Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Internet

Bivši haker CIA-e osuđen na 40 godina zatvora nakon najveće povrede podataka u povijesti agencije

Foto: Pixabay

Bivši službenik CIA-e osuđen je na 40 godina zatvora zbog odavanja povjerljivih alata za hakiranje platformi za zviždače WikiLeaks. Joshua Schulte također je proglašen krivim za posjedovanje slika zlostavljanja djece.

Tužitelji su ga optužili za odavanje CIA-inih alata “Vault 7“, koji obavještajnim službenicima omogućuju hakiranje pametnih telefona i njihovo korištenje kao prislušne uređaje. Rekli su da je curenje jedno od “najbezobraznijih” u povijesti SAD-a.

Schulte (35) je WikiLeaksu 2017. podijelio oko 8761 dokument, što predstavlja najveću povredu podataka u povijesti CIA-e, priopćilo je američko ministarstvo pravosuđa. Opovrgnuo je optužbe, ali je osuđen po raznim točkama na trima odvojenim saveznim suđenjima u New Yorku 2020., 2022. i 2023. godine.

U četvrtak je osuđen zbog optužbi za špijunažu, hakiranje računala, nepoštivanje suda, davanje lažnih izjava FBI-u i posjedovanje slika zlostavljanja djece.

“Joshua Schulte izdao je svoju zemlju počinivši neke od najgnusnijih zločina špijunaže u američkoj povijesti”, rekao je američki državni odvjetnik Damian Williams.

Prema dokazima podijeljenim na suđenju, Schulte je bio zaposlen kao programer softvera u Centru za kibernetičku inteligenciju, koji provodi kibernetičku špijunažu protiv terorističkih organizacija i stranih vlada.

Tužitelji su rekli da je 2016. prenio ukradene informacije WikiLeaksu, a zatim lagao agentima FBI-a o svojoj ulozi u curenju. Dodali su da ga je naizgled motivirao bijes zbog svađe na radnom mjestu.

Schulte se mučio s ispunjavanjem rokova, a pomoćnik američkog državnog odvjetnika Michael Lockard rekao je da je jedan od njegovih projekata toliko kasnio s rasporedom da je zaradio nadimak “Drifting Deadline”.

Tužitelji su rekli da je želio kazniti one za koje je smatrao da su mu učinili nepravdu i rekli da je “provođenjem te osvete nanio ogromnu štetu nacionalnoj sigurnosti ove zemlje”.

Wikileaks je počeo objavljivati ​​povjerljive podatke iz datoteka 2017. godine. Curenje informacija, rekli su tužitelji, “odmah je i duboko naštetilo sposobnosti CIA-e da prikuplja strane obavještajne podatke protiv američkih protivnika; dovelo je CIA-ino osoblje, programe i imovinu izravno u opasnost; i koštalo CIA-u na stotine milijuna dolara.”

FBI je nekoliko puta razgovarao sa Schulteom nakon što je WikiLeaks objavio podatke, gdje je on negirao odgovornost. Pretres njegovog stana, rekli su tužitelji, kasnije je otkrio “desetke tisuća slika materijala seksualnog zlostavljanja djece”.

Dodali su da je Schulte nakon uhićenja pokušao prenijeti više informacija. Prokrijumčario je telefon u zatvor gdje je novinaru pokušao poslati informacije o CIA-inim cyber skupinama i sastavljao tvitove koji su uključivali informacije o CIA-inim cyber alatima pod imenom Jason Bourne, izmišljeni obavještajni operativac.

Iza rešetaka je od 2018. godine.

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati