Geekmaxi
Geek Stuff

Uskrsnuće komodorca

Suza u oku

Foto: Pixabay

Čuvajte se milenijalci, na repertoaru je malo nostalgije, uz lako mogući dodatak arhaičnih izraza – poput “komodorca” i “amige”. Naime, najprodavanije osobno računalo u povijesti planete, Commodore 64, vraća se na tržište u nekom modernijem formatu. O čemu se točno radi iza priče o uskrsnuću komodorca, pitate se?

Noviji, modernizirani model, posve jednostavno nazvan C64, sadrži suvremenu tehnologiju, ali i stari dizajn, objavio je proizvođač Retro Games.

C64 će sadržavati 64 već instalirane igrice, ali će imati i USB konekciju koja će sretnom vlasniku omogućiti da instalira dodatne igre i programe. One će se moći “skidati” iz arhive igara C64.

Cijena će biti oko 140 dolara, što je znatno jeftinije od 595 dolara, koliko je poznati “debeljko” stajao početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća.

U paket je uključen i joystick koji će se moći uključiti u jedan od četiri USB ulaza ili pak spojiti na televizor …ili monitor s HDMI kablom.

C64 na tržište izlazi 5. prosinca.

Uređaj koji je mnoge uveo u svijet  računala, predstavljen je na Consumer Electronics Showu u SAD-u, a do 1994. godine prodan je u između 12,5 i 17 milijuna primjeraka.

Zanimljivost vezana uz ovo dobro staro računalo zatvorene arhitekture jest da su ga godinama pokušavali izbaciti iz proizvodnje, ali potražnja je bila konstantna i velika. Paradoksalno je da je nakon prekida proizvodnje u travnju 1994. kompanija Commodore bankrotirala.

Kad smo kod patetike i nostalgije, valja napomenuti i da je prije nekoliko dana bila jedna okrugla (četrdeseta) obljetnica Sonyjevog Walkmana.

Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrh