Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Umjetna inteligencija

Umjetna inteligencija će pogoditi gotovo 40 posto svih poslova!

Umjetna inteligencija AI sustavi
(Photo: Pixabay.com)

Umjetna inteligencija trebala bi utjecati na gotovo 40 posto svih poslova, prema novoj analizi Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Direktorica MMF-a Kristalina Georgieva kaže da će “u većini scenarija umjetna inteligencija vjerojatno pogoršati ukupnu nejednakost“. Dodaje da bi se kreatori politika trebali pozabaviti “zabrinjavajućim trendom” kako bi “spriječili tehnologiju da dodatno raspiruje društvene napetosti”.

Proliferacija umjetne inteligencije stavila je njezine prednosti i rizike u središte pažnje. MMF tvrdi da će umjetna inteligencija vjerojatno utjecati na veći udio radnih mjesta – oko 60 posto – u naprednim gospodarstvima. U polovici ovih slučajeva radnici mogu očekivati ​​koristi od integracije umjetne inteligencije, što će povećati njihovu produktivnost.

U drugim slučajevima, AI će imati sposobnost obavljanja ključnih zadataka koje trenutno izvršavaju ljudi. To bi moglo smanjiti potražnju za radnom snagom, utjecati na plaće, pa čak i ukinuti radna mjesta.

U međuvremenu, MMF predviđa da će tehnologija utjecati na samo 26 posto radnih mjesta u zemljama s niskim prihodima.

Prema izvješću Goldman Sachsa iz 2023., procjenjuje se da bi umjetna inteligencija mogla zamijeniti ekvivalent od 300 milijuna radnih mjesta s punim radnim vremenom – ali se navodi da bi moglo biti i novih poslova uz porast produktivnosti.

Georgieva je rekla da “mnoge od tih zemalja nemaju infrastrukturu ili kvalificiranu radnu snagu da iskoriste prednosti umjetne inteligencije, povećavajući rizik da bi tehnologija s vremenom mogla pogoršati nejednakost među nacijama”.

Općenitije rečeno, radnici s višim primanjima i mlađi radnici mogu doživjeti neproporcionalno povećanje svojih plaća nakon usvajanja umjetne inteligencije. Radnici s nižim primanjima i stariji radnici mogli bi zaostati, vjeruje MMF.

“Ključno je da zemlje uspostave sveobuhvatne mreže socijalne sigurnosti i ponude programe prekvalifikacije za ranjive radnike”, istaknula je gospođa Georgieva.

“Čineći to, možemo učiniti tranziciju umjetne inteligencije inkluzivnijom, štiteći sredstva za život i obuzdavajući nejednakost.”

Analiza MMF-a dolazi u trenutku kada su se globalni poslovni i politički čelnici okupili na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu, u Švicarskoj.

AI je tema rasprave nakon porasta popularnosti aplikacija kao što je ChatGPT.

Tehnologija se suočava s povećanom regulacijom diljem svijeta. Prošli mjesec dužnosnici Europske unije postigli su privremeni dogovor o prvim sveobuhvatnim zakonima u svijetu koji reguliraju korištenje umjetne inteligencije.

Kina je uvela neke od prvih svjetskih nacionalnih propisa o umjetnoj inteligenciji, koji uključuju pravila o tome kako se algoritmi mogu razvijati i implementirati.

U listopadu je predsjednik Biden potpisao izvršnu naredbu kojom se primorava programere da s vladom SAD-a podijele rezultate o sigurnosti u vezi s umjetnom inteligencijom.

Mjesec dana kasnije, Ujedinjeno Kraljevstvo bilo je domaćin AI Safety Summita, na kojem je deklaraciju o sigurnom razvoju tehnologije potpisalo više zemalja.

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Umjetna inteligencija

U našoj galaksiji postoji između 10 i 50 milijardi potencijalno nastanjivih svjetova, kaže Bill Diamond. To mu prilično otežava posao. Gospodin Diamond je izvršni...

Tech

Ne biste trebali vjerovati nikakvim odgovorima koje vam šalje chatbot. A vjerojatno mu ne biste trebali vjerovati ni svoje osobne podatke. To posebno vrijedi...

Umjetna inteligencija

Umjetna inteligencija (AI) neće biti “masovni uništavač radnih mjesta” i ljudski će radnici naučiti raditi s novim tehnologijama, rekao je guverner Banke Engleske za...

Tech

Neki kineski programeri sada moraju instalirati opremu za nadzor na svojim projektima, prema službenim mjerama koje su stupile na snagu ovog mjeseca. Pravila se...

Tech

Jedno gradsko vijeće kaže da će uštedjeti 200.000 funti, odnosno više od 200 tisuća eura time što će četvero radnika s punim radnim vremenom...

Umjetna inteligencija

Umjetnu inteligenciju (AI) sve više koriste policije diljem svijeta, no nadmašuju li dobrobiti uvijek rizike? Sarah je žrtva obiteljskog zlostavljanja i telefonira službeniku hitne...

Umjetna inteligencija

Proširivanje izvora informacija s otvorenim pristupom predstavlja ključni faktor za znanstvenike u razvoju novih materijala neophodnih za buduće tehnologije. Razvoj novih materijala često je...

Umjetna inteligencija

Mark Zuckerberg optužen je za neodgovoran pristup umjetnoj inteligenciji nakon što se obvezao izgraditi moćan sustav umjetne inteligencije na razini ljudske razine inteligencije. Osnivač...