Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tech

Hoće li Starlink omogućiti stabilni internet u avionima?

Foto: SpaceX

Elon Musk želi omogućiti brz internet čak i dok letite avionom. Tvrtka SpaceX smatra da je Starlink kao stvoren za internet u avionima, a pregovori su već u tijeku.

Izvršni direktor SpaceX-a objavio je na Twitteru da SpaceX već pregovara s velikim avio kompanijama o instaliranju satelitskog Starlink interneta za Wi-Fi u letu, prenosi Mashable.

Starlink konstelacija polagano raste, a nove jedinice dobivaju pojačanje u obliku lasera. Tvrtka SpaceX se nada da će Starlink satelitski internet ponuditi dobru povezanost i u dijelove svijeta gdje gradnja stanica na tlu nije opcija. Riječ je o dragocjenom dodatku, s obzirom na to da će laserski terminali omogućavati prijenos podataka bez potrebe za posrednicima na Zemlji. Ta promjena bi mogla utjecati i na Wi-Fi mrežu u avionima.

Od svibnja 2019. godine, tvrtka redovno lansira nove satelite, a konstelacija se konstantno povećava. Krajem srpnja lansirano je još 60 satelita pa je tako ukupan broj bio 1.735 jedinica da bi na kraju stigao do fascinantnih 1.786 satelita. Tvrtka obećava veće brzine nego kod tradicionalnih operatera, a obećanja su sve bliža realizaciji.

SpaceX planira lansirati nove ture satelita, a riječ je o naprednijim jedinicama koje će zasigurno utjecati na brzinu i latenciju. To predstavlja dobru vijest za sve one koji žive u nepovezanim mjestima širom svijeta. Broj Starlink korisnika je u posljednjih mjesec dana prešao 100 tisuća pretplatnika iz 12 zemalja.

Musk nije naveo koje točno avio-kompanije su zainteresirane za Starlink internet, ali je obećao kvalitetan internet svim putnicima. Za sad nije poznata ni cijena pa nam ostaje za vidjeti koliko će novac utjecati na budućnost stabilnog avio-interneta.

Ostavi komentar
Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Internet

Starlink satelitski pristup internetu već se proširio na brodove i kampere, a sada bi mogao pratiti djecu na putu od kuće do škole. Projekt...

Tech

Sigurno se pitate kako vam nesebično dijeljenje lozinke za Wi-Fi može naškoditi? Donosimo vam pet razloga zašto to ne biste trebali raditi. Pa krenimo.....

Internet

Američki Vrhovni sud potvrdio je odluku Savezne komisije za komunikacije (FCC) kojom se odobrava plan tvrtke SpaceX za lansiranje Starlink satelita u nisku orbitu...

Promo i akcije

Napravili ste prvi korak i odlučili ste se na putovanje. Veselite se istraživanju novih gradova, jedva čekate upiti makar djelić kulture nove zemlje, upoznati...