Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Hi-tech

Za izradu ovih robota potrebno je manje od dva sata

Istraživači jedne tvrtke u San Diegu osmislili su način kako printati fleksibilne robote slične insektima jeftino, brzo i bez upotrebe egzotične opreme.

Trik je bio u tome da se na fleksibilne i tanke polikarbonatne listove printaju “flexoskeleti”, odnosno kruti materijali koji su provučeni kroz 3D printer na tanke polikarbonatske slojeve.

Za razliku od uobičajenih “mekih” robota koji samo ponegdje imaju savitljive dijelove, ovi roboti sadrže čvrste strukture samo na određenim dijelovima, piše Engadget.

Za svaku od komponenti ovih malih robota potrebno je oko 10 minuta, a cijeli robot može biti gotov za manje od dva sata. S obzirom na to da dijelovi koštaju manje od dolara po komadu, najskuplji dio ovih insekata-robota su zapravo baterija i struja koja se troši na njihovu izradu.

Krajnji je cilj masovna proizvodnja ovih robota bez ljudske participacije. Zahvaljujući tome, veliki broj ovih robota mogao bi se koristiti za izvršavanje zadataka koje inače obavljaju puno veći strojevi, ali po manjoj cijeni.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Hi-tech

S razvojem moderne tehnologije i robotike, roboti su počeli dobivati svestrane svrhe i zadatke. Neki su kreirani da postanu čovjekovi najbolji prijatelji, dok drugi...

Hi-tech

Roboti ove tvrtke sve su popularniji, a njihova primjena je raznolika.

Hi-tech

3D printeri, ploteri, manji ili veći strojarski strojevi (posebno CNC strojevi), za precizno pomicanje radne površine ili/i alata koriste vreteno, i još jedan dio...

Akcije

Koristimo priliku i predstavljamo vrhunski Xiaomi Pro usisavač i TRONXY XY-2 Pro 3D printer s popustom koji se ne propušta. U nastavku ćemo opisati...

Oglašavanje