Razno

5 znakova ovisnosti o kockanju

Ne možete se zaustaviti

Prvi znak ovisnosti o kockanju je i onaj najočitiji. O čemu god bili ovisni, ne možemo se zaustaviti radeći to i potpuno smo opsjednuti tom aktivnošću. Ne prestajemo misliti o, u ovom slučaju, kockanju što god drugo radili. U slobodno vrijeme, pa čak i u krevetu prije spavanja, ovisnik o kockanju razmišlja o idućoj prilici za kockarskim stolom i o novcima koje je spreman uložiti.

Iskusni igrači znaju kada je vrijeme za ustati se od stola i imaju pregršt drugih aktivnosti tijekom kojih ne misle na kockanje. Ovisnici nemaju. Za njih je nemoguće prestati.

Kockanje dok vam ništa nije ostalo

Zdrav igrač ili igračica zna koliko može odgovorno potrošiti kockajući se prije nego li kaže „dosta“. Ovisnici o kockanju će nastaviti ulagati novac dok im ne preostane ništa, dok ne padnu u ozbiljne dugove i/ili ne počnu tražiti razne sumnjive i ilegalne načine da steknu novce za novu okladu i pokušaj izvlačenja

Kompulzivni kockari nemaju osjećaj za stati i nastavit će se kockati svojim pa čak i tuđim novcem dok god ih netko ne prisli da prestanu i sagledaju situaciju.

Čuvanje tajni i laganje

Ako netko od vaših bližnjih laže gdje ide kako bi završio/la u kasinu, to je znak o kockarskom problemu. Kockanje iz puke zabave ne završava čuvanjem tajni i laganjem bližnjima jer osoba koja kocka iz zabave nema se čega sramiti. Kada osoba koja se kocka zna da su njeni postupci potpuno krivi i da bi trebala prestati, osjeća se krivim i ne želi to otkriti.

Ako vidite da nekom od vaših bližnjih prebrzo nestaje novaca i ne znate gdje su veći dio dana, postoji velika šansa da imaju problem s kockanjem i što prije morate reagirati.

Odbijanje priznati istinu

Prvi i najvažniji korak u oporavku od ovisnosti o kockanju je prepoznati da uopće imate problem. Vi ili vaši bližnji možda trebate poticaj i pomoć da prepoznate i uvidite svoj problem. Priznati da ste nemoćni u pokušajima da pobjedite ovisnost o kocki može biti teško, a nekad i nemoguće bez pomoći.

Ako vidite da netko odbija priznati da ima problem, a u nemogućnosti je prestati s kockanjem, radi se definitivno o ovisnosti o kockanju.

Razni drugi simptomi

Problem s kockanjem može rezultirati s vrlo neuobičajenim promjenama raspoloženja u izuzetno kratkom vremenskom periodu. Neke od promjene u raspoloženju koje bi mogle biti znak ovisnosti o kockanju su anksioznost, depresija ili suicidalne tendencije.

Kockar se može osjećati bez nade i izgubljeno, uvijek u „gubitničkom nizu“ jer on ili ona ne može napustiti stol. Kad netko izgubi sve na kocki, to može dovesti do razvijanja raznih drugih poroka kao traženja utjehe u alkoholu ili drogama.

Pomoć pri oporavku

Znati gore spomenute znakove daje vam moć da pomognete bližnjem u problemima kako bi dobio odgovarajuću pomoć prije nego li dotakne dno. Prije nego se okrene nekim drugim porocima, pokušajte pomoći na sve načine, pa čak tražeći i profesionalnu pomoć.

Postoje mnoga rješenja za ovisnost o kockanju, uključujući psihoterapiju i grupe potpore kao „Anonimni ovisnici“. Većina ovisnika o kocki zahtjeva profesionalnu pomoć kako bi povratili svoj život u normalu i izuzeci ne postoje.

OBAVIJEST: Registrirajte se na najveću rusku kladionicu koja je od nedavno i sponzor brojnih sportskih klubova koja vam nudi 100 EUR na prvi deposit + 100 EUR svakog petka ako ponovno napravite deposit. Kvote su im odlične, isplate istog trena i imaju live streamove svih utakmica. Ja od sada uvijek igram samo ovu kladionicu! Kliknite ovdje i iskoristite svoj prvi bonus!

Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Popularno

Vrh