Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tech

Uskrsnuće komodorca

Suza u oku

Čuvajte se milenijalci, na repertoaru je malo nostalgije, uz lako mogući dodatak arhaičnih izraza – poput “komodorca” i “amige”. Naime, najprodavanije osobno računalo u povijesti planete, Commodore 64, vraća se na tržište u nekom modernijem formatu. O čemu se točno radi iza priče o uskrsnuću komodorca, pitate se?

Noviji, modernizirani model, posve jednostavno nazvan C64, sadrži suvremenu tehnologiju, ali i stari dizajn, objavio je proizvođač Retro Games.

C64 će sadržavati 64 već instalirane igrice, ali će imati i USB konekciju koja će sretnom vlasniku omogućiti da instalira dodatne igre i programe. One će se moći “skidati” iz arhive igara C64.

Cijena će biti oko 140 dolara, što je znatno jeftinije od 595 dolara, koliko je poznati “debeljko” stajao početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća.

U paket je uključen i joystick koji će se moći uključiti u jedan od četiri USB ulaza ili pak spojiti na televizor …ili monitor s HDMI kablom.

C64 na tržište izlazi 5. prosinca.

Uređaj koji je mnoge uveo u svijet  računala, predstavljen je na Consumer Electronics Showu u SAD-u, a do 1994. godine prodan je u između 12,5 i 17 milijuna primjeraka.

Zanimljivost vezana uz ovo dobro staro računalo zatvorene arhitekture jest da su ga godinama pokušavali izbaciti iz proizvodnje, ali potražnja je bila konstantna i velika. Paradoksalno je da je nakon prekida proizvodnje u travnju 1994. kompanija Commodore bankrotirala.

Kad smo kod patetike i nostalgije, valja napomenuti i da je prije nekoliko dana bila jedna okrugla (četrdeseta) obljetnica Sonyjevog Walkmana.

https://www.youtube.com/watch?v=xOTfzZCyCmo

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Igre i gaming

Mnogi od nas se sjećaju igrica iz 80-it i 90-tih, super naslova koji su upotpunili naše djetinjstvo. Konzole iz tog perioda (retro igrice) okupljale...

Filmovi

Svjetski žanrovski hitovi i kultni klasici spremni su za premijeru na velikom platnu spektakularne Ljetne pozornice Tuškanac na ovogodišnjem 9. Fantastic Zagreb Film Festivalu!...

Igre i gaming

Unazad godinu-dvije pojavila se prava lavina retro konzola, koje u sebi sadrže stare, dobre igre od prije dvadesetak i više godina.Lavinu je pokrenuo –...

Internet

It's alive!

Igre i gaming

Retroljupci, gdje ste?