Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tech

Vreteno i linearni ležajevi: Rezervni dijelovi za 3D printere

3D printeri, ploteri, manji ili veći strojarski strojevi (posebno CNC strojevi), za precizno pomicanje radne površine ili/i alata koriste vreteno, i još jedan dio koji zovemo linearni ležajevi.

Pored spomenutih, za izvođenje zadataka, strojevi koriste još mnoge komponente. Ipak, vreteno i linearni ležaj u najvećoj mjeri doprinose pokretanju alata po radnoj površini, i preciznost pokreta koji se izvode. Precizna obrada ili precizna izrada 3D modela ovise o preciznom sklopu vretena i linearnih ležajeva. Kompleksnost spomenutih strojeva dovedena je do te mjere da danas možemo izrađivati modele preciznosti u tisućinkama milimetra. Moderni 3D printeri izrađuju kompleksne oblike, u relativno kratkom vremenu. U nastavku ćemo se malo više osvrnuti na 3D printere, i mogućnosti modernog 3D ispisa.

Pored kvalitetnih dijelova sklopa jednog 3D printera, za vrhunske rezultate modeliranja važno je da strojem upravlja profesionalno obučeni operater, i da se za rad 3D printera koristi vrhunski softver.

3D printeri: Vreteno

Vreteno možemo opisati kao strojni element koji oblikom podsjeća na izduženi vijak, i koji će zajedno s ostalim pridruženim elementima pretvoriti rotacijsko gibanje u translacijsko. Baš kako se koristi u strojarstvu, odnosno posebnim strojarskim strojevima, vreteno je sastavni dio pokretnog mehanizma modernih 3D printera. Na vreteno se u pravilu spaja koračni (steper) motor, koji će rotacijskim gibanjem pokrenuti vreteno, koje će zatim rotacijsko gibanje pomoću pridruženih elemenata pretvoriti u translacijsko gibanje.

vreteno

Važnost kvalitete vretena je presudna za precizno gibanje alata, bez obzira dali je riječ o 3D printeru, glodalici ili nekom drugom kompleksnom stroju.

Vretena možemo podijeliti po izvedbi na: trapezno, pilasto, i pravokutno navojno vreteno.

Linearni ležajevi

Pored navojnog vretena, za kompletirani pokretni sklop nekog stroja (u našem slučaju 3D printera) potrebni su i linearni ležajevi. Kod izvedbi s pokretnom radnom površinom, paralelno s vretenom su postavljeni i linearni ležajevi. Opterećenje radne površine ravnomjerno se rasporedi, čime se postiže najbolji učinak rada na stroju. Preciznost ovisi o tolerancijama koje su deklarirane na oba spomenuta sklopa, i dotrajalosti nekog od njih.

Linearni ležajevi kod 3D printera

Za maksimalne performanse, posebno za preciznost izrade modela, 3D printer treba biti sklopljen samo od vrhunskih dijelova, i da je pravilno održavan.

Linearni ležajevi imaju vijek trajanja, habaju se i na kraju se zamijene sa novima. Web trgovina Tuli u svom asortimanu nudi odgovarajuće dijelove, pa pogledajte ponudu.

Zaključak za kraj

Strojevi koje koristimo, bez obzira o kojem je stroju riječ, imaju u sklopu mnoge pokretne dijelove. Zamjena dijelova je neizbježna, ali se dugotrajnost određenog dijela može povećati pravilnim održavanjem. Svi dijelovi u sklopu nekog stroja, posebno pokretni dijelovi, trpe opterećenja. O njihovoj izvedbi ovisi i krajnji rezultat. Da bi dobili vrhunski 3D model, potrebno je koristiti kvalitetan 3D printer, sa dijelovima koji imaju potvrde kvalitete i trajnosti.

Suvremeni ploteri, matrični štampači, CNC strojevi i slični uređaji u sebi imaju i vretena i linearne ležajeve. Izvedba svakog od strojeva koje smo spomenuli u velikoj mjeri ovisi o tim pokretnim dijelovima. Pogledajte www.tuli.hr i pronađite dio koji garantira kvalitetu i trajnost. Posebno obratite pažnju na odabir vretena i linearnih ležaja.

Ostavi komentar
Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Promo i akcije

Koristimo priliku da predstavimo dva noviteta na tržištu 3D Printer LONGER LK5 PRO i laserska graverka LONGER RAY 5. Ovo je posebna akcija, povodom...

Promo i akcije

U suradnji s Madethebest našim čitateljima predstavljamo ponudu koju ne smiju propustiti. U nastavku ćemo predstaviti laserske graverke, uz kratku recenziju svakog modela. Prije...

Tech

Filamenti za 3D printer su dostupni u mnogim nijansama, različitih svojstva, trajnosti, i izdržljivost. Svi imaju različita svojstva u smislu fleksibilnosti, čvrstoće, UV otpornosti....

Promo i akcije

Koristimo priliku i predstavljamo vrhunski Xiaomi Pro usisavač i TRONXY XY-2 Pro 3D printer s popustom koji se ne propušta. U nastavku ćemo opisati...