Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Hi-tech

6G mreža bit će iznimno brza, Kinezi otkrili i koliko!

Dok se moderni svijet svađa oko toga zrači li 5G i koliko je opasan za zdravlje, Kinezi ne prestaju raditi na novotarijama, koje ih već uvode u mreže sljedeće generacije.

Još 3. studenog prošle godine kinesko Ministarstvo znanosti i tehnologije objavilo je da je osnovalo dva tima za razvoj stanične tehnologije podataka 6. generacije (6G), koja bi trebala zamijeniti ultra brzi 5G, službeno predstavljen 31. listopada.

I ovog puta je Kina pretekla Amerikance, Šveđane i Fince, koji nisu uspjeli dostignuti brzinu ulaganja i razvoja u 6G, koju sada ima Kina.

Kinezi su već javno objavili da su počeli s razvojem 6G tehnologije, a sad imamo i prve konkretne podatke o tome dokle je taj razvoj stigao. U razvoj 6G mreža uključeno je Ministarstvo obrazovanja i tehnologije Kine, koje vjeruje da će brzine 6G mreža biti oko osam tisuća puta veće, nego što su sadašnje brzine 5G mreže!

Prevedeno u razumljiviji jezik, u brojke, 6G mreže trebale bi dostignuti fascinantnu brzinu prijenosa podataka od jednog terabajta po sekundi – 1 TB/s.

Ako znamo da se početni razvoj 5G mreže dogodio tu negdje, oko 2008. godine, a da je primjena počela gotovo 11 godina kasnije, jasno je da ćemo i na nove 6G mreže čekati neko slično vrijeme. Ipak, u kineskom Ministarstvu već desetine znanstvenika rade na razvoju 6G tehnologije, koja se dovodi u vezu s novim industrijskim standardom prije nego kao komercijalna i potrošačka mreža.

Također, s obzirom na to da bi 5G mreža trebala donijeti potpuno nov sistem povezivanja s Internet of Things, odnosno Internetom stvari i uređajima oko nas, jasno je da će 6G ponovno donijeti novu platformu povezanih uređaja, samo još da otkrijemo – koju!

Ipak, lijepo je znati da nas čeka bliska budućnost u kojoj ćemo kvalitetan 4K film, odnosno između 40 i 50 njih odjednom moći preuzeti u jednoj sekundi, zar ne?

1 komentar

1 komentar

  1. matrix

    2. veljače 2020. u 21:40

    poanta interneta i je da SVE bude dostupno odmah i sad… bez “štekanja” i tehnologija postoji odavno za velike brzine i količine prijenosa podataka.. samo istraživanje i utjecaj na ljude i sve ostalo baš i ne…

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Apps & Software

LinkedIn će ukinuti kinesku verziju svoje usluge ove godine. Tvrtka je kao razloge ukidanja lokalnog izdanja svoje društvene mreže za profesionalce navela “znatno izazovnije...

Crypto

Kina sve više radi na tome da ograniči kriptovalute. Narodna banka Kine objavila je da se sve transakcije kriptovalutama smatraju nezakonitim i poziva na...

Apps & Software

Nakon pooštravanja mjera kineskih vlasti, ByteDance uvodi nove kontrole za Douyin, svoju aplikaciju ekvivalentnu TikToku koja se koristi u Kini. Svim korisnicima za koje...

Gaming

Kineske gaming platforme kao što su Tencent i NetEast moraju ograničiti maloljetnim korisnicima upotrebu platforme na samo tri sata tjedno. Ograničenje dolazi kao dio...

Oglašavanje