Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biznis i posao

Bill Gates će financirati australski start-up koji se bavi kravljim podrigivanjem

Bill Gates

Milijarder Bill Gates uložio je u australski start-up za klimatsku tehnologiju koji planira smanjiti emisije metana uzrokovane podrigivanjem krava.

Suosnivač Microsofta otvoreno je govorio o utjecaju proizvodnje mesa na okoliš.

Metan je najčešći staklenički plin nakon ugljičnog dioksida.

Stoka poput krava, koza i jelena proizvodi metan kada njihov želudac razgrađuje tvrda vlakna poput trave za probavu. Ovaj proces fermentacije stvara plin metan koji se zatim većinom ponovno izbacuje ispuštanjem plinova.

Sveučilišne studije pokazale su da bi hranjenje krava morskom travom moglo značajno smanjiti njihovu emisiju metana.

Start-up Rumin8 sa sjedištem u Perthu radi na dodatku prehrani – sintetski repliciranom od crvenih morskih algi – koji zaustavlja stvaranje plinova. U priopćenju su objavili da su prikupili 12 milijuna dolara u rundi financiranja koju je vodio Breakthrough Energy Ventures, koji je Gates osnovao 2015. godine.

Investicijsko poduzeće također podržavaju izvršni direktor Amazona Jeff Bezos i kineski poduzetnik i suosnivač Alibabe Jack Ma.

“Bili smo vrlo zadovoljni prijemom koji smo dobili od fondova za utjecaj na klimu diljem svijeta”, rekao je direktor Rumin8 David Messina.

“Postoji istinska želja za financiranjem rješenja za crijevne emisije metana iz stoke i na sreću za Rumin8, oni mogu vidjeti prednosti naše tehnologije”, dodao je.

U listopadu prošle godine Novi Zeland predložio je oporezivanje stakleničkih plinova koje domaće životinje proizvode podrigivanjem i mokrenjem u pokušaju rješavanja klimatskih promjena. To je prvi svjetski porez za emisije u poljoprivredi, a trebao bi se ostvariti do 2025. godine.

Gotovo polovica ukupnih emisija stakleničkih plinova u zemlji dolazi iz poljoprivrede, uglavnom metana.

Godine 2019. metan u atmosferi dosegao je rekordne razine, oko dva i pol puta više od onih u predindustrijskom dobu.

Ono što zabrinjava znanstvenike je da metan ima veliku ulogu u zagrijavanju planeta. Pojedinačne molekule metana imaju snažniji učinak zagrijavanja atmosfere od pojedinačnih molekula ugljičnog dioksida.

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Tech

Suosnivač Microsoft-a i poznati filantrop Bill Gates govorio je za CNN o epidemiji COVID-19 virusa i založio se za jedinstvenu politiku borbe na razini...

Biznis i posao

Suosnivač tehnološkog diva kaže da se želi posvetiti humanitarnom radu.

Tech

Jahta je duga 112 metara, ima pet paluba i prostor za smještaj 14 gostiju i 31 člana posade. Sadrži bazen, heliodrom, spa, teretanu, kino,...