Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tech

5 savjeta za vožnju i tehnika za napredne vozače električnih romobila

Iako je vrlo jednostavno naučiti voziti električni romobil, postoji nekoliko tehnika koje napredni vozači primjenjuju kako bi tijekom vožnje imali bolju ravnotežu i brže i sigurnije stigli do svoje destinacije. U nastavku objašnjavamo koje su to tehnike te kako ih možete primijeniti tijekom vožnje svojeg omiljenog električnog prijevoznog sredstva.

1. Usvojite pravilno držanje

Ispravan stav na električnom romobilu izgleda ovako: desno stopalo okrenuto je prema naprijed, lijevo stopalo nalazi se iza desnog i okrenuto je u stranu. Koliki će biti razmak između stopala, ovisi o veličini e-romobila, no u pravilu je to desetak centimetara.

Tijekom vožnje stanite uspravno i opušteno, bez pogrbljenosti i napetosti u mišićima vrata i ruku, a koljena neka vam budu blago savijena. Osim što će vam vožnja tako biti udobnija, lakše ćete upravljati električnim romobilom te ćete moći brže reagirati.

Jednom kada usvojite pravilno držanje, moći ćete upravljati električnim romobilom čitavim tijelom. Postat će vam intuitivno tijekom vožnje prenositi svoju težinu s jednog stopala na drugo te lagano pomaknuti cijelo tijelo prema smjeru u kojem želite skrenuti.

2. Naučite voziti preko oštećenja na kolniku

Rupe i krhotine na cesti vozačima električnih romobila predstavljaju veliki problem. Osim što su glavni uzrok oštećenja na gumama e-romobila, loše utječu na stabilnost zbog čega vožnja može završiti padom s e-romobila.

S obzirom na to da nije uvijek moguće izbjegavati rupe, neravnine, grančice, šljunak i druge slične prepreke, iskoristite iduću tehniku.

Prilikom prelaska preko neravnine na cesti obavezno savijte koljena. Time će se težina vašeg tijela drugačije distribuirati pa ćete tijekom prelaska preko neravnine lagano skočiti i vršiti manji pritisak na električni romobil. E-romobil će trebati izdržati samo svoju težinu pa su manje šanse da će se gume oštetiti ili da ćete izgubiti kontrolu kod upravljanja.

Ako se i dalje osjećate nesigurno u vožnji preko neravnina, pomoć potražite u e-romobilu s većim gumama. Kada ćete odlučivati koji električni romobil kupiti, savjetujemo da se opredijelite za onaj koji ima gume od barem 11 inča.

3. Naučite pravilno kočiti

Kada trebate naglo zakočiti ili kada kočite na nizbrdici, lagano se nagnite unazad. Time ćete svoj centar teže pomaknuti na leđa pa će se električni romobil brže i lakše zaustaviti. 

Tijekom vožnje je korisno barem jedan ili dva prsta držati u pripravnosti na kočnici. To će vam omogućiti da i dalje održavate dobru ravnotežu tijekom vožnje, a da istovremeno možete brzo reagirati kada je potrebno zakočiti.

4. Pazite kako vozite na mokrim i skliskim površinama

U slučaju teških vremenskih neprilika poput jake kiše, snijega i poledice, iskusni vozači ne voze električne romobile jer razumiju da su takvi uvjeti prevelik zalogaj za male dimenzije kotača na e-romobilu.

Međutim, malo kiše ne može vam nauditi ako znate kako voziti na mokrim i skliskim površinama.

Rekli smo da u vožnji preko neravnina savijete koljena i smanjite pritisak koji vaše tijelo vrši na električni romobil. Na skliskim površinama ponašajte se suprotno.

Kada prelazite preko skliskih podloga, nogama trebate vršiti jači pritisak na električni romobil jer ćete time centar sile teže pomaknuti niže te će električni romobil biti stabilniji.

5. Uvijek pozorno pratite promet oko sebe

Vožnja električnog romobila treba biti veliki gušt, ali nikada toliko da niste svjesni prometa oko sebe.

Iskusni vozači stalno prate cestu kako bi na vrijeme izbjegli veće neravnine na terenu te usporili u prisustvu pješaka i ostalih vozača. Kada pratimo što se događa oko nas, imamo dovoljno vremena reagirati te tako izbjeći ili umanjiti ozbiljnost potencijalno opasnih situacija.

Vježbom do savršenstva

Vrijeme je da teoriju pretvorite u praksu. Ove tehnike nisu teške, ali potrebno je uložiti vremena da biste ih potpuno savladali. Ne sumnjamo da će se uloženi trud isplatiti te da ćete još više uživati u vožnji na svojem električnom romobilu.

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Tech

Zime u našim krajevima sve su toplije, što znači kako vlasnici električnih romobila i zimi mogu koristiti svoja vozila. Ipak, bitno je dobro se...

Promo i akcije

U sklopu akcije imena 11.11 SHOPPING FESTIVAL na Geekbuying.com odvija se i rasprodaja Kugoo električnih romobila. U to ime ćemo odraditi i pregled modela...