Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Internet

Vraća nam se Winamp

It’s alive!

winamp, retro,

Winamp se vraća kući. Jedan od najstarijih playera za reprodukciju audio i video sadržaja se vraća na naša računala u posve novom ruhu. Usprkos svojoj starosti, ili možda upravo zbog toga, popularni player je i dalje tražen.

Unatoč najavama kako će popularnom programu uskoro doći kraj, relativno nedavno su procurile neke informacije o Winampu 5.8, najrecentnijoj verziji, koja je predstavljena još u listopadu 2016. godine.

Winamp je upravo prošle godine proslavio puna dva desetljeća od svog predstavljanja (što je bilo u travnju 1997.) AOL ga je zatim, dvije godine poslije toga, kupio za nemalih 80 milijuna dolara, a svoj su support prekinuli u mjesecu studenom 2013. godine. Danas je vlasnik tog playera  belgijska radijska platforma Radionomy.

Unatoč tome što Radionomy ne podržava beta verziju Winampa 5.8, iz razloga što program još nije u potpunosti stabilan, radi se ipak o službenom izdanju koje donosi pregršt promjena i ažuriranja. Kompatibilnost za Windows 10 je poboljšana, a nova inačica uklanja Pro verziju, što znači da je Winamp sada 100% freeware.

Winamp je, inače, ogromnu popularnost stekao zato što podržava mnogobrojne video i audio formate – MOD, MIDI, MPEG-1 audio layers 1 i 2, M4A, AAC, WAV, FLAC, OGG Vorbis te Windows Media Audio, baš kao i MP3, AAC te Replay Gain.

Spomenutu verziju Winampa 5.8 je na web, podsjetimo se, prije dvije godine pod nazivom winamp58_3653_beta_full_en-us.exe uploadao anonimni korisnik i dotični program je sad moguće jednostavno preuzeti. Oni od korisnika koji se na to odluče trebaju svakako imati  na umu da najveći problem i dalje ostaju bugovi koji vode do učestalih rušenja softvera.

Winamp 5.8 beta build veličine samo 8 MB, za sve vas nostalgičare ili one mlađe koji su samo znatiželjni, možete preuzeti na ovom linku.

 

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Igre i gaming

Mnogi od nas se sjećaju igrica iz 80-it i 90-tih, super naslova koji su upotpunili naše djetinjstvo. Konzole iz tog perioda (retro igrice) okupljale...

Tech

Suza u oku

Filmovi

Svjetski žanrovski hitovi i kultni klasici spremni su za premijeru na velikom platnu spektakularne Ljetne pozornice Tuškanac na ovogodišnjem 9. Fantastic Zagreb Film Festivalu!...

Igre i gaming

Unazad godinu-dvije pojavila se prava lavina retro konzola, koje u sebi sadrže stare, dobre igre od prije dvadesetak i više godina.Lavinu je pokrenuo –...

Igre i gaming

Retroljupci, gdje ste?