Future

Uskoro prodaja karata za svemirske letove

Već od sljedeće godine

Foto: Pixabay

Već od sljedeće godine slijedi prodaja karata za svemirske letove. Tako najavljuju iz Bezosove kompanije Blue Origin.

Ako imate želje i novca otputovati u svemir, možda bi bilo vrijeme da počnete štedjeti, jer je već najavljena prodaja karata sljedeće godine. Već krajem tekuće 2018. Blue Origin bi trebao početi i s testiranjem raketa za podorbitalne letove s ljudskom posadom.

U prijašnjim testiranjima letjelice New Shepard nije bilo ljudske posade, a ako novi testovi prođu dobro, doći će red i na svemirske turiste, koje će najavljena prodaja karata zacijelo razveseliti.

Točan datum, a i cijenu tih letova javnost još ne zna, no kristalno je jasno da karta za svemirsko putovanje neće baš biti jeftina. Bob Smith, izvršni direktor Blue Origina, je u nedavnom obraćanju medijima ispričao kako se prvo moraju pobrinuti da “konfiguracija bude dobra, stabilna te spremna za let”, a kad to postignu onda će započeti i interne razgovore oko cijena.

Dok Bezos i Blue Origin namjeravaju početi s prodajom karata tek onda kad se uvjere da je letjelica potpuno spremna, Virgin Galactic je s prodajom karata započeo prije više od desetljeća kad je razvoj njihove letjelice još bio u posve ranoj fazi.

Do danas njihov prvi svemirski turist još nije vidio svemirska prostranstva, a dosad se na njihova putovanja prijavilo otprilike 700 ljudi. Oni su platili barem depozit od ukupne svote od 250 tisuća dolara (koliko karta za let s Virginom stoji).

Zbog Blue Origina te kompanija poput SpaceX-a i Virgin Galactica, u tijeku sljedećeg desetljeća možemo opravdano čekati popularizaciju svemirskog turizma za one koji će biti dovoljno hrabri i istovremeno dovoljno bogati.

Komentiraj

Odgovori

Vrh