Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Fun & Lifestyle

Velika debata: Jesu li tenisice sivo-zelene ili rozo-bijele boje?

Sjećate li se tenisica koje su podijelile internet? Kakve tenisice vi vidite? Pitajte svoje prijatelje, obitelj i poznanike i zajedno uživajte u ovoj optičkoj varci.

Jedna španjolska studentica 2017. godine dobila je fotografiju ženskih tenisica od svoje prijateljice koja je tvrdila da se radi o tenisicama zelene i sive boje. Međutim, ono što je ona vidjela na toj slici bitno se razlikovalo. Studentica je tenisice vidjela u rozoj i bijeloj boji i tako je počela rasprava između dvije prijateljice.

Svoju debatu su podijelile s drugim djevojkama na Facebooku i pitale ih što one vide.

Foto: Twitter/ @TFILDOLANS

Na internetu su se ubrzo javili svi obožavatelji dobre optičke iluzije i napravljeni su timovi “Roze tenisice” i “Zelene tenisice”. Neki su čak tvrdili da vide ljubičastu i žutu boju, a drugi kako se boja mijenja ovisno o osvijetljenosti ekrana.

Slika ovih tenisica predstavlja jednu od najpopularnijih optičkih iluzija današnjice, a postoji i objašnjenje zašto vidimo različite boje. Naš mozak intuitivno filtrira pozadinu i osvjetljenje kako bi vidio pravu boju objekta, ali plavkasta nijansa fotografije utječe na tu sposobnost.

Što su perceptivne varke?

Perceptivne varke (iluzije) predstavljaju krivo percipirane pojave koje nerijetko mogu biti zbunjujuće. Najčešće perceptivne varke su optičke iluzije, a razlika je u tome što optičke iluzije uključuju samo pojave koje percipiraju oči, a perceptivne uključuju sve pojave koje percipiramo. Određene perceptivne varke uzrokovane su nesavršenošću naših osjetila (npr. tromost oka), a neke radom našeg mozga.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Fun & Lifestyle

Optičke iluzije su fascinantne i ponekad zaista zbunjujuće, čineći očigledno nemogućim. Ova fotografija je postala hit na internetu tako što je zbunila milijune ljudi...

Fun & Lifestyle

Model za kupaće kostime, Jenna Thompson iz Engleske rekla je da joj je teško pronaći pravu ljubav zato što izgleda previše dobro. U emisiji...

Fun & Lifestyle

Ako volite trčanje i pomicanje vlastitih granica, voljet ćete i nove Reebok Forever Floatride Energy trkačke tenisice koje će vam osigurati još bolje rezultate...

Gadget

Vezanje tenisica pametnim telefonom?

Oglašavanje