Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biznis i posao

Kako je OpenAI dramatično zeznuo otpuštanjem Sama Altmana: Unutarnji pogled na skandalozni slučaj

Kako je OpenAI dramatično zeznuo otpuštanjem Sama Altmana: Unutarnji pogled na skandalozni slučaj
Shutterstock

Nadzornici OpenAI-a zabrinuti su da tvrtka stvara tehnološki ekvivalent nuklearne bombe, a njezin vođa, Sam Altman, kretao se toliko brzo da je riskirao globalnu katastrofu. Stoga ga je odbor otpustio, što je možda bilo logično rješenje. Međutim, način na koji je Altman otpušten – iznenada, netransparentno i bez upozorenja ključnim dionicima i partnerima OpenAI-a – izgleda nelogično i mogao bi nanijeti više štete nego da odbor nije poduzeo nikakve akcije.

Upravni odbor tvrtke ima primarnu dužnost prema svojim dioničarima. Glavni dioničar OpenAI-a je Microsoft, koji je Altmanu i njegovom timu dao 13 milijardi dolara kako bi nadmašili Google i ostali ispred Amazona, IBM-a i drugih u AI sektoru. Ipak, Microsoft nije bio obaviješten o Altmanovoj smjeni sve do trenutka prije javne objave.

Zaposlenici, uključujući suosnivača Grega Brockmana, također nisu bili unaprijed obaviješteni. Brockman, ključni pristaša Altmanovog vođenja, podnio je ostavku nakon otpuštanja. Slijedili su ga i drugi Altmanovi lojalisti.

Ovaj potez doveo je OpenAI u krizu. Postojali su izvještaji da se Altman i njegovi bivši lojalisti pripremaju za pokretanje vlastitog poduhvata, riskirajući poništavanje napretka tvrtke. Dan kasnije, odbor je navodno zatražio povratak Altmana, što je bio šokantan obrat događaja.

Struktura upravnog odbora OpenAI-a bila je komplicirana. Tvrtka je neprofitna, ali Altman, Brockman i glavni znanstvenik Ilya Sutskever osnovali su 2019. godine profitni entitet OpenAI LP unutar veće tvrtke. Ova profitna tvrtka je u samo nekoliko godina povećala vrijednost OpenAI-a na 90 milijardi dolara, s Altmanom kao ključnim umom iza tog uspjeha.

Ipak, kao tvrtka s velikim pokroviteljima poput Microsofta i rizičnog kapitala Thrive Capital, OpenAI je imao obvezu razvijati svoje poslovanje i zarađivati. Altman je vjerojatno poticao profitnu tvrtku na brže inovacije i izlazak na tržište s proizvodima. Međutim, rizici povezani s brzim napretkom u AI tehnologiji bili su veliki, posebno kada je riječ o tehnologiji koja može zavarati ljude da vjeruju u lažne razgovore i slike.

Na nedavnoj konferenciji za programere, Altman je najavio da će OpenAI omogućiti svima da stvore vlastitu verziju ChatGPT-a, što je za Sutskevera i odbor bio korak predaleko.

Altman je bio svjestan rizika i pozvao je na regulaciju AI-a kako bi se spriječila potencijalna šteta društvu. Umjetna inteligencija ima potencijal revolucionirati razne industrije i unaprijediti čovječanstvo, ali s njom treba postupati oprezno kako bi se izbjegle negativne posljedice.

Ali ima i potencijal oduzimanja radnih mjesta ljudima – Svjetski ekonomski forum je u travnju upozorio da bi 14 milijuna radnih mjesta moglo nestati u sljedećih pet godina. AI je posebno sposoban za širenje štetnih dezinformacija. Neki, uključujući bivšeg člana uprave OpenAI-ja Elona Muska, strahuju da će tehnologija premašiti ljudsku inteligenciju i mogla bi dovesti do uništenja života na planetu.

Kako ne upravljati krizom
S obzirom na te prijetnje – stvarne ili imaginirane – ne čudi što je odbor bio zabrinut zbog Altmanovog prebrzog tempa. Možda su osjećali dužnost da ga otpuste i zamijene nekim tko bi bio oprezniji s potencijalno opasnom tehnologijom.

No, OpenAI ne djeluje izolirano. Postoje dionici, neki od njih s milijardama uloženih u tvrtku. A takozvani odgovorni ljudi su se ponašali, kako je Swisher rekla, poput “klaunskog auta koje se zabija u zlatni rudnik”, citirajući izjavu izvršnog direktora Mete, Marka Zuckerberga, o Twitteru.

Uključivanje Microsofta u odluku, informiranje zaposlenika, suradnja s Altmanom na dostojanstvenom planu odlaska… sve su to bile opcije koje bi tipično koristila uprava tvrtke veličine OpenAI-a – i sve bi mogle imati bolji ishod.

Iako Microsoft ima značajan udio, ne sjedi u odboru OpenAI-a zbog njegove neobične strukture. Sada, prema brojnim medijskim izvještajima, uključujući Wall Street Journal i New York Times, to bi se moglo promijeniti. Jedan od zahtjeva tvrtke, uključujući povratak Altmana, je da imaju svoje mjesto za stolom.

S mogućnostima sličnim ChatGPT-u integriranim u Bing i druge ključne proizvode, Microsoft je vjerovao da je mudro uložio u obećavajuću novu tehnologiju budućnosti. Stoga je izvršnom direktoru Satyi Nadelli i njegovom timu vjerojatno bio šok saznanje o Altmanovom otpuštanju u petak navečer zajedno s ostatkom svijeta.

Odbor je razljutio moćnog saveznika i mogao bi se zauvijek promijeniti zbog načina na koji je postupio s Altmanovim svrgavanjem. To bi moglo završiti s Altmanom natrag na čelu, profitnom tvrtkom unutar neprofitnog odbora – i golemim kulturnim pomakom u OpenAI-ju.

Alternativno, mogao bi postati konkurent Altmanu, koji bi na kraju mogao osnovati novu tvrtku i odvesti talente iz OpenAI-ja.

U svakom slučaju, OpenAI je sada vjerojatno u goroj poziciji nego u petak prije nego što je otpustio Altmana. I to je bio problem koji se mogao izbjeći, ironično, usporavanjem.

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Umjetna inteligencija

Misterij i dalje postoji oko razloga zbog kojeg je izvršni direktor OpenAI-a, Sam Altman, iznenada izbačen iz tvrtke, a potom vraćen na svoju poziciju...

Biznis i posao

Intervju za posao predstavlja ključan trenutak u procesu zapošljavanja, a njegov uspjeh ovisi o pripremi i sposobnosti kandidata da na uvjerljiv način predstavi svoje...

Biznis i posao

U današnjem digitalnom dobu, gdje većina zapošljavanja počinje putem interneta, vaš životopis (CV) postaje vaša ulaznica za svijet profesionalnih prilika. Ne samo da treba...

Tech

Meta nastavlja snažno ulagati u vrste generativne umjetne inteligencije i povezane velike jezične modele koji su pomogli u stvaranju OpenAI-jevog ChatGPT-a

Biznis i posao

Sam Altman se, nakon nedavnih turbulencija, ponovno vraća na poziciju izvršnog direktora OpenAI-ja, kako je objavila tvrtka prošlog utorka. Ovaj neočekivani povratak uslijedio je...

Aplikacije i softver

Google uskoro kreće s brisanjem sadržaja neaktivnih Gmail računa i povezanih fotografija, počevši od 1. prosinca, prema izvještajima izvora poput PCMag-a. Ovaj potez Googlea,...

Umjetna inteligencija

Microsoft, poznat po svojim masivnim investicijama u OpenAI, suočio se s privremenim izazovom kada je u četvrtak zaposlenicima kratko zabranjeno koristiti ChatGPT, kako je...

Internet

LinkedIn je nedavno lansirao inovativni chatbot vođen umjetnom inteligencijom, koji se promovira kao osobni savjetnik za one koji traže zaposlenje. Uz to, predstavljeni su...