Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tech

Xiaomi Mi Robot Vacuum – usisivač za svaki dom [RECENZIJA]

Najpoznatiji po proizvodnji pametnih telefona, Xiaomi je mnogo više od toga. Ova tvrtka – nastala tek 2011. godine – jako je ime u cijelome svijetu i osim mobitela nudi niz drugih elektronskih uređaja, čime pokriva praktički svaki kutak kuće: televizori, ruteri, TV-boxovi, rasvjetna tijela, usisavači.

Baš nam je potonji stigao na recenziju: Xiaomi Mi Robot Vacuum robotski je usisavač čija je prva i jedina svrha držanje vaše kuće čistom. Da je jeftin, pa baš i nije – košta 356,59 dolara – no Xiaomi zapravo nije niti poznat po niskoj cijeni, nego po kvaliteti svojih proizvoda.

Prvi dojmovi

Otvarajući vrata na aktivirano zvonce ugledali smo pogolem paket, kojeg nam je dostavljač brže-bolje uvalio u ruke – potežak je, bome. Sam uređaj teži 3,8 kg, dok cjelokupan paket ima 6,6 kg. U njemu smo zatekli spomenuti usisavač, kabel te postolje za punjenje.

Zanimljivo, bijele je boje. Neobičan izbor za uređaj čija je svrha borba s prljavštinom. Sprijeda se nalazi kontakt za punjač, povrh njega (ona kupola na vrhu) set senzora pomoću kojih se orijentira na svojim putešestvijama. To nisu jedini senzori koje ovaj ima – načičkan je s ravno dvanaest njih, što ga čini jednim od najinteligentnijih strojeva ovakve namjene uopće.

Način rada

Dva su načina rada: autonomni i manuelni. Ovaj prvi podrazumijeva da će usisavač sam odraditi sav posao: skenirat će okolinu u potrazi za preprekama, a zatim krenuti duž zidova kako bi prvo ondje počistio prljavštinu. Nakon toga će se zaputiti cik-cak kroz cijelu prostoriju, pokrivši pritom doslovno svaki djelić iste. Ako ste se zabrinuli kako čisti kutove prostorije kad je okrugao, nema mjesta sekiranciji: posjeduje bočnu četkicu kojom prikuplja otpad iz teško dostupnih mjesta i baca ih ravno u glavnu četku, koja ih potom prosljeđuje u unutarnji spremnik.

Manuelni način rada svodi se na upotrebu aplikacije Mi Home, kojom ćete dati naredbu usisavaču gdje i kada će se kretati u potrazi za mrvicama, smećem i već što nađete shodnim za počistiti. Iz našeg iskustva vam preporučamo onu prvu opciju; možda će u početku biti zanimljivo usmjeravati usisavač po svom nahođenju, ali ta rabota zaista brzo dosadi. Nek’ se sam pati, zanimljivije je gledati TV.

Xiaomi Mi Robot Vacuum, kako mu nemaštovito ime glasi, smeće prikuplja u spremište u središtu samoga uređaja. Do njega je vrlo lako doći: valja vam tek podići poklopac i pritiskom na dva prekidača izvući spremnik s prikupljenim otpatcima.

Prilikom nenadane dokolice zbog samostalnog usisavača možda će vam smetati njegov rad. Ovaj je robot, naime, prilično bučan. Mada se neki drugi proizvođači kunu kako uz njihova rješenja možete odspavati, uz Xiaomijevog bome nećete. Nije glasan kao klasični usisavači, no daleko je to od zvuka nedjeljnog poslijepodneva.

Baterija i autonomija

Iznenadilo nas je kad smo vidjeli kapacitet baterije: 5.200 mAh pozamašna je brojka, no valja uzeti u obzir da se njena zapremina troši ne samo na pokretanje usisavača, nego i na snažan usis smeća, koji iznosi 1.800 Pa.

Baterija je u našem slučaju potrajala nešto iznad 2 sata (2 sata i 4 minute, točnije). Xiaomi kaže kako autonomija traje 2,5 sati, no to se odnosi na kontrolirane uvjete – kod nas je usisavač imao posla s neravnim i neujednačenim površinama (parket, debeli tepih), pa se ne čudimo nižem rezultatu od proklamiranog. Svejedno, i ovo je odličan rezultat, jer je cijela kuća temeljito očišćena.

Pritom se jamči kako će ovaj u tom vremenskom periodu počistiti 250 kvadratnih metara – ovaj dio, iskreno, nismo mjerili, vjerovat ćemo Xiaomiju na riječ.

Na punjenje će se poslati sam, čim baterija dosegne kritičnu razinu. Možete ga poslati i sami, dužim pritiskom na dugme ispod onog za uključenje uređaja (Home tipka).

Zaključak

Isprva smo bili pomalo skeptični kako će ovako što omaleno počistiti kuću – i onaj klasični usisavač zna podbaciti, gdje neće ovaj autonomni.

Zanimljivo, pokazao se u jako dobrom svjetlu. Uredno je počistio sve na svome putu: mrvice, prašinu, komade stiropora, travu i kamenčiće (svašta smo bacali pred njega). Budući da nam je ovo prvi susret s ovakvim gadgetima, ne možemo ga direktno usporediti s nekim iz (već sad široke) konkurentske ponude, što je zapravo prava šteta, jer ima i jeftinijih rješenja od ovoga.

Xiaomi Mi Robot Vacuum će, dakle, uredno i čestito usisati vaš dom. Pitanje je samo opravdava li popriličnu cijenu kojom se pritom okitio.

Specifikacije za Xiaomi Mi Robot Vacuum

Ime: Xiaomi Mi Robot Vacuum
Funkcija: usisavanje poda
Usisna snaga: 1.800 pa
Broj senzora: 12
Vrijeme punjenja: 300 min
Vrijeme autonomije: 2,5 h
Automatsko punjenje: Da
Kapacitet spremišta za prljavštinu: 500 ml
Baterija: 5.200 mAh
Dimenzije: 38x33x8 cm
Težina: 3,8 kg
Sadržaj paketa: usisavač, postolje za punjenje, adapter
Cijena: 356,59 dolara

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Tech

Što bi se dogodilo ako uronite ruku u posudu tekućeg dušika? Bi li vam se ruka smrzla do ozeblina? Bi li se razbila čim...

Internet

Sigurno ste do sad naletjeli na neke od bizarnosti na koje je Googleovo auto naletjelo pri snimanju, a u ovom videu pogledajte kompilaciju najčudnijih...

Tech

Trebate izračunati postotak od nekog broja, a ne znate kako? Pročitajte ovaj jednostavan članak i naučite kako se računa postotak. Postotci se koriste za...

Tech

1995. godine grupa znanstvenika NASA-e napravila je testove o tome kako pojedine droge utječu na paukovu sposobnost da izgradi mrežu.

Internet

Odmah da vam kažemo – neizbježan kraj dogodio bi se iznenađujuće brzo. Ako je zapremnina prosječnog lijesa 886 litara, a prosječan volumen ljudskog tijela...

Automoto

Tvrtka Laser Power Systems razvila je automobil pogonjen nuklearnom energijom. Napokon je pronađen način koji će vašem automobilu omogućiti vječni rad bez punjenja. No...

Tech

Rudnik dijamanata Mir u Siberu jedna je od najvećih rupa u tlu koju je čovjek napravio. Duboka je 525 metara i široka 1200m. Let...

Tech

Bumerang je jedan od najstarijih letećih objekata koje je ljudska ruka stvorila. Svi znamo da su ih koristili Aboridžini, no malo je poznato je...