Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Internet

10 grešaka koje rade freelanceri, a trebalo bi ih izbjeći

Bavite se freelancerstvom, ali vaši poslovni rezultati nisu najbolji? Želite saznati koje su to najčešće greške koje rade freelanceri prilikom poslovanja i kako ih popraviti? Pitate se kako povećati poslovni uspjeh kao freelancer i što sve možete napraviti kako biste imali zadovoljnije klijente, ali i više novca na računu?

U Hrvatskoj popularnost pojma ‘freelancer’ raste iz godinu i godinu te bi se takav trend trebao nastaviti i dalje. Sve je više onih koji su prigrlili digitalno poslovanje i koji su shvatili da mogu raditi iz stana u pidžami i uz šalicu vrućeg čaja – s klijentima iz cijelog svijeta.
No, što se više novih radnika uključuje u svijet freelancerstva, to se nazire sve više problema s kojima se susreću freelanceri. Danas smo odlučili pobrojati 10 velikih problema zbog kojih freelanceri ne zarađuju onoliko koliko bi željeli i zbog kojih se dovode u razne nezavidne pozicije. Evo koji problemi muče freelancere:
 

Klijent je (uvijek) u pravu

Sigurno vam je dobro poznata fraza ‘klijent je uvijek u pravu’ jer se često koristi u poslovnom svijetu. No, iako je svima jasno da je klijent taj koji diktira posao, činjenica je da klijent nije uvijek u pravu. Dapače, često je u krivu – a jedino rješenje za taj problem je edukacija klijenta. Na jednostavan i nenapadljiv način svojem klijentu objasnite svoje ideje i detaljno obrazložite zašto sugerirate to što sugerirate. Ako klijent ne prihvati vaše sugestije, onda se pridržite teze da je klijent u pravu.
 

Komunikacija je ključ uspješne suradnje

Komunikacija između freelancera i klijenta treba biti na iznimno visokoj razini. Naime, većina klijenata naglasit će kako je upravo kvalitetna komunikacija najvažniji čimbenik za uspješnu suradnju. Potrudite se biti dostupni svojem klijentu u zacrtanim okvirima (ne uvijek i svugdje jer i vi imate pravo na odmor) i uvijek jasno iskomunicirajte detalje dogovora. Kvalitetna komunikacija osnovni je preduvjet za uspješno obavljanje posla.
 

Napravite više od dogovorenog

Kada dogovarate posao razradite sve detalje kako na kraju ne bi došlo do nekog nesporazuma i kako bi klijent bio zadovoljan obavljenim poslom. Pametno je posao odraditi na vrhunskoj razini kako biste povećali zadovoljstvo kupaca, a uvijek je mudro i napraviti nešto više od onog što je dogovoreno – jer će to obradovati klijenta. Budite bolji od ostalih, isporučite neku dodatnu pogodnost – i velike su vam šanse da sebi tako osigurate još dodatnog posla.
 

Držite se dogovorenih rokova

U početku će vam biti jako teško odrediti potrebne rokove jer ćete htjeti udovoljiti željama klijenta da što prije napravite posao, a s druge strane to često neće biti moguće izvesti tako brzo. S vremenom ćete naučiti koliko vremena trebate za koji posao i kako određeni projekt uklopiti među ostale projekte koje još morate dovršiti. Bez obzira na sve, najvažnije je da nikada, ali nikada ne prekoračite dogovorene rokove. Dogovoreni rokovi su svetinja i njih moraju poštivati i jedna i druga strana. Isto tražite i od samog klijenta jer zna se dogoditi da klijent puno kasni s materijalima koje vam treba dostaviti. Dogovorite fiksne rokove i isporučujte posao na vrijeme.
 

Budite dostupni na duge staze

Ako isporučite kvalitetno obavljen posao i sve prema dogovoru, poprilični su izgledi da će vas klijent trebati još pokoji put u budućnosti. Kada završite suradnju pojasnite klijentu kako ste tu za njega i ako negdje zapne da vas može kontaktirati. To klijentu ulijeva povjerenje u vas i neće osjećati ‘riješio je posao, uzeo novac i pobjegao’. Naglasite da ste dostupni za komunikaciju i u narednom periodu i da vas u bilo kojem trenutku može kontaktirati da napravite još nešto za klijenta. Dakako, nemojte si dopustiti da vas klijent non-stop zove na telefon i da traži neke dodatne usluge koje niste dogovorili na početku.
 

Nemojte pokazivati negativnost

Prije ili kasnije naletjet ćete na nekog napornog klijenta koji će iz vas ‘isisati’ svaku želju za životom. Bez obzira na to vi se morate i dalje ponašati profesionalno i nikako ne smijete svoju ljutnju iskazivati klijentu. Pokušajte na miran način riješiti spor koji će nastati i ne dopustite da klijent stekne dojam da ne volite surađivati s njime. Naime, loš glas puno se brže pročuje od onog pozitivnog pa vam jedan nezadovoljan klijent može načiniti jako puno štete i otjerati potencijalne klijente.
 

Uvijek radite s više klijenata paralelno

Kao freelancer možete raditi s jednim fantastičnim klijentom ili s nekoliko osrednjih. Iako vam taj jedan može donositi iznimno velik profit, činjenica je da ne smijete odbaciti ove ‘manje’ klijente. Naime, mnogi freelanceri su se našli u zamki da je suradnja s veliki klijentom propala, a s obzirom na to da nisu imali uz njega manjih klijenata – zapeli su u financijske probleme. Svakog mjeseca radite s nekoliko različitih klijenata, kako biste bili sigurni da ćete moći pokriti račune i pristojno živjeti svaki mjesec.
 

Naplaćujte onoliko koliko zaslužujete

Jedan od ključnih problema koji muči nove freelancere je koju cijenu postaviti za svoje usluge. Na početku uglavnom svi idu ispod cijene kako bi privukli nove klijente i kako bi oformili pozitivan glas o sebi. Nikako nemojte dopustiti da taj rad ‘ispod cijene’ potraje na duge staze jer ćete izgorjeti s vremenom. Razmotrite koliko vama srodne usluge naplaćuju vaši konkurenti i prilagodite se toj cijeni. Dakako, ako je vaša usluga bolja – ne ustručavajte se naplaćivati i više od konkurenata. Važno je samo da ne idete ispod cijene jer tako remetite ravnotežu na tržištu, ali i radite za manje novca nego što to stvarno zaslužujete.
 

Gradite biznis od temelja

Da bi vaša freelance karijera narasla potrebno je vrijeme – baš kao i u svakom drugom segmentu života. U početku ćete dobivati malo i to slabašnih klijenata, no kako će vrijeme odmicati broj klijenta i to onih kvalitetnih trebao bi se povećavati. Nemojte preskakati stepenice, nego korak po korak učite kako funkcionira freelance svijet, savladavajte nove vještine i postanite lider u svojoj branši. Vrlo brzo izgradit ćete uspješan biznis, koji će vam osigurati super život.
 

Nemojte dopustiti da vam posao uništava život

Za razliku od standardnog posla gdje ste sigurni da će vam svakog mjeseca sjesti određeni novci na račun, u freelance svijetu vrijede neka druga pravila. Ovdje ćete na računu imati samo novac koji će biti plod prethodno dogovorenih suradnji – što može značiti da ćete jedan mjesec zaraditi 2.000 kuna, a drugi mjesec 15.000. Morate naučiti upravljati budžetom kako vam novac ne bi stvorio probleme u životu. Također, ne dopustite sebi razdoblja velike lijenosti jer ćete prije ili kasnije taj rad morati negdje nekako vratiti. Dakle, nemojte raditi niti premalo, niti previše – već uspješno balansirajte svoje životne ciljeve i potrebe.

1 komentar

Možda će vas zanimati

Tech

Što bi se dogodilo ako uronite ruku u posudu tekućeg dušika? Bi li vam se ruka smrzla do ozeblina? Bi li se razbila čim...

Internet

Sigurno ste do sad naletjeli na neke od bizarnosti na koje je Googleovo auto naletjelo pri snimanju, a u ovom videu pogledajte kompilaciju najčudnijih...

Tech

Trebate izračunati postotak od nekog broja, a ne znate kako? Pročitajte ovaj jednostavan članak i naučite kako se računa postotak. Postotci se koriste za...

Tech

1995. godine grupa znanstvenika NASA-e napravila je testove o tome kako pojedine droge utječu na paukovu sposobnost da izgradi mrežu.

Internet

Odmah da vam kažemo – neizbježan kraj dogodio bi se iznenađujuće brzo. Ako je zapremnina prosječnog lijesa 886 litara, a prosječan volumen ljudskog tijela...

Automoto

Tvrtka Laser Power Systems razvila je automobil pogonjen nuklearnom energijom. Napokon je pronađen način koji će vašem automobilu omogućiti vječni rad bez punjenja. No...

Tech

Rudnik dijamanata Mir u Siberu jedna je od najvećih rupa u tlu koju je čovjek napravio. Duboka je 525 metara i široka 1200m. Let...

Tech

Bumerang je jedan od najstarijih letećih objekata koje je ljudska ruka stvorila. Svi znamo da su ih koristili Aboridžini, no malo je poznato je...