Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tech

Umjetna inteligencija sada pomaže i u poljoprivredi: Roboti otklanjaju korov

Polje
Foto: Shutterstock

Zaista ne morate biti stručnjaci za obradu zemlje i poljoprivredu kako bi znali da je korov neželjena pojava. On može značajno uništiti usjeve i prinose, zbog čega ga je bitno efikasno odstraniti. Naravno, jedan od efikasnijih načina kako se riješiti korova je korištenje herbicida, uz klasično čupanje istoga.

Ako gledamo sa stajališta brige za ekologijom, herbicidi bi trebali biti lošija opcija jer mu štete, a isto tako mogu naštetiti i ljudskom zdravlju. No, opcija ručnog rješavanja problema korova neupitno je napornija i teža. Točnije, to je barem dosad bilo tako.

Čini se da bi tvrtka FarmWise mogla pomoći u rješenju spomenute dileme. Radi se startup tvrtki koja je kreirala svoj oblik robota koji uz pomoć umjetne inteligencije mogu rezati korov, a da pritom usjeve ostavljaju netaknutima.

Zasad se FarmWise može pohvaliti s dva takva robota, a njihova imena su Titan i Vulcan. Umjetna inteligencija upravlja s oba te usmjerava stotine sićušnih oštrica koje izrežu korov oko svakog usjeva bez oštećenja zdravih biljaka. Oba također omogućuju i ljudski nadzor dok roboti rade na uklanjanju korova.

FarmWise ima i ambiciozne planove za korištenja podataka koje prikuplja prilikom rješavanja problema s korovom. Sve to bi moglo dovesti do formule kako koristiti istu količinu zemlje, mnogo manje vode, gotovo nikakve kemikalije, manje gnojiva, a i dalje proizvoditi više hrane nego što se proizvodi danas.

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati