Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Hi-tech

Hoće li Starlink omogućiti stabilni internet u avionima?

Foto: SpaceX

Elon Musk želi omogućiti brz internet čak i dok letite avionom. Tvrtka SpaceX smatra da je Starlink kao stvoren za internet u avionima, a pregovori su već u tijeku.

Izvršni direktor SpaceX-a objavio je na Twitteru da SpaceX već pregovara s velikim avio kompanijama o instaliranju satelitskog Starlink interneta za Wi-Fi u letu, prenosi Mashable.

Starlink konstelacija polagano raste, a nove jedinice dobivaju pojačanje u obliku lasera. Tvrtka SpaceX se nada da će Starlink satelitski internet ponuditi dobru povezanost i u dijelove svijeta gdje gradnja stanica na tlu nije opcija. Riječ je o dragocjenom dodatku, s obzirom na to da će laserski terminali omogućavati prijenos podataka bez potrebe za posrednicima na Zemlji. Ta promjena bi mogla utjecati i na Wi-Fi mrežu u avionima.

Od svibnja 2019. godine, tvrtka redovno lansira nove satelite, a konstelacija se konstantno povećava. Krajem srpnja lansirano je još 60 satelita pa je tako ukupan broj bio 1.735 jedinica da bi na kraju stigao do fascinantnih 1.786 satelita. Tvrtka obećava veće brzine nego kod tradicionalnih operatera, a obećanja su sve bliža realizaciji.

SpaceX planira lansirati nove ture satelita, a riječ je o naprednijim jedinicama koje će zasigurno utjecati na brzinu i latenciju. To predstavlja dobru vijest za sve one koji žive u nepovezanim mjestima širom svijeta. Broj Starlink korisnika je u posljednjih mjesec dana prešao 100 tisuća pretplatnika iz 12 zemalja.

Musk nije naveo koje točno avio-kompanije su zainteresirane za Starlink internet, ali je obećao kvalitetan internet svim putnicima. Za sad nije poznata ni cijena pa nam ostaje za vidjeti koliko će novac utjecati na budućnost stabilnog avio-interneta.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Hi-tech

Federalna komisija za komunikacije odobrila je projekt satelitskog interneta tvrtke Boeing koji je prvi put predložen 2017. godine. Boeing sada može krenuti u izgradnju,...

Crypto

Živimo u vremenima u kojima vlada Internet putem kojeg je moguće činiti gotovo sve. Granice mogućeg pomiču sve iz godine u godinu, a oni...

Hi-tech

Pojavom mrežne tehnologije koja nam je omogućila vrlo brze protoke podataka i koja je iskustvo surfanja internetom podigla na višu razinu, prije par godina...

Hi-tech

Stalna internetska povezanost u vozilu omogućuje automobilsku učinkovitost ali i dobro korisničko iskustvo. Automobilska učinkovitost koju omogućuje stalna internetska veza je dvosmjerna komunikacija sa...

Oglašavanje