Najpopularniji sportovi: Top 25 najpopularnijih sportova na svijetu

Većina ovakvih listi o najpopularnijim sportovima zasnivaju se više na subjektivnom doživljaju istog, nego na brojkama i činjenicama. Odrediti popularnost nekog sporta nije lak posao, obzirom da ne postoji neko jasno mjerilo. U različitim dijelovima svijeta popularni su različiti sportovi, a puno je faktora koji utječu na popularnost pa nije jednostavno odrediti koji je najpopularniji sport. Zato je potrebno odrediti kriterije na osnovu kojih možemo, barem približno, donijeti objektivan poredak 25 najpopularnijih sportova na svijetu. Kriterij koji koristimo sastoji se od sljedećih stavki:

  1. Globalna baza i publika
  2. Televizijska gledanost
  3. Broj profesionalnih liga u svijetu
  4. TV prava
  5. Sponzorstva
  6. Prosječna plaća profesionalnog sportaša
  7. Geografska rasprostranjenost
  8. Medijska prisutnost
  9. Pristupačnost široj svjetskoj javnosti
  10.  Spolna jednakost

Pa da krenemo redom od nešto manje popularnih prema onim najpopularnijim… Ovo su najpopularniji sportovi na svijetu:

25. KONJIČKI SPORTOVI

Foto: Pixaby

Globalno, utrke konja i nemaju neku pretjeranu bazu obožavatelja u svijetu. Međutim, u Americi, Velikoj Britaniji, Australiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima ovaj sport uživa određenu popularnost, prvenstveno zbog klađenja.

24. SKIJANJE

Foto: Pixabay

Poznato još i kao alpsko skijanje, što jasno upućuje na rasprostranjenost ovog sporta. Skijanje je jako popularan sport u državama srednje Europe, posebno u Njemačkoj, Švicarskoj, Austriji, Italiji i Francuskoj. Također i skandinavske države poput Norveške i Švedske su dale neka velika imena ovom sportu, što ne čudi s obzirom da je skijanje možda i najpoznatiji zimski sport. Skijanje uživa i velik broj obožavatelja u Hrvatskoj, ponajviše zahvaljujući našim najboljim skijašima, Janici i Ivici Kostelić.

23. HRVANJE

Foto: Pixabay

Hrvanje je u većem dijelu svijeta više kulturalni sport nego profesionalni. Ipak, u SAD-u je jako popularno među mlađim generacijama, a u Japanu, Turskoj, Pakistanu i Indiji hrvanje se igra na visokoj razini. Svakako, najpopularnija vrsta hrvanja je tradicionalno japansko sumo hrvanje.

22. RUKOMET

Foto: Pixabay

Hrvatima jako drag sport, što ne čudi s obzirom na činjenicu da je naša reprezentacija svjetska rukometna velesila. Rukomet je popularan još i u Njemačkoj, Rusiji, Francuskoj, Švedskoj, Norveškoj, Danskoj te u većini istočnoeuropskih država. Ali u ostatku svijeta (posebno u onim državama s najvećim brojem populacije) rukomet je relativno nepoznat sport. Ligaške utakmice uglavnom ne uživaju neku veliku gledanost, kako dvoransku tako i televizijsku, ali svjetska prvenstva su dobro ispraćena.

21. GIMNASTIKA

Foto: Pixabay

Gimnastika je, kao i većina olimpijskih sportova, najpopularnija i najgledanija tijekom olimpijskih igara. Ipak, određenu popularnost imaju u Kini, Južnoj Koreji, Japanu i Njemačkoj.

20. STOLNI TENIS

Foto: Pixabay

Stolni tenis, poznat još i pod nazivom ping-pong, je jedan od najpopularnijih hobija na svijetu. Na profesionalnoj razini stolni tenis i nije baš zastupljen. Daleko najpopularniji je u Kini, gdje se igra na profesionalnoj razini. Kina je dala neka od najvećih imena u povijesti stolnog tenisa, ali jedan od njih je i naš Zoran Primorac, zbog kojeg je stolni tenis bio praćen i u Hrvatskoj.

19. SNOOKER

Foto: Pixabay

Slično kao i stolni tenis, snooker (i druge vrste bilijara) se iz hobija igra svugdje u svijetu. Često se naziva ”pub sportom”.  Na profesionalnoj razini je prisutan samo u Engleskoj i Kini, gdje se i održavaju najveća natjecanja.

18. PLIVANJE

Foto: Pixabay

Kao aktivnost, prisutna i popularna u cijelom svijetu. Kao profesionalni sport, plivanje pratimo uglavnom tijekom olimpijskih igara. Amerikanac Michael Phelps je najzvučnije ime u svijetu plivanja, a Duje Draganja je 2004. Hrvatskoj donio srebrnu medalju s Olimpijade.

17. BICIKLIZAM

Foto: Pixabay

Veoma popularan sport u europskim državama poput Engleske, Francuske, Italije, Španjolske i Nizozemske, ali najpoznatiji biciklist svakako je Amerikanac Lance Armstrong. Tour De France je jedno od najgledanijih sportskih natjecanja u svijetu.

16. BADMINTON

Foto: Pixabay

Ovaj sport (koji u velikoj mjeri podsjeća na tenis) najpopularniji je u Aziji, i to u državama poput: Kine, Malezije, Indije, Koreje itd. U ostatku svijeta igra se kao hobi.

15. GOLF

Foto: Pixabay

Sport koji ne zahtijeva neku fizičku spremnost, te ga mogu igrati kako mlađi, tako i stariji ljudi. Ali golf je poznat kao gospodski sport, koji je uglavnom razvijen u nekim od jačih svjetskih država (SAD, Velika Britanija, Japan, Južna Koreja, Irska itd). Profesionalni golferi su jako visoko plaćeni, milijunske cifre su u pitanju. A najpoznatiji, najbogatiji i zaštitno lice ovog sporta je legendarni Tiger Woods.

14. MOTOCIKLIZAM

Foto: Pixabay

Adrenalinski sport za ovisnike o brzini. U svijetu se svakodnevno vode razne utrke motociklista, profesionalne ili amaterske. Ali najviša razina motoutrke svakako je MotoGP. Države koje su dale najveći broj bajkera su Španjolska i Italija (među njima i veliki MotoGP prvaci, Marquez i Rossi).

13. MMA

Foto: Pixabay

Mješovite borilačke vještine (eng. Mixed Martial Arts) su vrhunac popularnosti dosegnule pojavom UFC-a (Ultimate Fighting Championship). MMA je jako popularan u Brazilu i SAD-u, a sve brže se širi i po Europi. Zbog velike gledanosti i visokih novčanih nagrada, uskoro bi MMA mogla zamijeniti boks kao najpopularniji borilački sport.

12. AMERIČKI NOGOMET

Foto: Pixabay

Nacionalni sport Sjedinjenih Američkih Država, i najpopularniji sport tamo. Najjača liga je NFL, a godišnje stekne prihode i preko 10 milijardi dolara. Super Bowl je najgledaniji sportski događaj u Americi, ali u ostatku svijeta ovaj sport ima jako slabu bazu gledatelja.

11. BEJZBOL

Foto: Pixabay

Najunosniji sport u SAD-u i Japanu, u kojem su igrači jako visoko plaćeni. MLB je svakako najjača bejzbol liga, a bejzbol se još igra i u Meksiku, Kubi i Južnoj Koreji.

10. ODBOJKA

Foto: Pixabay

Jednostavnost odbojke je ono što ovaj sport čini tako popularnim. Bilo da se radi o siromašnim predjelima Afrike ili luksuznim plažama Australije, svugdje ćete vidjeti ljude kako igraju odbojku. Odbojka ima najveći broj nacionalnih saveza, više nego ijedan drugi sport, preko 200. Posebno je popularna u Brazilu.

9. HOKEJ NA LEDU

Foto: Pixabay

Hokej na ledu je najpopularniji zimski sport u svijetu, a najveću popularnost uživa u ”hladnijim državama”, poput Kanade, Rusije, Finske, Norveške, Švedske. Jako je popularan i u SAD-u, Češkoj, Slovačkoj i Njemačkoj, a najjača svjetska liga je američki NHL, s godišnjim prihodom 4.1 milijarde dolara.

8. BOKS

Foto: Pixabay

Najpoznatiji i najpopularniji borilački sport u svijetu. Globalno je jako popularan u svim dijelovima svijeta, ponajviše u SAD-u, državama Južne Amerike, Filipinima, Japanu, Rusiji itd. I u boksu se obrće velik novac, a najpopularniji boksač svih vremena je, bez ikakve sumnje, Muhammad Ali.

7. FORMULA 1

Foto: Pixabay

Apsolutni vladar među auto-moto sportovima. F1 nije samo sport, nego i znanost, što ju, uz MotoGP, čini jedinstvenom na ovoj listi. Vozači ne ovise samo o svojoj brzini i talentu, nego i brzini i kvaliteti bolida koji voze. F1 je sport u kojem se obrću ogromne, sulude svote novca i definitivno nije sport kojim se svatko može baviti. Top vozači poput Lewisa Hamiltona i Sebastiana Vettela zarađuju po 40-50 milijuna godišnje, ali ne treba zanemariti ni činjenicu kako je F1 jedan od najopasnijih sportova na svijetu, gdje je svaka utrka za vozače potencijalno i zadnja. To je na svojoj koži osjetio i veliki Ayrton Senna.

6. RAGBI

Foto: Pixabay

Ragbi je jako popularan sport u nekim razvijenijim državama s engleskog govornog područja, poput Engleske, Walesa, Škotske, Irske, Novog Zelanda, Australije i Južne Afrike. Također, ragbi je jako popularan i na otočkim državicama Oceanije, ali apsolutni vladar ovog sporta su Novozelanđani. Svjetsko prvenstvo u ragbiju je jako praćeno u svijetu, a i klupski stadioni su redovno popunjeni u državama koje vole ragbi.

5. ATLETIKA

Foto: Pixabay

Atletika je sport koji se sastoji od više disciplina, od kojih su svakako najpraćenije trčanje i skakanje u dalj. Atletika se smatra vrhuncem olimpijskih igara, a na olimpijadi se upravo atletika najviše gleda. Jamajčanski sprinter Usain Bolt zasigurno je najzvučnije ime atletike i rekorder u sprintu na 100 metara. Atletika je podjednako zastupljena i među ženama, te skoro svaka svjetska država ima svog predstavnika u nekoj disciplini atletike. Naše dvije najpoznatije atletičarke i zlatne olimpijke su Blanka Vlašić i Sandra Perković.

4. TENIS

Foto: Pixabay

S preko milijardu pratitelja, tenis je najpopularniji individualni sport na svijetu. Tenis je jedan od rijetkih sportova koji je podjednako zastupljen i među muškima i ženama, kako po broju igrača, tako i po visini novčanih premija. Četiri najveća teniska turnira (tzv. Grand Slam turniri) najgledaniji su teniski događaji i na njima se vrte i najveće novčane premije. Tenis je jako rasprostranjen sport i gotovo u svakoj državi se profesionalno igra. Wimbledon je najprestižniji od ”grand slamova”, a tri najveća tenisača današnjice (a možda i svih vremena) su Federer, Nadal i Đoković.

3. KRIKET

Foto: Pixabay

Možda ste iznenađeni jer vidite kriket ovako visoko na listi. U Europi (osim u Engleskoj) kriket je totalna nepoznanica. Ali ono što kriket čini jako popularnim je velika baza obožavatelja u nekima od najmnogobrojnijih država svijeta. Većinom su to commonwealth države poput: Engleske, Indije, Južne Afrike, Pakistana, Australije, Novog Zelanda, Bangladeša te karipskih država. Kriket je nastao u Engleskoj, a Englezi su ga kolonizacijom proširili u ostale navedene države. Danas kriket ima preko 2 milijarde pratitelja. Kriket je u Indiji religija, a uzmemo li u obzir populaciju Indije, onda ne čudi zašto je kriket ovako visoko pozicioniran.

2. KOŠARKA

Foto: Pixabay

Preko milijardu pratitelja u svijetu košarku čini drugim najpopularnijim sportom. Ali svakako, najpopularnija liga je američka NBA liga. Godišnje se u NBA okrene oko 4.75 milijarde dolara, a osim Amerikanaca koji su apsolutni vladari košarke, sport je popularan i u Europi (Španjolska, Grčka, Litva, Francuska), Aziji (Kina, Filipini), Južnoj Americi (Argentina, Brazil) itd. Nakon nogometa, košarka ima najveći broj profesionalnih liga, a prosječna plaća NBA košarkaša je veća nego i u jednom drugom sportu. Većina Hrvata je košarku zavoljelo uz nikad prežaljenog kapetana Dražena Petrovića.

1. NOGOMET

Foto: Pixabay

Preko 4 milijarde pratitelja u svijetu, nogomet je bez ikakve sumnje najpopularniji sport. To posebno vrijedi za Europu i za Južnu Ameriku gdje je nogomet neka vrsta religije. U nogometu se najveći kapital vrti, nogomet ima najveći broj profesionalnih liga, najskuplja TV prava, najveću TV gledanost, najviše plaćen sport, najbogatije klubove, a svjetsko prvenstvo je najgledaniji sportski događaj na svijetu. Bilo da se radi o djeci u brazilskim favelama ili milijunskim profesionalcima, svima je zajedničko da vrijeme na trenutak staje, a jedino što je važno je ubaciti loptu u gol. Nogomet je sport koji se igra u cijelom svijetu, profesionalno i rekreativno. Brazilci bi rekli: više od sporta.

Dame i gospodo sada znate koji su objektivno najpopularniji sportovi na svijetu!

Možda će vas zanimati

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Popularne igre
Gemix
Gemix

Gemix je jedna šarena casino slot igra koja sa sobom nosi neke vrlo isplative značajke kojima nitko neće odoljeti.

Release The Kraken
Release The Kraken

Release The Kraken je casino slot igra koja će od strašne morske nemani napraviti vrlo isplativi i zanimljivi simbol.

Wild West Gold
Wild West Gold

Wild West Gold je igra s tematikom Divljeg zapada kojoj neće odoljeti ljubitelji te tematike, ali ni ljubitelji velikih dobitaka.

Sweet 27
Sweet 27

Sweet 27 je zabavna klasična casino slot igra od koje će svaki igrač poželjeti pojesti nešto slatko.

Pearl Lagoon
Pearl Lagoon

Pearl Lagoon je igra morske tematike koja će poslužiti kao pravo osvježenje ljubiteljima plavetnila i morskih avantura.

Jackpot
Copyright © Sva prava pridržana. Sudjelovanje u klađenju zabranjeno je osobama mlađim od 18 godina.