Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Web & IT

Wikimedia će pokrenuti plaćeni servis za velike tehnološke tvrtke

Foto: Pixabay

Zaklada Wikimedia stvara novu plaćenu uslugu za tvrtke koje se oslanjaju na podatke Wikipedije. Plan je pokrenuti Wikimedia Enterprise krajem 2021. godine, koja neće promijeniti način na koji rade trenutne usluge Wikipedije. Umjesto toga, ponudit će nove mogućnosti za tvrtke koje koriste njihov sadržaj, kategorija u koju spadaju i giganti poput Googlea i Facebooka.

Wikimedia još uvijek planira kako će Wikimedia Enterprise funkcionirati. Ali široko gledano, to je poput premium verzije Wikipedijinog API-ja, alata koji omogućuje bilo kome sortiranje i ponovno hostanje članaka na Wikipediji. Poslovni korisnici mogu dobiti podatke brže ili formatirane tako da zadovolje njihove potrebe. Primjerice, moći će dobiti nove opcije za sortiranje i objavljivanje članaka na Wikipediji.

Mnoge goleme internetske usluge djelomično pokreće Wikipedia. Googleove “kutije znanja” uključuju podatke iz besplatne enciklopedije, kao i glasovni asistenti poput Amazonove Alexe i Appleove Siri, piše The Verge.

Dok se web platforme pokušavaju boriti protiv dezinformacija, Wikipedia je također postala izvor za provjeru činjenica. No, dok su neke tvrtke nudile donacije u zamjenu za korištenje besplatnih usluga Wikimedije, druge su pokrenule velike inicijative koje pokreće Wikipedia, a da čak nisu ni obavijestili zakladu. Potencijalno, Wikimedia Enterprise bi mogla postati plaćeni partner najvećih tehnoloških tvrtki.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Apps & Software

Apple je nedavno objavio da će njihov virtualni asistent Siri od sad uz ženski imati i muški glas. Uz to, korisnici će imati mogućnost...

Web & IT

Najveća online enciklopedija nastala je 15. siječnja 2001. godine.

Web & IT

Postavlja se pitanje kako to da nitko ranije nije otkrio takve očigledne greške i zaustavio ovog korisnika?

Web & IT

Facebook je najavio nekoliko novih live-video opcija. Recimo, u sljedećih nekoliko tjedana korisnici će moći objaviti Facebook evente kao online-only i uživo ih emitirati....

Oglašavanje