Geekmaxi
Hi-tech

Zlonamjerne cyber usluge postaju sve jeftinije

Dark web

Foto: Pixabay

Broj cyber prijetnji i napada je u stalnom rastu, barem tako ispada prema istraživanju koje je provela sigurnosna kompanija Positive Technologies.

Broj značajnih incidenata se prvom kvartalu ove godine povećao za 32 posto u odnosu na isto to razdoblje prethodne godine. Istraživanjem je ustanovljeno da se dio zasluga za navedeno povećanje može pripisati i sve većoj brojci servisa koji nudi gotovi zlonamjerni cyber sadržaj.

U Positive Technologies su analizirali 25 različitih dark web stranica ne bi li ustanovili koja je prosječna cijena za različite usluge, od jednostavnog do znatno složenijeg napada.

Udaljeni pristupi računalima na nekim stranicama se prodaju za 10 američkih dolara, a korisnici su sve više upoznati sa zlonamjernim aktivnostima te uslugama koje ih nude. Jeftine usluge ne uključuju samo udaljeni pristup računalu, nego i niz drugih stvari.

Positive Technologies navodi zato neke od usluga te pripadajuću cijenu:

Kompromitacija elektroničke pošte – 40 USD

DDoS napad – 50 USD

Kompromitacija web sjedišta – 150 USD

Krađa bankovnih podataka – 270 USD

Zaraza uređaja miner trojancem – 300 USD

Zaraza uređaja zlonamjernim ransomware trojancem – 750 USD

Krađa s bankomata – 1.500 USD

Usmjereni napad – 4.500 USD

Počevši od 40 američkih dolara, hakeri mogu upadati u pretince elektroničke pošte poslovnih korisnika i ukrasti im povjerljive podatke.

Ono što zabrinjava je činjenica kako sa sve jeftinijim cyber uslugama, poslovni korisnici prestaju biti jedina žrtva takvih napada. Više od 71% malih poduzetnika smatra kako nije spremno za kibernetičke rizike, a to predstavlja veliki problem ako na umu imamo sve niže cijene zlonamjernih cyber usluga.

Velike kompanije također nisu sigurne zato što napadači mogu koristiti i više različitih usluga tijekom napada. Međutim, čak i s tako jeftinijim uslugama, napadači mogu napraviti značajnu štetu velikim kompanijama.

Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrh