Kako odraditi NBA analize i na što obratiti pozornost?

Čak i ako niste ljubitelji sporta i sportskog klađenja, jednostavno morate znati za NBA ligu. NBA je najjača košarkaška liga na svijetu koja okuplja najbolje igrače, a ujedno su njezine utakmice i neki od najgledanijih sportskih događaja na svijetu, posebice kada je riječ o doigravanju. Ne čudi stoga činjenica da se mnogi vole kladiti na ovu ligu, a NBA analize su poprilično popularne na Internetu.

Osvrnut ćemo se stoga upravo na NBA analize te pokušati reći nešto više o tome kako na najbolji mogući način analizirati neki NBA susret, na što obratiti najviše pozornosti te spomenuti kakvi uopće tipovi oklada na NBA utakmice postoje. No, prije svega toga, vrijedi reći ponešto o samoj NBA ligi.

Ukratko o NBA ligi

NBA logotip

NBA (National Basketball Association) liga je profesionalna košarkaška liga u Sjedinjenim Američkim Državama, koja je osnovana 1946. godine. Liga se sastoji od 30 momčadi koje se natječu tijekom regularne sezone koja traje od listopada do travnja, a nakon toga slijedi doigravanje (Playoff), koje traje sve do lipnja. U regularnom dijelu sezone, svaka ekipa mora odigrati ukupno 82 utakmice.

30 ekipa koje se natječu u NBA ligi podijeljene su u dvije konferencije, Istočnu i Zapadnu. Po osam najboljih ekipa iz svake konferencije ulazi u Playoff gdje međusobno igraju i bore se za ulazak u finale gdje će najbolja ekipa s Istoka igrati protiv najbolje ekipe sa Zapada. U doigravanju, pobjednička ekipa je uvijek ona koja prva dođe do četiri pobjede nad svojim protivnikom.

NBA liga je popularna diljem svijeta, a televizijska prava se prodaju u više od 200 zemalja. Liga također organizira All-Star utakmicu, na kojoj sudjeluju najbolji igrači lige, kao i razne druge događaje poput natjecanja u tricama i zakucavanjima.

Popularni bonusi u hrvatskim kladionicama

Prva Sportska Kladionica svim novim igračima dupla prvu uplatu od 5 pa sve do 100 eura.

Favbet svim novim igračima dupla prvu uplatu do 700 eura, besplatnu okladu do 30 eura i 200 besplatnih vrtnji.

Germania novom promocijom svim novim korisnicima nudi mogućnost bonusa do 1000% na prvu uplatu uz vrtnju na Kotač sreće.

Na što se sve moguće kladiti u NBA utakmici?

Kod NBA analize, važno je znati što sve postoji u ponudi kladionice za klađenje na to natjecanje. Zaista nema potrebe istraživati i analizirati neke detalje pojedinih utakmica i ekipa ako kladionica u kojoj igrate nema u ponudi ono što analizirate.

No, srećom za današnje ljubitelje klađenja na NBA, kladionice zaista nude jednu bogatu ponudu i velik broj razrada na NBA utakmice. Najpopularniji tip oklada svakako su konačni ishod, pobjede s hendikepom i broj poena. Ono što igrači dodatno često igraju i što je jako popularno je broj poena pojedinog igrača na utakmici. U zadnje vrijeme u ponudama hrvatskih kladionica, posebice kada je riječ o Playoffu NBA lige, nalazi se ponuda na ostale učinke igrača. Ta ponuda uključuje broj asistencija, skokova, ukradenih lopti, blokova i trica igrača.

Takva ponuda kladionice zaista nudi puno prilika za igrače da dođu do nekog dobitka i postave dobitnu okladu, ali naravno, pod uvjetom da su NBA analize odrađene na jedan precizan i temeljit način. Upravo ćemo zato u nastavku reći nešto više o tome na što obratiti pozornost za pojedini tip oklade i kako općenito povećati svoje šanse za dobitkom prilikom klađenja na NBA, ovisno o tome kako odrađujete svoje NBA analize.

Na što se bazirati kod NBA analize?

Kao što smo ranije rekli, u NBA ligi postoji čak 30 različitih ekipa, a svaka od njih jedinstvena je na svoj način. Prilikom NBA analize potrebno je obratiti pozornost na velik broj faktora ekipe koji bi mogli dati uvid u to kako bi onda mogla odigrati svoj idući susret. Ono što igrači koji se žele kladiti na NBA susret vide u startu su dvije stvari: koja će ekipa biti domaćin i kolika je kvota na koji ishod. Domaćinstvo je kod nekih NBA ekipa jak adut i kod analize je potrebno prvo istražiti kako koja ekipa igra kada je u svojoj dvorani, a kako igra u gostima.

Budući da svaka ekipa u sezoni mora odigrati 82 utakmice, često se događa da neka od ekipa igra dva dana zaredom, a ako se te dvije utakmice igraju na gostovanjima, isto tako je česta pojava da u drugoj utakmici tog back-to-back seta ekipa jednostavno ne odigra na visokoj razini. Dakle, prva stvar na koju treba obratiti detaljniju pozornost je raspored pojedine ekipe. Zbog zgusnutog rasporeda u NBA ligi, posebice zadnjih godina, imamo jedan velik broj ozljeda i situacija u kojima ekipe odmaraju svoje igrače, tako da je bitno istražiti sastave ekipa i proučiti koji ključni igrači će igrati, a koji bi mogli izostati.

Neke će ekipe u NBA ligi imati nešto efikasniji napad od drugih, dok postoje ekipe koje imaju izraženiju obranu. S obzirom na to koliko je popularno klađenje na broj poena utakmice, kod NBA analize bitno je istražiti s koliko poena obično završavaju utakmice pojedine ekipe prije postavljanja tog tipa oklade.

Forma ekipe je nešto što se mora uzeti u obzir, nebitno o kojem se sportu radilo. NBA nije iznimka, tako da bi kod svake NBA analize morali uzeti u obzir formu ekipe i kako je igrala u svojim zadnjim utakmicama jer moguće je da će u tom stilu nastaviti i u utakmicama koje dolaze.

Dodatni faktori na koje treba obratiti pozornost kod NBA analize

Postoje neke stvari i faktori koji nisu uvijek tako očiti, a mogu utjecati na ishod vaše oklade, što ih čini vrlo važnima za uzeti u obzir prilikom odrađivanja NBA analize. Jedna od stvari koje uvijek morate imati na umu je da će se utakmice tijekom regularnog dijela sezone često razlikovati od utakmica doigravanja. U regularnom dijelu sezone igra se nešto, možemo tako reći, opuštenije nego u doigravanju. U doigravanju ekipe igraju puno ozbiljnije, a upravo tada najveće zvijezde i najbolji igrači ekipa dolaze do najviše izražaja jer moraju preuzeti najviše odgovornosti.

To često dovodi do situacija u kojima u doigravanju imamo nešto manje poena po utakmici u prosjeku, budući da je veći naglasak na samim obranama. Ključni igrači u tim utakmicama imaju i nešto veću minutažu, odnosno provode više vremena u igri, dok se u regularnom dijelu sezone nerijetko pomnije pazi na njihov status i čuva ih se od ozljeda.

Pred kraj regularnog dijela sezone, bitno je uočiti koje od ekipa se još uvijek imaju za što boriti, a koje nemaju izgleda za doigravanjem ili napredovanjem na listi nositelja. Gotovo u pravilu, ekipe koje nemaju izgleda za izboriti doigravanje, pred kraj sezone će odmarati i čuvati svoje najbolje igrače, dok će više prilike dobiti oni koji su igrali nešto manje tijekom sezone.

Analiziranje košarke
Foto: Shutterstock

Dostupnost statistike za NBA analize

NBA liga te općenito sportovi koji se odvijaju u Sjedinjenim Američkim Državama, imaju jedan ogroman broj dostupnih statistika, ne samo za ekipe, već i za svakog pojedinog igrača. Neke statistike su toliko napredne da mogu i više nego precizno opisati igrače i mogu biti od velike koristi. Naravno, proučavanje statistika za svakog igrača u ligi potrošilo bi ogromne količine vremena, ali moguće se fokusirati samo na određene ekipe i igrače, što bi u konačnici moglo donijeti sjajne profite prilikom klađenja.

No, i sa statistikom treba doza opreza jer ona ponekad može zavarati. Brojke i postotci jednostavno ne mogu garantirati ishode jer uvijek može presuditi nešto nepredvidivo kao ozljeda, loša sudačka odluka ili se jednostavno dogodi loš dan igraču. Oslonite se na statistiku, ali imajte na umu da ona ponekad ne može dočarati kompletnu sliku.

Odabir kladionice za klađenje na NBA utakmice

Odrađivanje NBA analize nema previše smisla ako vam vaša kladionica ne dopušta postavljanje oklade na velik broj različitih razrada. Preporuka je svakako da se kladite u kladionici koja u svojoj ponudi ima one osnovne ishode, ponude na klađenje na učinke igrača te jednu nešto noviju značajku koja je jako popularna, bet builder. Bet builder je značajka koja igračima dopušta postavljanje više oklada na isti susret, na istom listiću. Igrači tako mogu kombinirati više potencijalnih ishoda jednog NBA susreta, a za sve njih zajedno se kreira jedna ukupna kvota.

Srećom, u hrvatskoj postoji jedan zaista sjajan broj online kladionica, među kojima igrači mogu odabrati onu koja im se najviše sviđa. Nešto na što se još vrijedi osvrnuti kod odabira kladionice su značajke kao metode uplate i isplate, podrška i bonusi. Sve to može utjecati na iskustvo klađenja i poboljšati ga, tako da igrači budu motiviraniji i precizniji u odrađivanju NBA analize.

Prednosti i mane klađenja na NBA utakmice

Prednosti i mane klađenja na NBA
Foto: Shutterstock

NBA liga, baš kao i svako drugo sportsko natjecanje, sa sobom nosi neke prednosti i mane prilikom klađenja. Jedna od glavnih prednosti je, kao što smo spomenuli, ogromna količina podataka i statistika koje se često mogu iskoristiti kako bi NBA analize bile preciznije i točnije. Također, činjenica da se utakmice igraju gotovo svaki dan u jednom periodu dužem od pola godine igračima uvijek pruža opcije za postaviti neku kvalitetnu okladu dok traže što bi mogli odigrati. NBA liga je također dostupna u prijenosima uživo u gotovo svim hrvatskim kladionicama, tako da ljubitelji klađenja mogu pogledati koju god utakmicu žele.

Jedna od mana klađenja na NBA utakmice je činjenica da mnogi jednostavno ne mogu gledati te utakmice, budući da se po našem vremenu uglavnom odigravaju iza ponoći i u ranim jutarnjim satima. Također, pod mane vrijedi uvrstiti sve one situacije u kojima ponekad do samog početka utakmice nije jasno hoće li neki igrač nastupiti u njoj ili ne jer je čest slučaj da igrači koji su upitni za nastup tek na samom zagrijavanju dođu do zaključka mogu li nastupiti ili ne. To otežava postavljanje oklade prije početka utakmice.

Zaključak

NBA liga je s razlogom jedna od najpopularnijih opcija za klađenje mnogim ljubiteljima te aktivnosti. To ne bi trebalo čuditi jer se radi o ligi s najkvalitetnijim košarkašima svijeta koja je atraktivna i zanimljiva. Kada je tako, odrađivanje NBA analize sasvim je sigurno puno zanimljivije i privlačnije. Upravo te NBA analize koje su i bile tema našeg teksta, danas imaju jedan velik potencijal donijeti igračima kladionice dobitak, ponajviše zbog ogromnog broja dostupnih podataka o utakmicama i igračima.

Iz godine u godinu, NBA liga je sve zanimljivija i privlačnija, pa je tako i ponuda domaćih kladionica za to natjecanje sve opširnija. Upravo bi zato i u godinama koje dolaze NBA trebao biti odličan odabir ljubiteljima klađenja koji su se voljni posvetiti analizama u pokušajima da ostvare neki dobitak u predviđanju sportskih ishoda.

Popularne casino igre
Mustang Gold

Mustang Gold je igra kaubojske tematike u kojoj oni najsretniji mogu uvećati svoj potencijalni dobitak do čak 1000 puta.

Burning Hot

Burning Hot je još jedna casino slot igra koja opravdava nadimak "voćkice" jer svoje igrače vodi u slatki lov za dobitkom.

Legacy of Dead

Legacy of Dead je igra koja će vas još jednom vratiti u doba misterioznog drevnog Egipta

Popularna online casina

Bonus dobrodošlice do 1000% uz kotač sreće

300 EUR bonusa na prvu uplatu + 100 besplatnih vrtnji + Wheel of Rizk!

Bonus na prvu uplatu - samo za nove igrače

700 EUR bonus na prvu uplatu + 200 besplatnih vrtnji