Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tech

Upoznajte kiborg žohara za pomoć unesrećenima

Foto: Riken

Ako u ne tako dalekoj budućnosti dođe do potresa i preživjeli budu zarobljeni ispod tona ruševina, prva ekipa koja će ih moći locirati mogli bi biti rojevi kiborg žohara.

To je potencijalna primjena nedavnog otkrića japanskih istraživača koji su pokazali sposobnost montiranja “naprtnjača” solarnih ćelija i elektronike na kukce i upravljanja njihovim kretanjem daljinskim upravljačem.

Kenjiro Fukuda i njegov tim u Laboratoriju za uređaje s tankim filmom japanskog istraživačkog diva Riken razvili su fleksibilni film solarnih ćelija debljine 4 mikrona, oko 1/25 debljine ljudske dlake, koji može stati na abdomen kukca.

Film omogućuje žoharu da se slobodno kreće dok solarna ćelija stvara dovoljno energije za obradu i slanje signala usmjerenja u osjetilne organe na stražnjim nogama kukca, piše Asiaone.

Rad se nadovezuje na prethodna istraživanja kontrole insekata na Tehnološkom sveučilištu Nanyang u Singapuru, a jednog dana bi mogao rezultirati kiborg kukcima koji mogu ući u opasna područja puno učinkovitije od robota.

Fukuda i njegov tim su za pokuse odabrali vrstu madagaskarskog siktajućeg žohara jer su dovoljno veliki da nose opremu i nemaju krila koja bi smetala. Čak i kada su im ruksak i film zalijepljeni za leđa, kukci mogu prijeći male prepreke ili se sami ispraviti kada se preokrenu.

Ipak, pred istraživanjem je još dug put. U nedavnoj demonstraciji, istraživač Rikena, Yujiro Kakei, upotrijebio je specijalizirano računalo i Bluetooth kako bi uputio kiborg žohara da skrene ulijevo, navodeći ga da krene u tom smjeru. Međutim, kad je kukac dobio “pravi” signal, počeo se vrtjeti u krug.

Sljedeći izazov predstavlja kreiranje minijaturnih komponenti kako bi se omogućilo kukcima lakše kretanje, montaža senzora i kamere.

Osim za spašavanje unesrećenih ljudi kod katastrofa, Fukuda vidi široku primjenu filma solarnih ćelija, sastavljenog od mikroskopskih slojeva plastike, srebra i zlata. Tanka prevlaka mogla bi se ugraditi u odjeću ili dijelove kože za praćenje vitalnih znakova, ili postaviti na suncobrane za skupljanje električne energije.

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Umjetna inteligencija

Proširivanje izvora informacija s otvorenim pristupom predstavlja ključni faktor za znanstvenike u razvoju novih materijala neophodnih za buduće tehnologije. Razvoj novih materijala često je...

Igre i gaming

Znanstvenici su koristeći AI tehnologiju razvili videoigre koje imaju za cilj dijagnosticirati, pratiti i liječiti depresiju. Platforma nosi naziv Thymia i bavi se mentalnim...

Tech

Znanstvenici s Japanskog nacionalnog instituta za informacijske i komunikacijske tehnologije (NICT) uspjeli su oboriti rekord u brzini interneta. Ostvarili su brzinu od 319 Tbps,...