Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biznis i posao

7 načina da poboljšate svoje meke vještine

Naučiti zanat ili steći diplomu je neophodno, ali obično nije dovoljno za trajni uspjeh. Da biste dugoročno uspjeli na modernom radnom mjestu, morate razviti i svoje meke vještine. Razvoj mekih vještina vrijedan je cilj ako želite poboljšati svoju ukupnu učinkovitost u životu i poslovanju. U nastavku ćemo vam pokazati 10 načina da izoštrite svoje meke vještine. No, prvo, saznajmo što su meke vještine i zašto su vam potrebne.

Što su meke vještine?

Meke vještine su sposobnosti i atributi koji osobu čine učinkovitom u radu s drugima. Često su neopipljive i subjektivne. Meke vještine se ne podučavaju uvijek izravno u učionici, ali se mogu naučiti i poboljšati s vremenom. Možda ih je bolje opisati kao prenosive profesionalne vještine jer su potrebne u svakoj industriji na svim razinama. Obično je dobra ideja spomenuti meke vještine kada pišete svoj cv.

Primjeri mekih vještina

Ako želite poboljšati meke vještine na poslu, prvo morate razumjeti kako izgledaju meke vještine. Evo pet osnovnih mekih vještina koje su potrebne svakom profesionalcu.

Komunikacija

Komunikacija, iako složena, vitalni je dio uspjeha u gotovo svakom životnom smjeru. Jedna je stvar znati što je ispravno ili znati što učiniti, ali sasvim je druga stvar biti u stanju to jasno prenijeti pravim ljudima u pravo vrijeme. Razvijanje snažnih komunikacijskih vještina, usmenih i pisanih, važna je meka vještina za moderno radno mjesto.

Prilagodljivost

Osoba s visokom prilagodljivošću može se lako uskladiti sa svime, prilagođavajući se po potrebi promjenjivim okolnostima koje se mogu pojaviti. Na naprednoj razini, prilagodljivost nadilazi puko prikladno reagiranje. Netko s naprednim vještinama u ovom području može čak predvidjeti te promjene čim se pojave i proaktivno mapirati koje prilagodbe je potrebno učiniti.

Emocionalna inteligencija

Emocionalna inteligencija je sposobnost da dobro upravljate vlastitim emocijama, kao i sposobnost da osjetite ili percipirate koje su te emocije uopće. Osoba koja ne može zadržati pribranost na radnom mjestu ili u raspravi u učionici može imati nisku emocionalnu inteligenciju ili nizak emocionalni kvocijent.

Timski rad

Suradnička sposobnost s drugima u grupi ili timskom okruženju još je jedna ključna meka vještina u današnjem poslovnom svijetu. Ovdje postoje uobičajene zamke, u rasponu od toga da ste previše sramežljivi da biste sudjelovali do toga da se previše lako frustrirate nedostacima drugih. Poboljšanja emocionalne inteligencije također često rezultiraju poboljšanom sposobnošću timskog rada.

Međuljudske vještine

Usko povezane s komunikacijom, međuljudske vještine sve su one nematerijalne veze koje su vam potrebne da biste se dobro povezali s drugima, izgradili odnose i stvorili potreban odnos za prodor i pobjedu u raspravama.

Kako poboljšati meke vještine

Ako ste zainteresirani za učenje kako poboljšati meke vještine, sljedećih 7 strategija će vas uputiti do uspjeha.

1. Izađite iz svoje zone udobnosti

Kako biste učinkovito radili na interpersonalnim vještinama, morate izaći iz svoje zone udobnosti i ući u okruženje kojem možda prirodno ne gravitirate. Ako ste više introvertna osoba, mogli biste se prijaviti za grupnu aktivnost ili se staviti u društvenu situaciju koja vam nije posve ugodna.

2. Zatražite povratne informacije

Tražeći povratne informacije od drugih, možete otkriti slijepe točke u vlastitoj percepciji. Ako je tako, steći ćete vrijedan uvid u područja koja inače ne biste znali poboljšati.

3. Odredite prioritetne vještine koje morate razvijati

Odvojite malo vremena za analizu onoga što smatrate područjima snage, kao i područja u kojima biste se željeli poboljšati. Usporedite ovaj popis s vještinama koje su najpotrebnije za vašu karijeru.

4. Pronađite online tečajeve

Poboljšanje mekih vještina nije samo interno, naravno. Možete pronaći različite vrste online tečajeva i resursa koji će vam pomoći da poboljšate određene vještine. Oni će varirati u širokom rasponu kvalitete, stoga vas potičemo da se držite uglednih izvora kao što su poznata sveučilišta i njihovi dugi ili kontinuirani programi.

5. Samorefleksija je važna

Prečesto prelazimo s jednog zadatka ili sastanka na sljedeći bez puno, ako uopće, razmišljanja o tome kako smo se predstavili ili ponašali u prethodnom terminu. Kada god je moguće, rasporedite kratka razdoblja samorefleksije tijekom dana. Razmislite o situacijama u kojima niste dobili odgovor koji ste očekivali ili u kojima se činilo da vas je netko krivo shvatio. Razmislite o tome što ste rekli, kako ste to rekli, pa čak i kako ste se držali dok ste to govorili.

6. Poboljšajte vještinu pisanja

Vještine pisanja važan su aspekt komunikacijskih vještina u današnjem povezanom svijetu. Iako videokonferencije i sastanci licem u lice čine značajan dio mnogih uredskih postavki, ako ste u poslovnom svijetu, pisat ćete – i to puno. E-mailovi, bilješke sa sastanka, poruke u chatu i mnoštvo drugih vrsta sadržaja oslanjaju se na vašu sposobnost upisivanja poruke koja je jasna i lako razumljiva.

7. Aktivno slušajte

Dobro slušanje sastavni je dio mnogih mekih vještina o kojima smo ranije govorili. Kada slušate, slušajte da biste razumjeli, a ne samo da biste formulirali odgovor. Aktivno slušanje može imati mnoge oblike, ali u temelju je cilj slušati dovoljno dobro da biste mogli ponoviti sadržaj druge osobe na način s kojim bi se ona složila—čak i ako se s njom u potpunosti ne slažete.

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Biznis i posao

U potrazi za idealnim poslom, vaš životopis nije jedini ključ uspjeha. Motivacijsko pismo igra jednako važnu ulogu u vašem predstavljanju potencijalnom poslodavcu. Ovo pismo...

Biznis i posao

Od 2022., ChatGPT i slični alati zavladali su tržištem rada, povećavajući poslovnu profitabilnost i zadovoljstvo. Postali su ključne vještine za napredovanje, s 21 puta...

Biznis i posao

Zamislite natjecanje u sječi drveća koristeći ručne pile. Jedna osoba neprestano radi s minimalnim odmorom, dok druga uzima desetominutne pauze svakih devedeset minuta. Ako...

Filmovi

U svijetu kinematografije, neki od najupečatljivijih i najinspirativnijih filmova su oni koji istražuju teme samootkrivanja, avanture i povezanosti s prirodom. Od dramatičnih solo ekspedicija...

Umjetna inteligencija

Fizičari su dugo pokušavali objasniti zašto je svemir počeo s uvjetima koji omogućuju razvoj života. Zašto fizikalni zakoni i konstante imaju posebne vrijednosti koje...

Biznis i posao

Intervju za posao predstavlja ključan trenutak u procesu zapošljavanja, a njegov uspjeh ovisi o pripremi i sposobnosti kandidata da na uvjerljiv način predstavi svoje...

Biznis i posao

U današnjem digitalnom dobu, gdje većina zapošljavanja počinje putem interneta, vaš životopis (CV) postaje vaša ulaznica za svijet profesionalnih prilika. Ne samo da treba...

Biznis i posao

Nadzornici OpenAI-a zabrinuti su da tvrtka stvara tehnološki ekvivalent nuklearne bombe, a njezin vođa, Sam Altman, kretao se toliko brzo da je riskirao globalnu...