Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tech

Zašto jedemo hranu koja je pokvarena?

pokvarena-hrana

Kada pomislite na pokvarenu hranu, vjerojatno zamišljate nešto što ne biste ni dodirnuli, a kamoli pojeli. Međutim, do sada ste sigurno mnogo puta konzumirali baš takve namirnice i, štoviše, uživali u njima. Kako je to moguće?

Većina ljudi, prirodno, ima odbojnost prema truloj hrani. Međutim, što je s hranom koju namjerno kvarimo? Što razlikuje ustajalo meso od, recimo, pljesnivog sira ili salame prepune bakterija?

Henri Rajh pruža odgovore na ova pitanja, kao i na to zbog čega namjerno kvarimo hranu, kada smo počeli s tim i zbog čega je takva hrana još ukusnija.

Kafa, kruh, sir, pivo i čokolada su prekriveni milijunima mikroba. Zapravo, ta hrana dobiva ukus, miris i teksturu koje volimo baš zahvaljujući sićušnim bakterijama i gljivicama. Velika većina mikroba – oko 99 posto – u pravilu je bezopasna po ljude, ali je ostalih 1 posto dovoljno neprivlačnog izgleda da su naši preci i preci raznih drugih sisavaca i ptica razvili prirodnu odbojnost prema stvarima koje možda predstavljaju dom tim klicama.

Ako prijateljski mikrobi stignu do hrane prvi, oni mogu odbiti one loše, zbog čega hrana ostaje jestiva. Na primjer, meso ostavljeno na otvorenom je savršeno za razvoj mnogobrojnih mikroba, jer je toplo, vlažno i puno proteina. Međutim, uz malo pažnje – dodavanjem dosta soli, na primjer – možemo pomoći dobrim bakterijama koje su tolerantne na sol da nadmaše one loše i za samo nekoliko mjeseci dobijemo salamu, umjesto salmonele.

2 komentara

Možda će vas zanimati

Tech

Što bi se dogodilo ako uronite ruku u posudu tekućeg dušika? Bi li vam se ruka smrzla do ozeblina? Bi li se razbila čim...

Internet

Sigurno ste do sad naletjeli na neke od bizarnosti na koje je Googleovo auto naletjelo pri snimanju, a u ovom videu pogledajte kompilaciju najčudnijih...

Tech

Trebate izračunati postotak od nekog broja, a ne znate kako? Pročitajte ovaj jednostavan članak i naučite kako se računa postotak. Postotci se koriste za...

Tech

1995. godine grupa znanstvenika NASA-e napravila je testove o tome kako pojedine droge utječu na paukovu sposobnost da izgradi mrežu.

Internet

Odmah da vam kažemo – neizbježan kraj dogodio bi se iznenađujuće brzo. Ako je zapremnina prosječnog lijesa 886 litara, a prosječan volumen ljudskog tijela...

Automoto

Tvrtka Laser Power Systems razvila je automobil pogonjen nuklearnom energijom. Napokon je pronađen način koji će vašem automobilu omogućiti vječni rad bez punjenja. No...

Tech

Rudnik dijamanata Mir u Siberu jedna je od najvećih rupa u tlu koju je čovjek napravio. Duboka je 525 metara i široka 1200m. Let...

Tech

Bumerang je jedan od najstarijih letećih objekata koje je ljudska ruka stvorila. Svi znamo da su ih koristili Aboridžini, no malo je poznato je...