Najpopularniji sportovi: Top 25 najpopularnijih na svijetu

Većina ovakvih lista o najpopularnijim sportovima zasnivaju se više na subjektivnom doživljaju istog i onome što pojedinci smatraju da su najbolji sportovi, nego na brojkama i činjenicama.

Odrediti popularnost nekog sporta nije lak posao, obzirom da ne postoji neko jasno mjerilo. U različitim dijelovima svijeta popularne su različite vrste sportova, a puno je faktora koji utječu na popularnost pa nije jednostavno odrediti koji je najpopularniji sport. Zato je potrebno odrediti kriterije na osnovu kojih možemo, barem približno, donijeti objektivan poredak 25 najpopularnijih sportova na svijetu.

Kriterij koji koristimo kada određujemo koji svi sportovi na svijetu spadaju u ovu listu sastoji se od sljedećih stavki:

  1. Globalna baza i publika
  2. Televizijska gledanost
  3. Broj profesionalnih liga u svijetu
  4. TV prava
  5. Sponzorstva
  6. Prosječna plaća profesionalnog sportaša
  7. Geografska rasprostranjenost
  8. Medijska prisutnost
  9. Pristupačnost široj svjetskoj javnosti
  10.  Spolna jednakost

Pa da krenemo redom od nešto manje popularnih prema onim najpopularnijim… Iako možda nisu najpopularniji sportovi u Hrvatskoj, ovo su najpopularniji sportovi na svijetu:

Najpopularniji sportovi na svijetu

25. KONJIČKI SPORTOVI

konjički sportovi
Foto: Pixaby

Popis sportova na listi započet ćemo s utrkama konja. Globalno, utrke konja i nemaju neku pretjeranu bazu obožavatelja u svijetu. Međutim, u Americi, Velikoj Britaniji, Australiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima ovaj sport uživa određenu popularnost, prvenstveno zbog klađenja. Jedna zanimljivost je da kada su u pitanju sportovi u kojima se nosi kaciga, ovo je tek prvi od čak osam koji se nalaze na ovom popisu!

24. SKIJANJE

skijanje
Foto: Pixabay

Poznato još i kao alpsko skijanje, što jasno upućuje na rasprostranjenost ovog sporta. Skijanje je jako popularan sport u državama srednje Europe, posebno u Njemačkoj, Švicarskoj, Austriji, Italiji i Francuskoj. Također i skandinavske države poput Norveške i Švedske su dale neka velika imena ovom sportu, što ne čudi s obzirom da je skijanje možda i najpoznatiji zimski sport. Skijanje uživa i velik broj obožavatelja u Hrvatskoj, ponajviše zahvaljujući našim najboljim skijašima, Janici i Ivici Kostelić.

23. HRVANJE

hrvanje
Foto: Pixabay

Lista sportova nastavlja se s hrvanjem. Hrvanje je u većem dijelu svijeta više kulturalni sport nego profesionalni. Ipak, u SAD-u je jako popularno među mlađim generacijama, a u Japanu, Turskoj, Pakistanu i Indiji hrvanje se igra na visokoj razini. Svakako, najpopularnija vrsta hrvanja je tradicionalno japansko sumo hrvanje.

22. RUKOMET

rukomet
Foto: Pixabay

Kada su sportovi s loptom u pitanju, ali i timski sportovi, prvi koji ćemo na listi spomenuti je rukomet. Hrvatima jako drag sport, što ne čudi s obzirom na činjenicu da je naša reprezentacija svjetska rukometna velesila. Rukomet je popularan još i u Njemačkoj, Rusiji, Francuskoj, Švedskoj, Norveškoj, Danskoj te u većini istočnoeuropskih država. Ali u ostatku svijeta (posebno u onim državama s najvećim brojem populacije) rukomet je jedan od manje poznatih sportova. Ligaške utakmice uglavnom ne uživaju neku veliku gledanost, kako dvoransku tako i televizijsku, ali svjetska prvenstva su dobro ispraćena.

21. GIMNASTIKA

gimnastika
Foto: Pixabay

Gimnastika je, kao i većina olimpijskih sportova, najpopularnija i najgledanija tijekom olimpijskih igara. Jednom kada Igre završe, neki drugi najgledaniji sportovi ipak je bacaju u drugi plan. Međutim, određenu popularnost ima u Kini, Južnoj Koreji, Japanu i Njemačkoj.

20. STOLNI TENIS

stolni tenis
Foto: Pixabay

Stolni tenis, poznat još i pod nazivom ping-pong, je jedan od najpopularnijih hobija na svijetu. Na profesionalnoj razini stolni tenis i nije baš zastupljen. Daleko najpopularniji je u Kini, gdje se igra na profesionalnoj razini. Kina je dala neka od najvećih imena u povijesti stolnog tenisa, ali jedan od njih je i naš Zoran Primorac, zbog kojeg je stolni tenis bio praćen i u Hrvatskoj.

19. SNOOKER

snooker
Foto: Pixabay

Slično kao i stolni tenis, snooker (i druge vrste bilijara) se iz hobija igra svugdje u svijetu. Često se naziva ”pub sportom”.  Na profesionalnoj razini je prisutan samo u Engleskoj i Kini, gdje se i održavaju najveća natjecanja.

18. PLIVANJE

plivanje
Foto: Pixabay

Kao aktivnost, prisutna i popularna u cijelom svijetu. Kao profesionalni sport, plivanje pratimo uglavnom tijekom olimpijskih igara. Amerikanac Michael Phelps je najzvučnije ime u svijetu plivanja, a Duje Draganja je 2004. Hrvatskoj donio srebrnu medalju s Olimpijade. Postoji više disciplina u plivanju, ali sve ih možemo ubrojiti u iste vrste sporta.

17. BICIKLIZAM

biciklizam
Foto: Pixabay

Veoma popularan sport u europskim državama poput Engleske, Francuske, Italije, Španjolske i Nizozemske, ali najpoznatiji biciklist svakako je Amerikanac Lance Armstrong. Tour De France je jedno od najgledanijih sportskih natjecanja u svijetu.

16. BADMINTON

badminton
Foto: Pixabay

Ovaj sport (koji u velikoj mjeri podsjeća na tenis) najpopularniji je u Aziji, i to u državama poput: Kine, Malezije, Indije, Koreje itd. U ostatku svijeta igra se kao hobi.

15. GOLF

golf
Foto: Pixabay

Sport koji ne zahtijeva neku fizičku spremnost, te ga mogu igrati kako mlađi, tako i stariji ljudi. Ali golf je poznat kao gospodski sport, koji je uglavnom razvijen u nekim od jačih svjetskih država (SAD, Velika Britanija, Japan, Južna Koreja, Irska itd). Golf je definitivno u raspravama kada se govori o tome koji su najplaćeniji sportovi, a profesionalni golferi su dokaz tome jer su ujedno oni možda čak i najplaćeniji sportaši. A najpoznatiji, najbogatiji i zaštitno lice ovog sporta je legendarni Tiger Woods.

14. MOTOCIKLIZAM

motociklizam
Foto: Pixabay

Adrenalinski sport za ovisnike o brzini. U svijetu se svakodnevno vode razne utrke motociklista, profesionalne ili amaterske. Ali najviša razina motoutrke svakako je MotoGP. Države koje su dale najveći broj bajkera su Španjolska i Italija (među njima i veliki MotoGP prvaci, Marquez i Rossi).

13. MMA

mma
Foto: Pixabay

Mješovite borilačke vještine (eng. Mixed Martial Arts) su vrhunac popularnosti dosegnule pojavom UFC-a (Ultimate Fighting Championship). MMA je jako popularan u Brazilu i SAD-u, a sve brže se širi i po Europi. Zbog velike gledanosti i visokih novčanih nagrada, uskoro bi MMA mogla zamijeniti boks kao najpopularniji borilački sport.

12. AMERIČKI NOGOMET

američki nogomet
Foto: Pixabay

Nacionalni sport Sjedinjenih Američkih Država, i najpopularniji sport tamo. Najjača liga je NFL, a godišnje stekne prihode i preko 10 milijardi dolara. Super Bowl je najgledaniji sportski događaj u Americi, ali u ostatku svijeta ovaj sport ima jako slabu bazu gledatelja, tako da ga možemo svrstati u kategoriju koju čine samo američki sportovi.

11. BEJZBOL

bejzbol
Foto: Pixabay

Najunosniji sport u SAD-u i Japanu, u kojem su igrači jako visoko plaćeni. MLB je svakako najjača bejzbol liga, a bejzbol se još igra i u Meksiku, Kubi i Južnoj Koreji.

10. ODBOJKA

odbojka
Foto: Pixabay

Jednostavnost odbojke je ono što ovaj sport čini tako popularnim. Bilo da se radi o siromašnim predjelima Afrike ili luksuznim plažama Australije, svugdje ćete vidjeti ljude kako igraju odbojku. Odbojka ima najveći broj nacionalnih saveza, više nego ijedan drugi sport, preko 200. Posebno je popularna u Brazilu. Iako uglavnom ne postoje muški i ženski sportovi, odbojka je jedan od rijetkih koji ima više ženskih predstavnica nego muških.

9. HOKEJ NA LEDU

hokej na ledu
Foto: Pixabay

Hokej na ledu je najpopularniji zimski sport u svijetu, a najveću popularnost uživa u ”hladnijim državama”, poput Kanade, Rusije, Finske, Norveške, Švedske. Jako je popularan i u SAD-u, Češkoj, Slovačkoj i Njemačkoj, a najjača svjetska liga je američki NHL, s godišnjim prihodom 4.1 milijarde dolara.

8. BOKS

boks
Foto: Pixabay

Kada su u pitanju najpopularniji i najpoznatiji sportovi u ringu, boks je i dalje vladar. Globalno je jako popularan u svim dijelovima svijeta, ponajviše u SAD-u, državama Južne Amerike, Filipinima, Japanu, Rusiji itd. I u boksu se obrće velik novac, a najpopularniji boksač svih vremena je, bez ikakve sumnje, Muhammad Ali.

7. FORMULA 1

formula 1
Foto: Pixabay

Apsolutni vladar među auto-moto sportovima. F1 nije samo sport, nego i znanost, što ju, uz MotoGP, čini jedinstvenom na ovoj listi. Vozači ne ovise samo o svojoj brzini i talentu, nego i brzini i kvaliteti bolida koji voze. F1 je sport u kojem se obrću ogromne, sulude svote novca i definitivno nije sport kojim se svatko može baviti. Top vozači poput Lewisa Hamiltona i Sebastiana Vettela zarađuju po 40-50 milijuna godišnje, ali ne treba zanemariti ni činjenicu kako je F1 jedan od najopasnijih sportova na svijetu, gdje je svaka utrka za vozače potencijalno i zadnja. To je na svojoj koži osjetio i veliki Ayrton Senna.

6. RAGBI

sportovi - ragbi
Foto: Pixabay

Ragbi je jako popularan sport u nekim razvijenijim državama s engleskog govornog područja, poput Engleske, Walesa, Škotske, Irske, Novog Zelanda, Australije i Južne Afrike. Također, ragbi je jako popularan i na otočkim državicama Oceanije, ali apsolutni vladar ovog sporta su Novozelanđani. Svjetsko prvenstvo u ragbiju je jako praćeno u svijetu, a i klupski stadioni su redovno popunjeni u državama koje vole ragbi.

5. ATLETIKA

sportovi - atletika
Foto: Pixabay

Atletika je sport koji se sastoji od više disciplina, od kojih su svakako najpraćenije trčanje i skakanje u dalj. Atletika se smatra vrhuncem olimpijskih igara, a na olimpijadi se upravo atletika najviše gleda. Jamajčanski sprinter Usain Bolt zasigurno je najzvučnije ime atletike i rekorder u sprintu na 100 metara. Atletika je podjednako zastupljena i među ženama, te skoro svaka svjetska država ima svog predstavnika u nekoj disciplini atletike. Naše dvije najpoznatije atletičarke i zlatne olimpijke su Blanka Vlašić i Sandra Perković.

4. TENIS

sportovi - tenis
Foto: Pixabay

S preko milijardu pratitelja, tenis je najpopularniji individualni sport na svijetu. Tenis je jedan od rijetkih sportova koji je podjednako zastupljen i među muškima i ženama, kako po broju igrača, tako i po visini novčanih premija. Četiri najveća teniska turnira (tzv. Grand Slam turniri) najgledaniji su teniski događaji i na njima se vrte i najveće novčane premije. Tenis je jako rasprostranjen sport i gotovo u svakoj državi se profesionalno igra. Wimbledon je najprestižniji od ”grand slamova”, a tri najveća tenisača današnjice (a možda i svih vremena) su Federer, Nadal i Đoković.

3. KRIKET

kriket
Foto: Pixabay

Možda ste iznenađeni jer vidite kriket ovako visoko na listi. U Europi (osim u Engleskoj) kriket je totalna nepoznanica. Ali ono što kriket čini jako popularnim je velika baza obožavatelja u nekima od najmnogobrojnijih država svijeta. Većinom su to commonwealth države poput: Engleske, Indije, Južne Afrike, Pakistana, Australije, Novog Zelanda, Bangladeša te karipskih država. Kriket je nastao u Engleskoj, a Englezi su ga kolonizacijom proširili u ostale navedene države. Danas kriket ima preko 2 milijarde pratitelja. Kriket je u Indiji religija, a uzmemo li u obzir populaciju Indije, onda ne čudi zašto je kriket ovako visoko pozicioniran.

2. KOŠARKA

košarka
Foto: Pixabay

Preko milijardu pratitelja u svijetu košarku je smjestilo na drugo mjesto popisa koji čine najpopularniji sportovi. Ali svakako, najpopularnija liga je NBA liga što ujedno znači da je košarka, uz američki nogomet, najpopularniji sport u Americi. Godišnje se u NBA okrene oko 4.75 milijarde dolara, a osim Amerikanaca koji su apsolutni vladari košarke, sport je popularan i u Europi (Španjolska, Grčka, Litva, Francuska), Aziji (Kina, Filipini), Južnoj Americi (Argentina, Brazil) itd. Nakon nogometa, košarka ima najveći broj profesionalnih liga, a prosječna plaća NBA košarkaša je veća nego i u jednom drugom sportu. Većina Hrvata je košarku zavoljelo uz nikad prežaljenog kapetana Dražena Petrovića.

1. NOGOMET

nogomet
Foto: Pixabay

Spisak sportova jednostavno se mora završiti nogometom. Preko 4 milijarde pratitelja u svijetu, nogomet je bez ikakve sumnje najpopularniji sport na svijetu. To posebno vrijedi za Europu i za Južnu Ameriku gdje je nogomet neka vrsta religije. U nogometu se vrti najveći kapital, nogomet ima najveći broj profesionalnih liga, najskuplja TV prava, najveću TV gledanost, najviše plaćen sport, najbogatije klubove, a svjetsko prvenstvo je najgledaniji sportski događaj na svijetu. Bilo da se radi o djeci u brazilskim favelama ili milijunskim profesionalcima, svima je zajedničko da vrijeme na trenutak staje, a jedino što je važno je ubaciti loptu u gol. Nogomet je sport koji se igra u cijelom svijetu, profesionalno i rekreativno. Brazilci bi rekli: više od sporta.

Dame i gospodo sada znate koji su objektivno najpopularniji sportovi na svijetu!

Popularna online casina

Bonus dobrodošlice do 1000% uz kotač sreće

300 EUR bonusa na prvu uplatu + 100 besplatnih vrtnji + Wheel of Rizk!

Bonus na prvu uplatu - samo za nove igrače

700 EUR bonus na prvu uplatu + 200 besplatnih vrtnji

Copyright © Sva prava pridržana. Sudjelovanje u klađenju zabranjeno je osobama mlađim od 18 godina.