Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Internet

Američka savezna država djeci želi ograničiti korištenje društvenih mreža. Sada je dobila tužbu

Meta
Foto: Shutterstock

Skupina koja zastupa TikTok, Snapchat, Metu i druge velike tehnološke tvrtke tužila je u petak američku saveznu državu Ohio zbog zakona koji je na čekanju, a prema kojem djeca moraju dobiti pristanak roditelja za korištenje aplikacija društvenih medija.

Zakon je bio dio zakona o državnom proračunu od 86,1 milijarde dolara koji je republikanski guverner Mike DeWine potpisao u srpnju. Trebao bi stupiti na snagu 15. siječnja. Administracija je gurnula tu mjeru kao način zaštite mentalnog zdravlja djece, a republikanski podguverner Jon Husted rekao je u to vrijeme da društveni mediji “namjerno stvaraju ovisnost” i štetni su za djecu.

Trgovačka grupa NetChoice podnijela je tužbu protiv državnog odvjetnika GOP-a Davea Yosta na Okružnom sudu SAD-a za južni okrug Ohija. Nastoji spriječiti stupanje zakona na snagu.

U parnici se tvrdi da zakon Ohia – koji zahtijeva od tvrtki društvenih medija da dobiju roditeljsko dopuštenje za djecu mlađu od 16 godina da se prijave na društvene medije i aplikacije za igrice – protuustavno sprječava slobodu govora te je preširok i nejasan.

Zakon također zahtijeva od društvenih medija da roditeljima daju svoje smjernice o privatnosti, kako bi obitelji mogle znati koji će sadržaj biti cenzuriran ili moderiran na profilu njihova djeteta.

“Mi u NetChoiceu vjerujemo da su obitelji opremljene obrazovnim resursima sposobne same odrediti najbolji pristup internetskim uslugama i zaštiti privatnosti”, rekao je u izjavi Chris Marchese, direktor centra za parnice te organizacije.

“S NetChoice protiv Yosta, borit ćemo se da osiguramo da svi građani Ohia mogu prihvatiti digitalne alate bez ugrožavanja njihove privatnosti, sigurnosti i prava.”

Grupa je dobila tužbe protiv sličnih ograničenja u Kaliforniji i Arkansasu.

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati