Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biznis i posao

Bizaran obrat sudbine: Sam Altman se vraća u OpenAI

Bizaran obrat sudbine: Sam Altman se vraća u OpenAI
Shutterstock

Sam Altman se, nakon nedavnih turbulencija, ponovno vraća na poziciju izvršnog direktora OpenAI-ja, kako je objavila tvrtka prošlog utorka. Ovaj neočekivani povratak uslijedio je samo nekoliko dana nakon što je Altmanovo neočekivano razrješenje s dužnosti izazvalo veliko nezadovoljstvo među zaposlenicima, što je dovelo do ozbiljnih prijetnji stabilnosti ove vodeće kompanije u brzorastućem sektoru umjetne inteligencije.

Tvrtka je potvrdila da je postignut dogovor o povratku Altmana na čelno mjesto, uz formiranje novog početnog odbora kojim će predsjedavati Bret Taylor, bivši suizvršni direktor Salesforcea. U odboru će biti i bivši ministar financija SAD-a Larry Summers te Adam D’Angelo, izvršni direktor Quore, koji je već član odbora.

Dodatno, Altman je na X-u, platformi koja je naslijedila Twitter, izrazio svoje zadovoljstvo povratkom u OpenAI i naglasio važnost “snažnog partnerstva” s Microsoftom, koji je glavni financijski podupirač proizvođača ChatGPT-a.

Ovaj razvoj događaja znači kraj nekoliko dana kaosa u industriji umjetne inteligencije, koji su uključivali pregovore o vođenju OpenAI-a i njegovom smjeru, te šire rasprave o brzini razvoja tehnologije umjetne inteligencije.

Detalji oko Altmanovog otpuštanja i ponovnog zaposlenja ostaju nejasni, a u priopćenju od petka, OpenAI je sugerirao da Altman nije bio dovoljno transparentan prema odboru.

Sam Altman
Shutterstock

Ovu nejasnoću su popratili brojni glasine, ali kako navodi Kara Swisher, suradnica CNN-a, ključni razlog za Altmanovo smjenjivanje bila je napetost između njega, koji je zagovarao agresivniji razvoj umjetne inteligencije, i članova originalnog odbora OpenAI-a, koji su preferirali oprezniji pristup.

Dodatno, Satya Nadella, izvršni direktor Microsofta, objavio je u ponedjeljak ujutro da će se Altman, zajedno s Gregom Brockmanom, suosnivačem OpenAI-a, pridružiti Microsoftu kako bi vodili novi odjel za istraživanje umjetne inteligencije. OpenAI je u međuvremenu angažirao Emmetta Sheara, bivšeg šefa Twitcha, kao privremenog izvršnog direktora.

Međutim, kada su stotine zaposlenika OpenAI-a, skoro cijelo osoblje, zaprijetile odlaskom – moguće prema Microsoftu – ako odbor ne podnese ostavku i ne vrati Altmana na funkciju, došlo je do dramatične promjene.

Još uvijek nije jasno kako će se Altmanov povratak odraziti na Sheara. Shear, komentirajući na X-u, izrazio je zadovoljstvo rezultatom nakon “72 iznimno intenzivna sata”.

Brockman se, prema njegovoj objavi na X-u, također vraća u OpenAI.

U konačnici, izgleda da su Microsoft i Altman glavni dobitnici ovog nemira: Altman nastavlja voditi kompaniju koju je suosnovao, sada s odborom koji teoretski više podržava njegovu viziju.

Microsoft je nedavno povećao svoj utjecaj nad OpenAI, tvrtkom u koju je uložio milijarde dolara, čime jača svoje ambicije u polju razvoja umjetne inteligencije. Ovaj potez dolazi u vrijeme kada mnogi stručnjaci u Silicijskoj dolini smatraju umjetnu inteligenciju ključnim tehnološkim valom koji će oblikovati sljedeća desetljeća.

Izvršni direktor Microsofta, Satya Nadella, izrazio je svoje zadovoljstvo promjenama u upravnom odboru OpenAI-ja na platformi X, naglašavajući da vidi te promjene kao “prvi važan korak prema stabilnijem, bolje informiranom i efikasnijem upravljanju”. Ove izjave ukazuju na Microsoftovu namjeru da igra ključnu ulogu u oblikovanju budućnosti umjetne inteligencije.

Vizija Sama Altmana o brzom razvoju i komercijalizaciji AI alata čini se da je dobila prevagu. Altman je javno govorio o rizicima povezanim s umjetnom inteligencijom i obećao zakonodavcima i korisnicima da će OpenAI odgovorno napredovati. Na saslušanju pododbora Senata u svibnju, postavio je pitanje hoće li AI biti poput tiskarskog stroja, koji je širio znanje i moć, ili više nalik atomske bombe s dugoročno teškim posljedicama.

Unatoč ovim oprezima, Altman je unutar OpenAI-a zagovarao brže lansiranje proizvoda na tržište s ciljem ostvarivanja profita. Nedavno je na OpenAI-jevom prvom danu za programere objavio planove da će tvrtka omogućiti pristup alatima koji će korisnicima omogućiti da kreiraju vlastite verzije ChatGPT-a. Također, OpenAI surađuje s Microsoftom na integraciji ChatGPT slične tehnologije u Microsoftove proizvode.

Dodatno, OpenAI i Jony Ive, dizajner poznat po radu na iPhoneu, navodno su bili u pregovorima s japanskim konglomeratom SoftBank za prikupljanje 1 milijarde dolara za razvoj AI uređaja koji bi mogao zamijeniti pametne telefone. Ovi razvoji ukazuju na to da OpenAI sada snažnije gura prema komercijalizaciji svojih AI tehnologija, s Microsoftom kao ključnim partnerom u tom poduhvatu.

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Tech

Te velike tehnološke tvrtke nisu jedine zainteresirane strane koje se natječu za dio budućnosti robota-radnika koje Figure obećava...

Tech

Američka novinska organizacija New York Times tuži OpenAI, vlasnika ChatGPT-a, zbog tvrdnji da su povrijeđena autorska prava kako bi se trenirao sustav. U tužbi,...

Umjetna inteligencija

Misterij i dalje postoji oko razloga zbog kojeg je izvršni direktor OpenAI-a, Sam Altman, iznenada izbačen iz tvrtke, a potom vraćen na svoju poziciju...

Tech

Meta nastavlja snažno ulagati u vrste generativne umjetne inteligencije i povezane velike jezične modele koji su pomogli u stvaranju OpenAI-jevog ChatGPT-a

Biznis i posao

Nadzornici OpenAI-a zabrinuti su da tvrtka stvara tehnološki ekvivalent nuklearne bombe, a njezin vođa, Sam Altman, kretao se toliko brzo da je riskirao globalnu...

Umjetna inteligencija

Microsoft, poznat po svojim masivnim investicijama u OpenAI, suočio se s privremenim izazovom kada je u četvrtak zaposlenicima kratko zabranjeno koristiti ChatGPT, kako je...

Tech

Meta je ovog tjedna predstavila novog chatbota povezanog s Bing pretraživačem koji može razgovarati s korisnikom i stvarati slike na temelju tekstualnih unosa. Matična...

Umjetna inteligencija

Promjene će biti dostupne u iduća dva tjedna korisnicima koji su pretplatnici, rekao je OpenAI