Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Aplikacije i softver

Automatizirano snimanje web stranica sa screenshot API-em

Foto: Unsplash/Pankaj Patel

Slika ili snimak web stranice predstavlja statičku vizualnu reprezentaciju izgleda određene web stranice u određenom trenutku. Ovaj snimak obuhvaća sve što je vidljivo na web stranici u tom trenutku, uključujući tekst, slike, grafike i postavku elemenata.

Uzimanje screenshot-a web stranice obično se vrši automatiziranim alatima ili skriptama, a razlozi za to su raznoliki:

 • Praćenje promjena: Programeri i stručnjaci za praćenje weba koriste screenshot-ove kako bi pratili promjene na web stranicama tijekom vremena. Na primjer, mogu pratiti vizualne promjene na konkurentske web stranice ili na vlastitom web mjestu.
 • Generiranje sadržaja: Screenshot-ovi se koriste za generiranje slika web stranica koje se mogu koristiti u različitim aplikacijama, kao što su pregledi rezultata pretrage ili prikazivanje arhiva web sadržaja.
 • Arhiviranje web sadržaja: U nekim slučajevima, zakonski ili povijesni zahtjevi zahtijevaju arhiviranje web sadržaja. Screenshot-ovi omogućuju kreiranje statičkih kopija web stranica za kasnije pregledavanje ili analizu.
 • Evaluacija korisničkog iskustva: Testeri i dizajneri koriste screenshot-ove kako bi provjerili kako se web stranice prikazuju na različitim uređajima i razlučivostima zaslona, što pomaže u ocjeni korisničkog iskustva.
 • Sigurnosna analiza: U sigurnosnom testiranju, screenshot-ovi se koriste za dokumentiranje propusta ili ranjivosti na web stranicama te za pomoć u analizi sigurnosnih problema.

Ukratko o snimku ili screenshotu web stranica

Sve u svemu, screenshot-ovi web stranica su koristan alat za različite svrhe, uključujući praćenje, generiranje sadržaja, arhiviranje, evaluaciju i sigurnosnu analizu web stranica.

U današnjem digitalnom svijetu, programeri se često suočavaju s potrebom da snime ili zabilježe izgled web stranica. To može biti korisno u različitim scenarijima, od praćenja promjena na konkurentskim web stranicama do stvaranja arhiva web sadržaja. Kako biste olakšali ovaj proces, Screenshot API-ji postaju sve popularniji. 

U ovom članku ćemo istražiti kako Screenshot API funkcionira i istaknuti WhoAPI Screenshot API kao jedan od vodećih alata u ovoj kategoriji.

Web-based API (Application Programming Interface) su sučelja koja omogućuju komunikaciju između različitih softverskih aplikacija putem interneta. Koriste se tako da aplikacije mogu razmjenjivati podatke i funkcionalnosti međusobno, što omogućuje integraciju i proširenje funkcionalnosti različitih aplikacija. 

S web API-jima može biti problema, ali su jako korisni! Postoje besplatni, a ponekad za minimalnu naknadu možete napraviti tisuće API upita. Na taj način možete brzo doći do gotovog rješenja, umjesto da ga sami tjednima razvijate i kasnije godinama održavate. 

API omogućuje programerima pristup funkcionalnostima i podacima drugih aplikacija ili servisa bez potrebe za punim razumijevanjem unutarnjeg sustava tih aplikacija. Ovo olakšava razvoj novih aplikacija, poboljšava njihovu skalabilnost i omogućuje stvaranje ekosistema različitih aplikacija koje rade zajedno.

Sad kad znamo što je API, upoznajmo pobliže Screenshot API.

Što je Screenshot API?

Screenshot API je sučelje za programiranje aplikacija (API) koje omogućuje programerima da automatizirano snime slike ili snimke web stranica. 

Ovo je posebno korisno u situacijama kada je potrebno redovito bilježiti izgled određenih web stranica ili kada trebate generirati slike web stranica za svoju aplikaciju ili web mjesto. 

API-ji za snimanje web stranica rade tako da programski otvaraju web preglednik, učitavaju određenu web stranicu i zatim snimaju sliku tog sadržaja. To znači da se proces može izvoditi automatski, bez potrebe za ručnim otvaranjem preglednika i ručnim snimanjem slika.

Zašto koristiti Screenshot API?

Foto: Pixabay/Clovis Cheminot

Postoji mnogo razloga za korištenje Screenshot API-ja:

 • Praćenje promjena odnosno monitoriranje web stranica: Ako želite pratiti promjene na web stranicama vaših konkurenata ili vašeg vlastitog web mjesta, posebice ako ih imate nekoliko, Screenshot API može automatski snimati slike i uspoređivati ih tijekom vremena.
 • Generiranje slika za sadržaj: Ako radite na projektu koji zahtijeva prikazivanje slika web stranica, Screenshot API može olakšati generiranje tih slika.
 • Arhiviranje web sadržaja: Arhiviranje web sadržaja može biti važno iz pravne ili povijesne perspektive. Screenshot API vam omogućuje da automatizirate ovaj proces.
 • Agregacija sadržaja: Automatizirajte prikupljanje screenshotova web stranica kako biste stvarali vizualno privlačne agregatore sadržaja ili aplikacije za vijesti. 
 • Analiza SEO-a: Analizirajte izgled i raspored web stranica s različitih geografskih lokacija kako biste ocijenili njihovu globalnu izvedbu. 
 • Testiranje korisničkog iskustva: Osigurajte da se web stranice pravilno prikazuju na različitim uređajima snimanjem screenshotova s različitim veličinama. 
 • Pregled web mjesta odnosno obogaćivanje podataka: Ponudite korisnicima uvid u sadržaj web stranice pružanjem screenshotova u rezultatima pretrage ili pregledima. Poboljšajte svoje skupove podataka dodavanjem vizualnih prikaza web stranica kako biste poboljšali angažman korisnika. Korisno kod direktorija i raznih izlistaja.
 • Sigurnosne provjere: Screenshotovi će pomoći u procjeni sigurnosti i testiranju proboja pojedinih web aplikacija. 

WhoAPI Screenshot API – moćan i pristupačan alat

Kada je riječ o Screenshot API-ima, WhoAPI Screenshot API se ističe kao iznimno pouzdan i pristupačan alat. WhoAPI je američka tvrtka koja posluje više od 10 godina i stekla je povjerenje mnogih programera uključujući onih iz Google i Wikimedije i Twittera.

Kako koristiti WhoAPI Screenshot API?

WhoAPI Screenshot API omogućuje programerima da jednostavno generiraju snimke web stranica putem programskog sučelja. Evo kako to možete učiniti u nekoliko popularnih programerskih jezika:

Korištenje JavaScript-a

Za primjere korištenja u PHP, Python, Ruby, Objective C, C#(.NET) i Java posjetite WhoAPI web stranicu.

Upotreba WhoAPI Screenshot API-ja

WhoAPI Screenshot API otvara svijet mogućnosti za programere:

 • Automatizirajte prikupljanje screenshot-a (thumbnail ili cijele) web stranica kako biste stvorili vizualno privlačne distributore sadržaja ili aplikacije za novosti.
 • Pratite promjene na web stranicama tako što ćete povremeno snimati screenshot-e i uspoređivati ih s ažuriranjima ili anomalijama.
 • Analizirajte izgled i postavku web stranica s različitih geografskih lokacija kako biste ocijenili globalnu izvedbu.
 • Osigurajte da se web stranice pravilno prikazuju na različitim uređajima snimajući screenshot-e s različitim veličinama.
 • Ponudite svojim korisnicima uvid u sadržaj web stranice pružanjem screenshot-a u rezultatima pretrage ili pregledima.
 • Snimite screenshot-e kako biste pomogli u ocjeni sigurnosti i testiranju proboja web aplikacija.
 • Unaprijedite svoje skupove podataka dodavanjem vizualnih prikaza web stranica kako biste poboljšali angažman korisnika.

Najbolje prakse za upotrebu WhoAPI Screenshot API-ja

Da biste najbolje iskoristili WhoAPI Screenshot API, razmotrite ove savjete:

 • Implementacija upravljanja pogreškama: Implementirajte mehanizme upravljanja pogreškama kako biste elegantno rješavali neuspjele zahtjeve prema API-ju.
 • Optimizacija zahtjeva: Optimizirajte svoje API zahtjeve tako da specificirate samo one parametre koji su vam stvarno potrebni kako biste smanjili nepotrebno opterećenje i smanjili troškove.
 • Korištenje predmemoriranja: Iskoristite mehanizme predmemoriranja kako biste smanjili nepotrebne zahtjeve prema API-ju.
 • Pravna i etička razmatranja: Poštujte autorska prava i zakone o privatnosti pri snimanju i korištenju screenshot-ova web stranica.

Zaključak

Screenshot API-ji su moćan alat za programere koji trebaju automatizirati proces snimanja web stranica. WhoAPI Screenshot API se ističe kao pouzdan i pristupačan izbor za ovu svrhu. Bez obzira na to koristite li PHP, JavaScript ili Python, WhoAPI Screenshot omogućuje vam jednostavno generiranje snimaka web stranica, čime vam olakšava rad i štedi vrijeme.

Automatizacija snimanja web stranica je ključna za mnoge različite scenarije, bilo da pratite konkurenciju, generirate slike za svoj projekt ili arhivirate web sadržaj. S WhoAPI Screenshot, ovaj postupak postaje brz, jednostavan i pristupačan.

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Tech

U Moskvi se održavaju tečajevi iz oralnog seksa za djevojke koje žele usavršiti svoje sposobnosti oralnog zadovoljavanja. Cijena tečaja je 3500 ruskih rublja (608kn)...

Tech

Što bi se dogodilo ako uronite ruku u posudu tekućeg dušika? Bi li vam se ruka smrzla do ozeblina? Bi li se razbila čim...

Internet

Sigurno ste do sad naletjeli na neke od bizarnosti na koje je Googleovo auto naletjelo pri snimanju, a u ovom videu pogledajte kompilaciju najčudnijih...

Tech

Trebate izračunati postotak od nekog broja, a ne znate kako? Pročitajte ovaj jednostavan članak i naučite kako se računa postotak. Postotci se koriste za...

Tech

1995. godine grupa znanstvenika NASA-e napravila je testove o tome kako pojedine droge utječu na paukovu sposobnost da izgradi mrežu.

Internet

Odmah da vam kažemo – neizbježan kraj dogodio bi se iznenađujuće brzo. Ako je zapremnina prosječnog lijesa 886 litara, a prosječan volumen ljudskog tijela...

Automoto

Tvrtka Laser Power Systems razvila je automobil pogonjen nuklearnom energijom. Napokon je pronađen način koji će vašem automobilu omogućiti vječni rad bez punjenja. No...

Tech

Rudnik dijamanata Mir u Siberu jedna je od najvećih rupa u tlu koju je čovjek napravio. Duboka je 525 metara i široka 1200m. Let...