Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tech

Zaštita djece na internetu za sigurno korištenje modernih tehnologija

U modernom dobu, u kojem se nalazimo, naši životi ovise o tehnologijama. Kako odrasli koriste internet, smartphone, računala, i druge tehnološke gadgete, ti isti su i djeci dostupni u ranim životnim fazama. Potreba za zaštitu djece, i njihovo sigurno korištenje modernih tehnologija, sve je veća iz dana u dan. Zaštita djece na internetu glavno je pitanje svakog roditelja, koji treba odlučiti da svoje dijete po prvi puta upozna sa današnjim načinom komuniciranja, pregledavanja internet sadržaja, raznih video sadržaja za djecu isl… Na koji način možete dati svom djetetu, da na siguran način koristi računalo ili smartphone?

Koliko god nam tehnološke inovacije donose napredak, isto tako se pojavi i opasnost za najmlađe korisnike. Djeca su od uvijek posebna kategorija, ranjiva su i traže da se brinemo o njima. Roditelji u nekom trenutku trebaju odlučiti, da je vrijeme da njihovo dijete upozna raznoliki digitalni sadržaj.

Internet, posebno ovih dana za vrijeme korona virusa, pruža djeci mogućnost da sudjeluju u nastavi od kuće, da međusobno komuniciraju sa svojim vršnjacima, obitelji i nastavnicima koji ih podučavaju. Ipak, roditelji su skeptični i mnogi se teško odluče svoje dijete uvesti u svijet modernih digitalnih tehnologija. Za sve one, koji su zabrinuti za svoju djecu, i traže načina kako ih zaštititi, u nastavku donosimo par savjeta. U nastavku pročitajte: Zaštita djece na internetu i sigurno korištenje modernih tehnologija.

Izradite korisnički račun za vaše dijete

Sigurnost djeteta na internetu

Prije nego djetetu date na korištenje računalo ili smartphone, potrebno je napraviti osnovne postavke o sigurnosti i podesiti restrikcije.

Svi moderni sustavi za računala (desktop), imaju opciju kreiranja korisničkog računa i postavke za konfiguraciju parametara za tog korisnika.

Kada radite novi korisnički račun na kompjuteru, za vaše dijete, kreirajte račun koji nije u Administrator grupi. Samim time ste napravili osnovne restrikcije, za sigurnost kompletnog sustava, od virusa i različitih zlonamjernih kodova. Ovo je posebno koristan savjet, ako ste djetetu dozvolili da koristi računalo koje i vama služi za posao ili kao osobni PC. Postavite ograničenja na novom korisničkom računu. Nemojte dozvoliti da se s tog računa izvode instalacije, da se uklanjaju aplikacije ili rade postavke na sustavu. Microsoft Windows 10, Apple macOS, i novije Linux distribucije, imaju dosta intuitivno navođenje za spomenute postavke novih korisničkih računa.

S tog korisničkog računa dijete može da pokrene aplikacije koje ste vi instalirali, i da pristupi sadržaju koji vi odobrite.

Postoje i mnoge aplikacije koje su izrađene baš za ovu namjenu.

Tek neke poznatije su:

Windows 10Windows 10 FamilyInstalirana aplikacija u Windows 10
Windows 10QustodioBesplatna aplikacija za nadzor aktivnosti na društvenim mrežama
Windows 10Norton Family PremierPosebno urađena aplikacija za nadzor djece dok koriste računalo i provode vrijeme na internetu
Windows aplikacije za sigurno korištenje računala
macOSNorton FamilyAplikacija slična gore spomenutoj za MS Windows
macOSParental controlOpcija koja se nalazi u samom sustavu macOS
Sigurnost djece na internetu macOS aplikacije

Osim upoznavanja s računalom, djeci trebamo dopustiti da koriste smartphone. Svaki roditelj će odlučiti kada je vrijeme za to, ali i potražiti načina kako zaštititi dijete. Ovisno o tome, dali ste djetetu dali njegov smartphone, ili će koristiti vaš, postoje različiti načini pregledavanja njihovih aktivnosti. Zaštita djeteta na internetu je danas pitanje koje postavlja svaki roditelj, s razlogom.

Ako ste djetetu dali njegov osobni smartphone, bez obzira dali je Android ili iOS, važno je da vi izradite pristupni račun za vaše dijete. Ako vam OS ne dozvoljava da izradite račun, radi toga što je na ime maloljetne osobe, možda je ipak pametnije da na taj smartphone aktivirate vaš osobni račun, pa naknadno napravite dodatni profil na smartphone uređaju. I Android i iOS daju tu opciju, i jako je korisna. Dakle, s vašim računom upravljate uređajem, i njega čuvate zaključanog. Dodatni račun (sa određenim ograničenjima), možete pustiti djetetu na korištenje. Račun koji ste napravili služi kao gost račun (Guest account) i sa njega nije moguće upravljati naprednim postavkama uređaja. Vi, kao roditelj, djetetu instalirajte aplikacije koje smatrate sigurnima, i koje dijete može koristiti. Naravno, redovno provjeravajte aktivnost djeteta na internetu i za vrijeme korištenja aplikacija koje ste mu odobrili.

Današnji smartphone uređaji nude takve opcije, već unaprijed instalirane. Samsung, Xiaomi, iOS i drugi proizvođači imaju već unaprijed instalirane opcije za pristup sadržaju za djecu. Ako vaš model pametnog telefona ne nudi takvu opciju, možete instalirati neku od aplikacija za tu namjenu.

Koristite Android aplikacije za djecu

Android je daleko najpopularniji OS za mobilne uređaje, nakon čega slijedi iOS. I jedan i drugi sustav nude razne aplikacije koje su namijenjene za djecu. Sami potražite aplikacije, i odaberite one primjerene dobi vašeg djeteta. Nemojte dijete pustiti na YouTube, Facebook ili slična mjesta, tek tako. Postoje aplikacije sličnih mogućnosti, koje su primjerene dječjem uzrastu. YouTube za djecu je među popularnijim aplikacijama za mlađu publiku, i daje roditeljima mogućnost uređivanja sadržaja koje njihovo dijete može pregledavati. Facebook sam po sebi nije primjeren djeci, ali postoje aplikacije koje će zainteresirati djecu. Potražite za vaš model pametnog telefona opcije za sigurnost djece, pogledajte mogućnosti i napravite postavke koje smatrate ispravnima.

Samsung nudi posebnu aplikaciju (Samsung kids), koja je prilagođena dječjem uzrastu. Xiaomi uređaji daju vlasniku da kreira Second space, koji možete dati djetetu na korištenje. iOS vlasniku dozvoljava da napravi postavke za korištenje uređaja s odabranim restrikcijama (Set Content & Privacy Restrictions).

Provjerite aktivnosti na uređajima koje koristi dijete

Redovno provjeravajte aktivnosti djeteta na internetu, ili na aplikacijama koje koristi. Na prvu možda zvuči kao zadiranje u dječju privatnost, ali to nikako nije slučaj. Da bi bili sigurni u ispravno korištenje modernih uređaja, potrebno je redovno pregledavati aktivnosti vašeg djeteta. Možda diskretno da provjerite aplikacije koje koristi, dopisivanje s drugim osobama ili sadržaj koje dijete pregledava. Ne treba raditi paniku i pred djetetom pričati o mogućim opasnostima, ali ga svakako treba upozoriti i napomenuti da sigurno pristupa korištenju aplikacija, pregledavanja na internetu i komunikacije s drugim osobama.

Koristite računalo ili smartphone zajedno s vašim djetetom

Uređaj koji ste dali na korištenje svom djetetu koristite zajedno s njim. Na taj način dijete će koristiti smartphone ili računalo obzirno, jer je svjesno da imate pregled u aktivnosti na njemu. Osim toga, zajedničkim radom na pametnom telefonu ili kompjuteru, možete djetetu pokazati mogućnosti moderne tehnologije. Nemojte dozvoliti da smartphone ili PC budu samo konzole za igranje. Zaštita djece na internetu, ali i pravilno korištenje računala ili pametnog telefona.

Pokažite vašim klincima kako da uče

Zaštita djece na internetu

Korištenjem pametnog telefona ili računala, vaša djeca mogu učiti i naučiti mnogo toga. Iskoristite njihovu želju da nauče tipkati slova, sastavljati riječi i rečenice. Pokažite im korisne mogućnosti računala, i pametnog telefona. Djeca lako savladaju korištenje, ali ih treba usmjeriti.

Pisanjem smislenih tekstova, vaše dijete će naučiti slova, naučit će da čita i lakše će ući u svijet informatike. Igrice su uvijek prvi izbor, ali neka igrice budu nagrada za obavljene zadatke koje napravite sa njima. Ako ste djetetu dozvolili da komunicira sa rodbinom ili vršnjacima iz škole ili prijateljima, nemojte dozvoliti da šalje samo glasovne poruke ili emotikone. Naučite dijete da piše tekstualne poruke, i da pročita poruke koje primi.

Savjeti za kraj

Nemojte braniti djetetu korištenje računala ili pametnog telefona. Dovoljno je da sa njim zajedno obavljate određene zadatke. Naučite vašeg klinca kako se koristi tipkovnica, tako će lakše savladati i čitanje, pa na kraju i pisanje. Naučite ga razlikovati velika i mala slova, kako se pišu e-mail poruke, ili neke Instant Message poruke. Svakako je dobro da vaše dijete upozorite, da komunicira s osobama koje ste dodali u njegove kontakte. Zaštita djece na internetu prvo je pitanje svakog roditelja. Provjerite s vremena na vrijeme aktivnosti na uređaju koji koristi vaše dijete. Napravite to diskretno, da dijete ne osjeti opasnost, ali kroz razgovore ga uvijek pozovite na oprez.

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Tech

U Moskvi se održavaju tečajevi iz oralnog seksa za djevojke koje žele usavršiti svoje sposobnosti oralnog zadovoljavanja. Cijena tečaja je 3500 ruskih rublja (608kn)...

Tech

Što bi se dogodilo ako uronite ruku u posudu tekućeg dušika? Bi li vam se ruka smrzla do ozeblina? Bi li se razbila čim...

Internet

Sigurno ste do sad naletjeli na neke od bizarnosti na koje je Googleovo auto naletjelo pri snimanju, a u ovom videu pogledajte kompilaciju najčudnijih...

Tech

Trebate izračunati postotak od nekog broja, a ne znate kako? Pročitajte ovaj jednostavan članak i naučite kako se računa postotak. Postotci se koriste za...

Tech

1995. godine grupa znanstvenika NASA-e napravila je testove o tome kako pojedine droge utječu na paukovu sposobnost da izgradi mrežu.

Internet

Odmah da vam kažemo – neizbježan kraj dogodio bi se iznenađujuće brzo. Ako je zapremnina prosječnog lijesa 886 litara, a prosječan volumen ljudskog tijela...

Automoto

Tvrtka Laser Power Systems razvila je automobil pogonjen nuklearnom energijom. Napokon je pronađen način koji će vašem automobilu omogućiti vječni rad bez punjenja. No...

Tech

Rudnik dijamanata Mir u Siberu jedna je od najvećih rupa u tlu koju je čovjek napravio. Duboka je 525 metara i široka 1200m. Let...