Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tech

VR vodeni tobogan je najbolja ideja u posljednje vrijeme

San svakog geeka

S tehnologijom čovjek može katkad pretjerati i/ili zastraniti, ali budimo iskreni – VR vodeni tobogan je vožnja kojoj bi malo tko mogao odoljeti. Kako se toga prije nismo sjetili?

Napredni senzori su zajedno s umjetnom inteligencijom za VR (Virtual Reality) vožnju učinili ovaj njemački vodeni park itekako zanimljivijim mjestom.

Naime, kompanija BallastVR je u njemački zabavni vodeni park Galaxy Erding instalirala svoju prvu VR vožnju vodenim toboganom pod imenom – VRSlide.

Već nagađate kako ide scenarij: posjetitelji zabavnog parka prije spuštanja toboganom na glavu stavljaju Ballastov (dakako, nepromočivi) VR headset težine 393,3 grama. Tako tijekom vožnje mogu uživati u jurnjavi dok gledaju različite okoliše koji uključuju i svemir, kao što sami možete vidjeti ovdje:

Kako bi sama vožnja bila što više realistična, koriste se tehnologije poput NFC-a i pass-through kamera, ali i  mnogi senzori na toboganu. Tako VR softver može prepoznati u realnom vremenu gdje se točno nalazi korisnik kako bi mu mogao prikazivati odgovarajuću sliku.

Pritom se koristi i napredni algoritam strojnog učenja koji obrađuje podatke koje uči s akcelerometra i ultrazvučnih senzora. Zahvaljujući preciznosti 3D pozicioniranja i niskoj latenciji VR sadržaji se idealno poklapaju sa stvarnim kretanjem, a sustav također eliminira, pazite sad – “bolest kretanja”, tj. mučninu koja se nerijetko javlja kod nekih ljudi prilikom korištenja VR čari. Na sve su mislili.

Na kraju svakog dana se headsetovi stave na punjenje i bežično šalju sve prikupljene podatke o aktivnostima na servere pa Ballast onda redovno dobiva analitičke izvještaje o korisnicima, VR sadržajima te performansama headsetova, ne bi li se sustav stalno mogao unaprjeđivati.

Svi VR sadržaji su napravljeni u Unity game engineu, a Ballast ih “tweaka”, nadograđuje te stvara nove. Sve kako bi posjetitelji imali veći izbor. Kompanija zasad ne želi otkrivati detaljne tehničke podatke o samom sustavu, jer čeka na odobrenje patenta kako bi ga se moglo licencirati.

Čak i ako osobno niste impresionirani izvedbom, tj. vizualnom kvalitetom VR ponude – morate priznati da je sama ideja jako dobra.

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Tech

Biste li i vi pristali na seks s robotom?

Tech

Facebook i Instagram bilježe stalni pad broja mlađih korisnika, pa je tvrtka Meta računala da će situaciju popraviti novi virtualni svijet. Ipak, čini se...

Tech

Koncept virtualne stvarnosti ima za cilj stvaranje okruženja u kojem se korisnici mogu osjećati kao da su u drugom svijetu. Ova tehnologija se uglavnom...

Igre i gaming

Duhovi iz igre Phasmophobia uskoro će moći “izaći” iz zaslona računala i dodirnuti igrača. Kako bi se to dogodilo, igraču je potrebno bHaptics odijelo,...

Tech

Suvremena umjetnica Krista Kim, koja se može pohvaliti suradnjama s brendovima kao što su Lamborghini i Lanvin, najavila je prodaju svog dizajna “prve digitalne...

Tech

Tvrtka ima više od 6.000 zaposlenika koji rade na različitim AR i VR projektima

Tech

Sastanci putem interneta iz svojih domova zbog pandemije koronavirusa su postali svakodnevica, a tvrtka HTC je ponudila nešto novo po tom pitanju. HTC je...

Igre i gaming

Tvrtka Valve odlučila je ukinuti podršku za macOS na svojoj platformi za virtualnu realnost. To je objavljeno na SteamVR forumu, gdje je napisao da...