Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Internet

Američki sud podržao plan postavljanja Starlink satelita tvrtke SpaceX

Foto: Unsplash/ANIRUDH

Američki Vrhovni sud potvrdio je odluku Savezne komisije za komunikacije (FCC) kojom se odobrava plan tvrtke SpaceX za lansiranje Starlink satelita u nisku orbitu Zemlje. Plan tvrtke je ponuditi svijetu svemirski širokopojasni internet.

Tvrtka SpaceX dobila je odobrenje FCC-a 2021. godine za lansiranje 2.824 satelita u nisku orbitu Zemlje. Tvrtka bi tako pružala usluge širokopojasnog interneta velike brzine ljudima koji trenutno nemaju pristup internetu. Konkurentske tvrtke Viasat Inc i DISH Network Corp osporili su odobrenje FCC-a.

Tvrtka Viasat priopćila je kako vjeruje da je “odluka korak nazad za sigurnost svemira i za zaštitu okoliša”, prenosi Reuters.

Također, iz tvrtke Viasat navode da je sud prisilio FCC da se pozabavi “kompliciranim problemima oko postavljanja mega-konstelacija u nisku Zemljinu orbitu, kako bi se štetni utjecaji koji bi mogli trajati desetljećima ili stoljećima mogli izbjeći”. Osim toga, iz tvrtke navode da je plan postavljanja SpaceX satelita bio masivan, ističući da je “usporedbe radi, približno 10.000 satelita, ukupno, lansirano u cijeloj ljudskoj povijesti”.

U sudskoj presudi utvrđeno je da “Viasat upravlja samo jednim satelitom koji leti blizu konstelacije tvrtke SpaceX, te da je “takva teorija previše spekulativna”.

Tvrtka Dish napominje da odluka ne mijenja pravila FCC-a koja zabranjuju SpaceX-u i drugim operaterima da ometaju televizijske usluge koje pružaju satelitski operateri. “Ostat ćemo oprezni kako bismo osigurali da operacije SpaceX-a ne naštete našim satelitskim korisnicima”, poručili su iz tvrtke.

S druge strane, američki operater T-Mobile US najavio je da će koristiti SpaceX-ove Starlink satelite kako bi mobilnim korisnicima omogućio pristup mreži u svim dijelovima SAD-a. Osim toga, tvrtka je najavila planove za povezivanje mobilnih telefona korisnika izravno sa satelitima u orbiti.

Tvrtka SpaceX je od 2019. godine lansirala gotovo 3000 Starlink satelita u nisku orbitu oko Zemlje te time nadmašila konkurente OneWeb i Project Kuiper tvrtke Amazon.

FCC je prošlog mjeseca odbio zahtjev SpaceX-a za 888,5 milijuna dolara subvencije za internetske usluge nakon što su im dodijeljena sredstva 2020. godine.

Ostavi komentar
Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Tech

Sigurno se pitate kako vam nesebično dijeljenje lozinke za Wi-Fi može naškoditi? Donosimo vam pet razloga zašto to ne biste trebali raditi. Pa krenimo.....

Promo i akcije

Napravili ste prvi korak i odlučili ste se na putovanje. Veselite se istraživanju novih gradova, jedva čekate upiti makar djelić kulture nove zemlje, upoznati...

Tech

Svima nam omiljeni signal...

Tech

Šef ruskog svemirskog programa najavio je da će se Rusija povući s Međunarodne svemirske postaje nakon 2024. godine. Jurij Borisov, upravitelj Roscosmosa, objasnio je...