Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Internet

Wikipedia slavi 20 godina postojanja

Najveća online enciklopedija nastala je 15. siječnja 2001. godine.

Foto: Pixabay

Danas na svijetu skoro pa ne postoji osoba koja koristi internet, a da nije čula za Wikipediju. Tome svjedoči i podatak da se Wikipedia nalazi među 13 najposjećenijih web stranica na svijetu.

Wikipedia, najveća online enciklopedija koju svatko može uređivati, nastala je 15. siječnja 2001. godine. Osnovali su je Jimmy Wales i Larry Sanger, primarno je bila samo na engleskom jeziku, a sada je pod rukovodstvom Zaklade Wikimedia.

Wikipedia na hrvatskom nastala je 16. veljače 2003. godine, a prvo uređivanje stranice dogodilo se negdje oko 21 sat.

Za milijune ljudi Wikipedia je promijenila način učenja, podučavanja i roditeljstva, a za neke predstavlja i sredstvo informiranja za školske radove i slične projekte. Iako studentima i učenicima pretežito nije dopušteno u svojim radovima koristiti Wikipediju kao izvor informacija, većina istraživačkih procesa takve vrste počinje upravo odatle.

Ova besplatna online enciklopedija omogućuje ljudima diljem svijeta dodavanje i mijenjanje sadržaja. Dnevno se na stranicama Wikipedije objavi više od 12.000 unosa.

Za teme koje se često istražuju i o kojima se redovito raspravlja, Wikipedija može biti vrlo pouzdana i točna, jer velik broj čitatelja i urednika neprestano prati promjene i održava podatke stvarnima i točnima, piše Forbes.

U 20 godina postojanja, na Wikipediji je objavljeno oko 55 milijuna članaka na kojima je radilo stotine tisuća volontera.

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Internet

Pakistanska uprava za telekomunikacije (PTA) blokirala je Wikipediju nakon što je prvo usporila pristup web stranici na 48 sati zbog sadržaja koji smatra “svetogrđem”....

Internet

Prema navodima Ujedinjenih naroda, gotovo 3 milijarde ljudi, odnosno 37% posto svjetske populacije, nikada nije koristilo internet.To je alarmantna brojka pogotovo kad uzmemo u...

Tech

Prijenosno računalo Chuwi CoreBook XPro trenutno je na rasprodaji u Chuwi online trgovini. Chuwi je predstavio ovaj moćni notebook po pristupačnoj cijeni od 599...

Internet

Zaklada Wikimedia stvara novu plaćenu uslugu za tvrtke koje se oslanjaju na podatke Wikipedije. Plan je pokrenuti Wikimedia Enterprise krajem 2021. godine, koja neće...