Pratite nas


WeTek Play Android TV DVB-S2 satelitski receiver

Do sada sam imao nekoliko sličnih uređaja kao što je Wetek Play stoga sam veoma znatiželjan jer po prvi put imam prilike testirati media player koji ima ugrađen tuner, u ovom slučaju DVB-S2 tuner. Znači ovaj uređaj je isti kao i svaki drugi Android TV player s jedinom razlikom, a to je da ima ugrađen tuner. Prema mojim saznanjima to je doista prvi uređaj koji nudi takvu soluciju!

Dizajn

Wetek play izgleda kao i svaki drugi media player. Kućište je napravljeno plastike i u potpunosti je crne boje. Vrlo sličnih dimenzija je kao i satelitski receiver Dreambox DM500 HD. Na desnoj strani uređaja su smješteni utori za usb i microSD karticu. Dok na stražnjoj strani su svi ostali utori poput LNB1, LNB2, dodatna dva USB porta, LAN, HDMI itd. Također po mojem osobnom mišljenju kvaliteta izrade je vrlo dobra, a i vizualno vrlo lijepo izgleda.

20150308_093655

20150308_092640

Wetek play vs Dreambox dm500 hd Ferrari SIM

20150308_121318

20150308_122333

Prvo pokretanje – dojmovi

Prvo bootanje odnosno učitavanje je trajalo oko 30 sekundi, nakon toga se je pojavio setup gdje sam trebao podesiti osnovne postavke poput rezolucije, Internet veze, jezika i sl. Nakon toga konačno sam mogao započeti s korištenjem.

WeTek Play početni ekran

Hardver, performanse

Kao i svaki drugi uređaj pa tako i ovaj sam odlučio testirati s nekoliko benchmark aplikacija čisto da vidim koliko su performanse ovog media playera. Za ove potrebe sam koristio Geekbench 3.0, te sam dodatno čisto radi tehničkih podataka koristio Cpu-z. Pa shodno tome mogu navesti da WeTek Play ima AMLogic AML-8726 MX procesor brzine 1.5Ghz i 1GB ugrađenog RAM-a. Dok ima 4GB unutarnje memorije za pohranu podataka koju možete proširiti npr… s microSD karticom.

Kao što možete vidjeti ima ugrađen vrlo dobar hardver, mada naravno postoji i bolji ali za potrebe ovog Android uređaja je sasvim dovoljno. Pa za svakodnevno korištenje, gledanja satelitske televizije, igranje igrica će biti ok.

Softver i sučelje

Dolazi s instaliranim Android 4.4.2 sustavom. Korisničko sučelje je djelomično vizualno modificirano. Osim vizualne modifikacije, uređaj dolazi s nekoliko pre-instaliranih aplikacija kao što su Xbmc, MX player i i Kodi. Također na Wetek službenom forumu imate izbor ROM-ova od CyanogenMOD i OMNI. Tu je isto i dostupan OpenELEC, a uskoro možete očekivati i Enigmu 2. Sve u svemu zvuči super! Dok sam sustav je vrlo fluidan i brz i nisam naišao neke probleme tokom korištenja.

android

mx player

verzija androida

WeCloud Antenna IPTV

WeClodu Antenna je aplikacija koja vam omogućava gledanje preko 180 IPTV kanala poput BBC, Bloomber i sl. Svi ti kanali su potpuno besplatni i tako će ostati navode iz Weteka. Osim toga ako naravno želite možete koristiti i svoju privatnu IPTV listu.

kodi

WeTek Theater Live TV – Satelitski receiver aplikacija

S obzirom da sam veliki obožavatelj satelitske televizije bio sam jako uzbuđen baš iz razloga što ovaj Android TV player kojeg ja imam ima ugrađen DVB-S2 tuner. Sama ideja je obećavajuća baš iz razloga što samo jedan uređaj u ovoj situaciji Wetek play nudi mogućnosti kao dva uređaja. Pa istovremeno možete imati media player i satelitski receiver. Što je doista i praktično.

Aplikacija WeTek Theater omoguće gledanje satelitske televizije. Kod prvog pokretanja potrebno je podesiti postavke za vaš satelitski sustav. Odabrati željeni DiSEqC, satelit i sl. Također bih želio navesti da uređaj podržava i motor odnosno DiSEqC 1.2 i DiSEqC 1.3. Nakon što podesite postavke, možete krenuti s skeniranjem željenih satelita.

house of cards

Wetek play Oscam – podrška za Cardsharing

U današnje vrijeme sve manje i manje ima besplatnih kanala, pa vrlo često možemo vidjeti kako krajnji korisnik koristi Cardsharing. Ako se pitate dali Cardsharing ili CS radi na ovom Android uređaju, onda odgovor je da! Postoji aplikacija pod imenom OStool koju instalirate kao svaku drugu i nakon toga možete vrlo jednostavno unijeti svoje podatke za npr.. Ccccam.

Razni testovi

Bluetooth

Ima ugrađen Bluetooth i nakon testiranja mogu slobodno reći da povezivanje radi sasvim normalno. Također možete koristiti i npr… Playstation Wireless kontroler. Na taj način možete puno jednostavnije igrati igrice.

Vanjski prostor

Za vanjski prostor možete koristiti microSD karticu ili bilo koji USB uređaj poput hard diska ili usb sticka.

USB Web kamera

Spojio sam no name web kameru na Wetek Play. Kamera je normalno prepoznata i radi onako kako bi i trebala raditi. Možete se koristiti i kod Skypea.

Gaming

Probao sam nekoliko igrica, sve su igrice radile dobro. Bez trzanja ili drugih mogućih problema. Naravno one najzahtjevnije igre možda će malo lošije raditi u obliku sporijeg učitavanja ali to nije ništa strašno.

Zaključak

U svakom slučaju WeTek Play je vrlo interesantan uređaj s mnoštvom opcija. Tu je srednje jak hardver, velike mogućnosti moddinga. Ima funkcije i mogućnosti kao i svaki drugi Android media player uz dodatak tunera. Ja imam primjerak s DVB-S2 tunerom ali imate mogućnost odabira i s drugim tunerom. Kao što sam već rekao ima velike mogućnosti moddinga zahvaljujući odličnoj podršci.

Ako kupujete takav uređaj onda svakako razmislite o kupnji navedenog. Možete ga kupiti po cijeni od 129€ u koju je i uključena besplatna dostava na vaša kućna vrata. Ako ga kupite, vaš primjerak će stići iz vrlo lijepe Slovenije bez dodatnih troškova kao što je carina. Inače uz uređaj dolazi i garancija u duljini 24 mjeseca. Wetek Play možete kupiti ovdje na njihovoj službenoj trgovini.

Nastavi čitati
Komentiraj

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Hi-tech

Sve što trebate znati o FinTech tehnologiji

Objavljeno

-

Objavio

Foto: Pixabay

Nove financijske tehnologije (FinTech) mogu olakšati pristup financijskim uslugama, a financijski sustav čine učinkovitijim. Komisija istražuje kako financijski sektor može imati koristi od tih kretanja, a istovremeno ostati siguran za potrošače i ulagače.

Što je FinTech

FinTech (engl. financial technology) je izraz koji se koristi za opisivanje utjecaja novih tehnologija na industriju financijskih usluga. Odnosi se na različite proizvode, aplikacije, procese i poslovne modele koji su transformirali tradicionalni način pružanja bankarskih i financijskih usluga. Iako tehnološka inovacija u financijama nije nova, posljednjih se godina ulaganje u nove tehnologije znatno povećalo i tempo inovacija eksponencijalno raste.

Svaki put kada plaćate račune preko mobilne aplikacije svoje banke, provjeravate stanje računa, podižete novac na bankomatu, koristite neku od online platformi za novčane transakcije – upotrebljavate FinTech tehnologiju.

Vaša vam banka omogućuje da koristite mobilnu aplikaciju pa plaćate, prenosite novac i ulažete koristeći razne nove alate kojih prije nekoliko godina nije bilo. Umjetna inteligencija (artificial inteligence), društvene mreže, strojno učenje (machine learning), mobilne aplikacije, tehnologija distribuirane knjige (blockchain), računalstvo u oblaku (cloud computing) i analiza velikih podataka (Big Data) stvorili su nove usluge i poslovne modele etabliranih financijskih institucija i novih sudionika na tržištu.

Sve te tehnologije itekako koriste potrošačima i kompanijama jer im omogućuju bolji pristup financijskim uslugama, nude veći izbor i povećavaju učinkovitost poslovanja. Mogu pridonijeti i smanjenju nacionalnih prepreka i potaknuti konkurenciju u područjima kao što su internetsko bankarstvo, internetske usluge plaćanja i prijenosa, pozajmljivanje, osobni investicijski savjeti i usluge i slično.

Kad su u pitanju kompanije, prije pojave i uvođenja FinTecha, vlasnik ili pokretač kompanije morao je otići u banku kako bi osigurao financiranje ili pokretanje kapitala. Ako je htio prihvatiti plaćanje kreditnom karticom, morao bi uspostaviti odnos s davateljem kredita i čak instalirati određenu infrastrukturu, kao što je čitač kartica. S mobilnom tehnologijom ove su prepreke stvar prošlosti.

Akcijski plan Europske komisije za FinTech

Još u ožujku 2018. Europska komisija donijela je akcijski plan za poticanje konkurentnijeg i inovativnijeg europskog financijskog sektora. Akcijski plan sadržavao je korake koje je Komisija namjeravala poduzeti, poput: na razini EU-a omogućiti jačanje inovativnih poslovnih modela, podržati uvođenje novih tehnologija poput blockchaina, umjetne inteligencije i usluga u oblaku u financijskom sektoru te povećati internetsku sigurnost i integritet financijskog sustava.

Te inicijative imaju za cilj povećati nadzornu konvergenciju prema tehnološkim inovacijama i pripremiti financijski sektor EU-a za bolje prihvaćanje mogućnosti koje pružaju nove tehnologije. Takvi bi koraci omogućili inovativna rješenja FinTecha te uopće mogućnost da se brzo primijene u cijelom EU-u i iskoriste prednosti gospodarstava na jedinstvenom tržištu uz očuvanje financijske stabilnosti i zaštite potrošača.

Stanje FinTecha u EU

U prosincu 2019. stručna skupina za regulatorne prepreke financijskoj inovaciji (ROFIEG), koju je u lipnju 2018. osnovala Europska komisija, objavila je svoje preporuke za stvaranje prilagodljivog okvira za tehnološko pružanje financijskih usluga (FinTech).

Trideset preporuka ROFIEG skupine odnosi se na inovativnu uporabu tehnologije u financijama, održavanje jednakih uvjeta, pristupa podacima i financijsku uključenost i etičku upotrebu podataka.

U izvještaju FinTecha za 2019. godinu, koji su u partnerstvu kreirale dvije tvrtke koje se bave analizom velikih podataka, navodi se kako je FinTech najveća europska investicijska kategorija (koja predstavlja 20% svih globalnih ulaganja), a sektor je aktivniji u Europi nego u Aziji i SAD-u. U izvještaju se kaže i da FinTech stvara 150 milijardi eura vrijednosti, mnogo radnih mjesta, omogućuje stjecanje iskustva i stvaranje proizvoda za europske potrošače.

Europske FinTech kompanije snažnije su od svakog drugog tehnološkog sektora u Europi za više od 100 %.

Sljedeći val FinTecha bit će manje vidljiv jer će se raditi na infrastukturi i razvoju, ali očekuje se još veći rast jer će se boriti protiv neučinkovitosti financijske industrije.

Nastavi čitati

Future

Velika Britanija odobrila Huaweiju ograničen pristup u razvoju 5G-a

Objavljeno

-

Objavio

Britanski premijer Boris Johnson u utorak je održao sastanak s Vijećem za nacionalnu sigurnost na kojem je donesena odluka o omogućavanju ograničena pristupa kineskom Huaweiju u budućem razvoju britanske 5G mreže.

U najvećem testu njegove post-brexitovske vanjske politike Johnson je odlučio da će „dobavljači visokog rizika” biti isključeni iz osjetljive jezgre mreže, a postojat će i 35-postotno ograničenje njihove uključenosti u u dijelove koji nisu toliko bitni.

Iako britanska vlada Huawei nije spomenula po imenu, u njezinu priopćenju navedeno je da će „dobavljači visokog rizika” biti isključeni iz svih ključnih mreža i osjetljivih lokacija poput nuklearnih postrojenja i vojnih baza.

„Ovo je specifično rješenje za Veliku Britaniju iz razloga specifičnih za Veliku Britaniju i odluka je temeljena na izazovima s kojima smo trenutno suočeni”, rekla je ministrica za digitalne tehnologije, kulturu, sport i medije Nicky Morgan.

Nacionalni centar za cyber sigurnost proveo je tehničku i sigurnosnu analizu kojom je dana detaljna procjena onoga što je potrebno učiniti za zaštitu digitalne infrastrukture na otoku. Centar je objavio iz smjernica u kojima su navedeni praktični koraci koje telekomunikacijski operatori trebaju poduzeti kako bi proveli vladinu odluku i smanjiti visoki rizik u 5G mrežama. 

Današnja britanska odluka sigurno neće dobro sjesti vladi američkog predsjednika Donalda Trumpa koji strahuje da bi Kina mogla upotrijebiti Huawei za krađu tajnih informacija i koja je upozorila da bi mogla smanjiti intenzitet britansko-američke obavještajne suradnje ako London omogući pristup Huaweiju.

S druge strane, Huawei je odlukom zadovoljan.

Potpredsjednik Huaweija Victor Zhang rekao je da je odlukom britanske vlade Huaweiju potvrđeno da može nastaviti raditi s klijentima na uvođenju 5G-a.

„Ova odluka utemeljena na dokazima rezultirat će naprednijom, sigurnijom i isplativijom telekomunikacijskom infrastrukturom prikladnom za budućnost. Time je Velikoj Britaniji omogućen pristup vodećoj svjetskoj tehnologiji te joj osigurava konkurentno tržište”, rekao je Zhang.

Nastavi čitati

Hi-tech

Londonska policija postavlja kamere za prepoznavanje lica širom grada

Objavljeno

-

Objavio

Foto: Pixabay

Kamere za prepoznavanje lica postavit će se diljem Londona. Gradski Metropolitan Police danas je najavio kako je ova tehnologija prošla probnu fazu i spremna je za trajnu integraciju u svakodnevni policijski nadzor.

Kamere će biti postavljene na lokacijama koje su popularne kod turista i kupaca, primjerice Stratford’s Westfield trgovački centar i West End. Kamere će tražiti lica prema policijskoj “watch” listi. Na “watch” listi pretežito će se nalaziti pojedinci koji su traženi zbog počinjenja teških i nasilnih djela.

Kad kamera označi pojedinca, policijski službenici će prići i zamoliti pojedinca da potvrdi svoj identitet. Ako je na policijskoj “watch listi”, policijski službenici će ga uhititi. Operativna upotreba kamera trajat će samo pet ili šest sati, no policija jasno daje do znanja da će ovakav sistem postati uobičajena stvar u Londonu.

Upotreba kamera za prepoznavanje lica od strane policije u Velikoj Britaniji prethodno je bila ograničena na male probe i javne događaje poput koncerata i nogometnih utakmica. Te probne faze su oštro i široko kritizirane, a podaci jednog ispitivanja pokazali su da čak 81 posto “poklapanja” koje je predložio sustav su bila netočna.

Usprkos tome, Metropolitan Police ovu tehnologiju naziva isprobanom i testiranom, te tvrde da algoritmi koje koristi biometrijska tvrtka NEC identificiraju 70 posto traženih osumnjičenika i generiraju samo 1 lažnu dojavu na 1.000 slučajeva.

Zagovornici privatnosti opisali su primjenu ove tehnologije kao napad na građanske slobode. Mnogi tehnološki stručnjaci i zagovornici privatnosti kritiziraju upotrebu prepoznavanja lica širom svijeta i tvrde da su takvi sustavi rasno pristrani i da ih policija može zlouporabiti.

Nastavi čitati

Preporučeno