Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Filmovi

5 najinspirativnijih filmova ikada: Od Rockyja do Schindlerove liste

Rijetko tko ostane ravnodušan na filmove koji inspiriraju gledatelja

Foto: Screenshot Rotten Tomatoes Classic Trailers YT

Svaki ljubitelj filma ima vlastiti okus i ljubav prema određenom žanru ili žanrovima. Ti okusi vrlo su različiti – od drama, trilera i horora do art filmova. No, rijetko tko ostane ravnodušan na filmove koji inspiriraju gledatelja. Inspirativni filmovi mogu biti bilo kojeg filmskog žanra, a u nastavku ćemo se dotaknuti pet filmova za koje mi mislimo da su najinspirativniji ikada.

5. Rocky (1976.)

Rocky je film koji je proslavio Sylvestera Stallonea. “Sly” glumi lokalnog boksača iz Philadelphije odabranog da se bori protiv prvaka u teškoj kategoriji (Carl Weathers). Bio je to prvi film u dugotrajnom serijalu i sadrži poznatu scenu trčanja po stepenicama na taktove pjesme “Gonna Fly Now”. Režirao ga je John G. Avildsen (koji stoji iza blockbustera iz 80-ih, Karate Kid), a ima snažnu sporednu glumačku postavu (Talia Shire glumi Adrian). Rocky se smatra jednim od najgledanijih klasičnih holivudskih filmova. Teško je ne rasplakati se čak i nakon ponovljenih gledanja.

4. Ubiti pticu rugalicu (1962.)

Ubiti pticu rugalicu jedan je od najdirljivijih klasičnih filmova u povijesti kinematografije. Gregory Peck tumači Atticusa Fincha, odvjetnika iz Alabame koji brani crnca pogrešno optuženog za seksualni napad. Film je snimljen prema romanu Harper Lee, koji daje kontroverzan pogled na rasizam tijekom Velike gospodarske krize. Priča sadrži mnoge omiljene likove kao što su Scout Finch (Mary Badham) i Boo Radley (Robert Duvall).

3. Spašavanje vojnika Ryana (1998.)

Steven Spielberg je majstor, a Spašavanje vojnika Ryana jedan je od njegovih najinspirativnijih filmova dosad. Priča priču o kapetanu (Tom Hanks) koji vodi svoje trupe iza neprijateljskih linija kako bi spasio vojnika čija su braća ubijena u ratu. Ovaj film prikazuje strahote rata tako realistično da je nemoguće ostati ravnodušan dok se odvija epska priča. Sporedna glumačka postava je satkana od zvijezda (Matt Damon i nedavno preminuli Tom Sizemore se ističu), dok je radnja vrlo uzbudljiva. Spašavanje vojnika Ryana bio je jedan od najboljih filmova 1998. godine.

2. Divan život (1946.)

Kada George Bailey (propali biznismen) izgubi svaku nadu, anđeo se pojavljuje odozgo da mu pokaže kakav bi život bio da se nikada nije rodio. To je premisa klasičnog filma Divan život (It’s a Wonderful Life). S Jamesom Stewartom i Donnom Reed u glavnim ulogama, ovo je film koji bi svatko trebao pogledati barem jednom u životu. Iako se tradicionalno gleda kao na božićni film, nudi puno više od tipičnog blagdanskog ugođaja. Puna srca i ispunjena životnim lekcijama, Divan život imao je puno negativnih kritika onda kada je ugledao svjetlo dana, ali je s godinama postao cijenjeni klasik.

1. Schindlerova lista (1993.)

Schindlerovu listu mnogi kritičari smatraju najsnažnijim filmom o holokaustu. Spielberg je neizrecivu tragediju obradio realističnom pričom. Ona prati njemačkog industrijalca (Liam Neeson) koji je spasio više od tisuću Židova zaposlivši ih da rade u njegovoj tvornici. Sporedna glumačka postava uključuje Ralpha Fiennesa i Bena Kingsleyja. Film je osvojio Oscara za najbolji film 1994. godine (osvojio je ukupno 7 zlatnih kipića).

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Umjetna inteligencija

Promjene će biti dostupne u iduća dva tjedna korisnicima koji su pretplatnici, rekao je OpenAI

Filmovi

Predviđa se da će Expendables 4 na kino blagajnama imati do sada najgori vikend otvaranja franšize

Tech

Musk nije spomenuo kada bi krenula naplata Twitter korisnicima, niti je rekao točno koliko bi to koštalo...

Igre i gaming

Oni koji žele istražiti Sonyjeve najave, trebali bi se usmjeriti prema YouTubeu, Twitchu ili TikToku navečer u 23:00 sata po našem vremenu

Igre i gaming

Tijekom segmenta igara Appleovog događaja, istaknuta je snaga A17 Pro čipa iPhonea 15 Pro

Filmovi

Prikazani su na ovogodišnjem Venecijanskom filmskom festivalu uz izrazito pozitivne reakcije

Igre i gaming

"Odmah sam upozorio svoju ženu i uzeo mačku i odveo nas na sigurno, samo s manjim opeklinama"

Umjetna inteligencija

Angvila je dobila 7,4 milijuna dolara samo od registracija .ai domena tijekom 2021., a sve se to drastično promijenilo izdavanjem OpenAI-jevog ChatGPT-a