na obnovljivu energiju do 2050. godine, što predstavlja ključni dio njihove strategije...

Kripto

Jedna stara termoelektrana pretvorena je u postrojenje za rudarenje Bitcoina. Zgrada je smještena u regiji Finger Lakes u američkoj državi New York, u blizini...