Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Aplikacije i softver

Zašto je WhatsApp trenutno vrlo opasan, a istovremeno vrlo važan?

Brojni doktori, vlade, zdravstvene i humanitarne organizacije ulažu nadljudske napore kako bi usporili i spriječili širenje koronavirusa i pravovremeno informirali ljude o aktualnoj situaciji.

Ipak, takve napore sabotira širenje brojnih lažnih vijesti, za što je dobrim djelom zaslužna i jedna od najpopularnijih aplikacija za dopisivanje – WhatsApp.

WhatsApp, koji je u vlasništvu Facebooka, posljednjih tjedana bilježi rekorde u broju ostvarenih poziva i poslanih poruka u zemljama najteže pogođenim epidemijom koronavirusa kao što su Italija i Španjolska, ali se također u posljednje vrijeme dosta koristi i za širenje netočnih informacija i potpuno pogrešnih tvrdnji o koronavirusu.

Problem je postao do te mjere akutan da političari širom svijeta apeliraju na ljude da ne prosljeđuju neprovjerene informacije putem WhatsApp servisa.

Sa zahtjevom da se prestane sa širenjem neprovjerenih informacija oglasio se irski premijer Leo Varadkar, koji je apelirao na ljude da prestanu sa širenjem neistina i glasina putem WhatsApp grupa.

Najveći problem je u tome što većina takvih poruka miješa korisne savjete o tome kako bi pravilno trebalo održavati higijenu s potpuno netočnim i lažnim informacijama i savjetima, kakav je onaj da ispijanje tople vode svakih 15 minuta neutralizira koronavirus – što je, naravno, potpuno netočno.

Glavni problem stvara to što su WhatsApp poruke zaštićene enkripcijom, pa ih samo pošiljatelji i primatelji mogu vidjeti, zbog čega zdravstveni stručnjaci i grupe koje nadgledaju širenje lažnih vijesti imaju problema s praćenjem širenja netočnih i nestručnih vijesti i savjeta. Sam WhatsApp ne nadgleda protok poruka na svojoj platformi.

U međuvremenu, WhatsApp je poduzeo korake kako bi usporio protok lažnih informacija, promovirajući grupe koje provjeravaju podatke. Uvedena je i mogućnost putem koje korisnici sami mogu prosljeđivati sumnjive poruke na posebne WhatsApp račune koji provjeravaju istinitost objavljenih informacija.

Iz WhatsApp-a poručuju da, u suradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom, UNICEF-om i UNDP-om rade na stvaranju “globalnog informacijskog huba o koronavirusu”, kako bi uskoro formulirali “jednostavna i lako primjenljiva pravila za korištenje WhatsApp-a” za vrijeme trajanja pandemije.

Ostavi komentar
Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Aplikacije i softver

WhatsApp je od ovog tjedna počeo uvoditi emoji reakcije koje je najavio ranije, a čini se da bi tvrtka uskoro mogla implementirati još jednu...

Aplikacije i softver

WhatsApp uvodi određene značajke koje su već neko vrijeme iznimno potrebne, uključujući onu koja bi mogla smanjiti širenje dezinformacija. Za početak, WhatsApp će dodati...

Aplikacije i softver

Unatoč mnogim značajkama, WhatsApp još uvijek nema jednostavan način za uspostavu komunikacije s drugim WhatsApp brojevima koji nisu spremljeni u kontaktima uređaja. Naravno, moguće...

Tehnologija

Moskovski sud oglasio je Instagram i Facebook krivima za “ekstremističke aktivnosti”, učvrstivši zabranu obje platforme koja je stupila na snagu ranije ovog mjeseca, izvijestila...