Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Kripto

5 najčešćih kripto-prijevara u 2022. godini

Foto: Canva

Kad je novac u pitanju, bez obzira u kojem obliku, prijevare su uvijek prisutne.

Prema izvješću Savezne trgovinske komisije SAD-a, prevaranti su ukrali više od milijardu dolara vrijednosti u kriptovalutama od 2021. godine. Iako su kriptovalute noviji trend, prevaranti najčešće koriste stare, dobro poznate, metode pa vam u nastavku donosimo 5 najčešćih prijevara s kriptovalutama koje su obilježile 2022. godinu.

1. Bitcoin lažne investicije

Foto: Shutterstock

Kod bitcoin investicijskih shema, prevaranti kontaktiraju ulagače predstavljajući se kao iskusni “investicijski menadžeri” koji tvrde da su zaradili milijune ulažući u kriptovalute. Svojim žrtvama obećavaju zaradu velike svote novca u vrlo kratkom vremenu.

Za početak, prevaranti traže plaćanje naknade unaprijed za ulaganje i “svoje usluge”. Zatim, umjesto da ulože i zarade novac, prevaranti jednostavno nestanu i tako oštete žrtvu za novac koji je naivno predala. No, to nije sve. Prevaranti također mogu zatražiti osobne identifikacijske podatke, tvrdeći da su im potrebni za prijenos ili polaganje sredstava, i tako zapravo mogu dobiti pristup crypto novčaniku žrtve.

Druga vrsta investicijske prijevare uključuje korištenje lažnih preporuka slavnih osoba. Prevaranti koriste realne fotografije i snimke poznatih osoba te ih dodaju lažnim oglasima, računima ili člancima, a sve u cilju kako bi krajnji čitatelj dobio dojam da slavna osoba zbilja promovira takav način ulaganja. Uz to, koriste i imena uglednih tvrtki te profesionalno izrađene logotipe.

2. “Rug pull” prijevare

Foto: Shutterstock

Rug pull (povlačenje tepiha) je vrsta prijevare u kojoj programeri kripto projekta stvaraju bezvrijedni token, prikupljaju značajna sredstva, “pumpaju” projekt, a zatim brzo odvode svu imovinu iz likvidnosti i napuštaju projekt s novcem investitora.

Najpoznatija prijevara ove vrste bila je Squid coin, kriptovaluta nazvana po popularnoj Netflixovoj seriji Squid Game. Ulagači su kupovali tokene za online igre, bazirane na popularnoj seriji, te bi potom igranjem zaradili dodatne tokene koje bi kasnije mogli zamijeniti za druge kriptovalute. Startna cijena za online igru bila je 456 Squid tokena. Uslijed popularnosti, cijena Squid tokena narasla je s 1 centa na oko 90 dolara po tokenu.

Naravno, kao i kod bilo koje druge “rug pull” prijevare, na kraju je trgovanje prestalo i novac je nestao. Vrijednost tokena je tada pala na nulu jer su ljudi bezuspješno pokušavali prodati svoje tokene. Procjenjuje se da su prevaranti od tih ulagača “zaradili” oko 3 milijuna dolara.

3. Romantične prijevare

Foto: Shutterstock

U vrijeme kad upoznavanje partnera više ne uključuje fizičku prisutnost i “oči u oči” susrete, prijevare su na svakom uglu. Aplikacije za upoznavanje postale su raj za takve prevarante, a vrebaju dovoljno naivnu žrtvu od koje će pokušati izvući novac u tradicionalnom obliku, ali ponekad i kriptovalute.

Kako romantične prijevare funkcioniraju? Počinitelji tzv. romantičnih prijevara kroz komunikaciju iskazuju snažne osjećaje prema žrtvi, a nakon što zadobiju njeno povjerenje, traže novac, darove, podatke o bankovnim karticama ili kriptovalute. Također, mogu tražiti i da im žrtva pošalje intimne fotografije ili videozapise.

Nakon što dobiju novac, darove, podatke ili slike, prevaranti nestaju.

Iz godine u godinu bilježi se sve veći broj “romantičnih prijevara” pa policija sve češće upozorava građane da budu oprezni i da ne dijele s nepoznatim osobama nikakav materijal koji bi ih mogao kompromitirati i koji bi počinitelju mogao poslužiti za ucjenjivanje.

Letak upozorenja/Izvor: PU

4. Phishing prijevare

Foto: Shutterstock

Phishing prijevare postoje već neko vrijeme, ali njihova popularnost ne posustaje. Prevaranti šalju e-mailove koji sadrže poveznice koje vode na lažne web stranice, kako bi potom, kad žrtva klikne na zlonamjernu poveznicu, prikupili osobne podatke, u ovom slučaju, podatke o kriptovalutnom novčaniku.

Za razliku od klasičnih lozinki, korisnici kripto novčanika dobivaju samo jedan jedinstveni privatni ključ digitalnog novčanika. Ako izgube pristup privatnom ključu, teško ga je promijeniti, budući da je svaki ključ jedinstven za novčanik.

Kako biste izbjegli phishing prijevare, ne otvarajte e-poruke ili privitke ako ne poznajte pošiljatelja, a posebice nikad ne otvarajte linkove iz neuobičajenih e-poruka. Osim toga, izbjegavajte nepoznate osobe koje nude novac, prilike za posao ili kripto ulaganja jer bi upravo to mogla biti zavjera kojom žele doći do vašeg novca.

5. Ponzijeva shema

Foto: Shutterstock

Ponzijeva shema je način investicijske prijevare koju je početkom 20. stoljeća uspješno provodio Charles Ponzi, američko-talijanski bankar. Naposljetku shema je dobila po njemu i ime.

O čemu je riječ? Naime, Ponzijeva shema oblik je prevare u kojoj prevarant koristi sredstva novih investitora kako bi otplatio starije investitore. Žrtve prevare uvjerene su da iza njihovog prinosa stoji legitimna poslovna aktivnost, nesvjesni činjenice da je riječ o novcu drugih investitora.

Budući da nema legitimnih ulaganja, to je shema koja se vrti u krug pa se sve svodi na ciljanje i nabavku novih investitora. Glavni mamac Ponzijeve sheme je obećanje ogromne zarade uz mali rizik.

Dugoročno, svaka Ponzijeva shema osuđena je na propast zato što ni na jednom tržištu ne postoji neograničeni broj novih investitora koji su spremni investirati.

Najpoznatija kripto Ponzijeva shema vjerojatno je OneCoin — kriptovaluta koja iza sebe nije imala ni blockchain. Koristio se marketing na više razina (MLM) kako bi potaknuo ljude da prodaju prijateljima i obitelji. Projektom se nije trgovalo na burzama kriptovaluta, već je projekt imao vlastitu platformu. Prevaranti su ulagače prevarili za više od 4 milijarde dolara. Ruja Ignatova, osoba koja je stajala iza OneCoina, nestala je i nikada nije uhvaćena, a spada u top 10 najtraženijih bjegunaca svijeta.

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Kripto

Nogometaš Cristiano Ronaldo suočava se s kolektivnom tužbom u SAD-u zbog njegove promocije Binancea, najveće burze kriptovaluta na svijetu. Tužitelji tvrde da ih je...

Kripto

Sam Bankman-Fried, koji je nekoć vodio jednu od najvećih svjetskih mjenjačnica kriptovaluta, proglašen je krivim za prevaru i pranje novca na kraju jednomjesečnog suđenja...

Kripto

Istraživanja provedena zadnjih dana pokazala su da su hakeri povezani sa Sjevernom Korejom ukrali stotine milijuna dolara u kriptovalutama kako bi financirali nuklearne projekte...

Kripto

Kriptovalute su doživjele veliki pad nakon optužbi Američke komisije za reguliranje i trgovinu vrijednosnim papirima (SEC), koja je optužila Binance Holdings Ltd. za zlouporabu...

Internet

Ravnateljica jedne škole na Floridi dala je ostavku nakon što je prevarantu na internetu koji se predstavljao kao Elon Musk poslala ček od 100.000...

Kripto

Još od svog lansiranja, Ripple (XRP) je bio među najboljim coinima iz mnogo razloga. Svake godine milijuni ulagača biraju XRP u odnosu na ostale coine...

Kripto

Kada ste u potrazi za informacijama o određenoj kriptovaluti, Reddit je vrlo pouzdana platforma koja vam može pružiti informacije koje tražite. Neki upućeni korisnici...

Kripto

Kupovina, prodaja i razmjena kriptovaluta sličan je postupak raznim drugim oblicima trgovanja na burzi, a potrebno je konstantno pratiti cijene i trendove kako bi...