Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Hi-tech

Znate li kako održavati kibernetičku higijenu?

Sintagme novog doba

Jeste li čuli za kibernetičku higijenu i kako ju prakticirati? To se može naučiti tijekom Europskog mjeseca kibernetičke sigurnosti.

Povodom spomenutog mjeseca kibernetičke sigurnosti Nacionalni CERT provodi niz aktivnosti kako bi podigao svijest naših građana o kibernetičkoj sigurnosti.

Incidenti

Kada se tematizira kibernetičku higijenu misli se na održavanje visoke razine sigurnosti korisnika interneta te korištenje suvremenih informacijsko-komunikacijskih tehnologija. Razlog je porast incidenata vezanih uz prijevare građana, neželjene elektroničke poruke i uznemiravanje.

Tako je u prvih devet mjeseci ove godine broj hoax incidenata (mailovi neistinitog sadržaja s ciljem zastrašivanja korisnika i stjecanje anovčane dobiti) u porastu u odnosu na prošlu godinu.

Vodeći tipovi incidenata u Hrvatskoj ove godine su phishing URL, phishing i web defacement.

Kampanje

CERT će tako organizirati interaktivne radionice „Na digitalnom tragu“ na kojoj će sudionici obrazovnoga sustava biti upoznati s prijetnjama vezanima za iskorištavanje povjerljivih podataka, a koje pripadaju „digitalnom tragu“.

Nastavak je to kampanje „Veliki hrvatski naivci”. Kampanjama se kroz pristupačne i edukativne priče pokazuje kakvo je ponašanje na internetu rizično te kako ga izbjeći.

U materijalima će biti korišteni i vizualni elementi kampanje, a priče će biti objavljene putem društvenih mreža. Tu će biti i internetske stranice Nacionalnog CERT-a te službene stranice kampanje „Veliki hrvatski naivci“, naivci.hr.

Edukacije

Nacionalni CERT je dosad tako održao više različitih webinara o temama iz polja kibernetičke sigurnosti. One će se u sklopu Europskog mjeseca kibernetičke sigurnosti ponovno objaviti putem društvenih mreža te službene internetske stranice.

Za sve one koji žele znati više, CERT je pripremio kampanju „Kibernetička riječ dana“ koja je svojevrsni nastavak prošlogodišnje kampanje. Sastoji se od kraćih objava u kojima se pojašnjavaju popularni pojmovi iz kibernetičke sigurnosti.

Tako se donose poveznice koje vode do dodatnih edukativnih materijala. Objave će se izrađivati na dnevnoj razini te će ih Nacionalni CERT putem svojih kanala na društvenim mrežama redovno objavljivati.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Web & IT

Stručnjaci već neko vrijeme ističu da je jasno da su istraživanja koja su u vezi s cjepivima primarne mete obavještajnih službi širom svijeta.

Web & IT

Velike tvrtke sad imaju još više razloga za strah, jer bi suradnje ovih grupa mogle dovesti do efikasnijih napada.

Web & IT

U najvećem broju slučajeva, hakeri su pokušali phishing metodom doći do pristupnih podataka.

Web & IT

Stručnjaci za sigurnost otkrili su novi, napredni malware koji može zaobići i najozbiljnije sigurnosne mjere.

Oglašavanje