Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Aplikacije i softver

CovidGO aplikacija – kako do nje i kako je koristiti?

CovidGO aplikacija
Foto: varazdinske-vijesti.hr

CovidGO aplikacija nastala je iz nužde, kao posljedica svjetske pandemije koja je uzrokovana koronavirusom. Smisao ove aplikacije je olakšanje kretanja i obavljanja poslova u sektorima u kojima su obavezne covid potvrde.

CovidGO mobilna aplikacija u Hrvatskoj je lansirana još u srpnju 2021. godine, a moguće ju je skinuti putem Google Play-a i Apple App Store-a na vlastiti mobitel. Aplikacija omogućuje potvrđivanje vlasništva nad QR kodom koji je dio EU digitalne potvrde i koji vrijedi za sve države članice Europske unije i Hrvatsku. 

CovidGO potvrda je zapravo vaš osobni dokaz kojim potvrđujete da ste cijepljeni protiv bolesti Covid-19, da ste je preboljeli ili da imate potvrdu o testiranju. Ova aplikacija vam omogućuje slobodno kretanje po prostorima u kojima je obavezna COVID potvrda, kao što su državne institucije, poslovni objekti i razne manifestacije.

Ako se bojite da CovidGO mobilna aplikacija zadire u vašu privatnost ne morate se toga bojati jer ona ne obrađuje osobne podatke već samo provjerava digitalni zapis iz QR koda.

Ova je mobilna aplikacija u potpunosti besplatna za građane, a služi za olakšavanje provjere valjanosti potvrda koje su se do lansiranja ove aplikacije mogle naći samo u papirnatom zapisu. 

Kako koristiti aplikaciju?

Aplikacija CovidGO je vrlo jednostavna za korištenje te za nju nije potrebno imati neko informatičko predznanje. Valjanost COVID potvrde na njoj se prikazuje u dvije boje: zelenoj i crvenoj.

Zašto je ova aplikacija dobra za građane? Zato jer im omogućuje uvid u svoju COVID potvrdu i nešto što isprintana potvrda koju ste dobili putem e-građana ne nudi, a to je datum valjanosti potvrde. 

Ako je vaša covid potvrda valjana tada će se na zaslonu vašeg mobitela pojaviti zeleni ekran, a ako nije valjana pojavit će se crveni ekran. U slučaju da vam se pojavi crveni ekran, na njegovom dnu će se pojaviti obrazloženje zašto vaša potvrda nije valjana. 

Korištenje aplikacije je vrlo jednostavno: nakon početnih uputa koje možete preskočiti i direktno krenuti na glavni dio potrebno je vašoj CovidGO aplikaciji dozvoliti pristup kameri. Nakon toga ju je potrebno usmjeriti prema QR kodu na COVID potvrdi na kojoj se onda pojavljuje crveni ili zeleni rezultat. 

Kako do CovidGO aplikacije

Aplikaciju možete besplatno skinuti na sljedećim platformama:

  • Za vlasnike Android uređaja i telefona aplikacija se može skinuti OVDJE
  • Za vlasnike iphone mobitela i drugih Apple uređaja aplikacija se može skinuti OVDJE

Moramo napomenuti da se ova aplikacija ne može koristiti ako prije njenog skidanja niste nabavili papirnatu COVID potvrdu na kojoj se nalazi QR kod koji morate skenirati kako bi se personalizirala vaša CovidGO aplikacija i na njoj se pokazale informacije o vašem statusu. 

Do papirnate CovidGO potvrde najlakše je doći putem servisa e-građani, na kojem možete jednostavno skinuti potvrdu u obliku PDF dokumenta. 

Nju možete zatražiti ako ste cijepljeni, ako imate negativan test na virus Sars-Cov-2 ili ako ste bolest već preboljeli.

Potvrdu možete dobiti i u svim poslovnicama HZZO-a, svim ljekarnama i laboratorijima koji i inače provode testove na ovu bolest. 

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Aplikacije i softver

Izvršni direktor Telegrama, Pavel Durov, potvrdio je da Telegram Premium opcija stiže do kraja ovog mjeseca. Takav potez tvrtke opravdan je činjenicom da Telegram...

Aplikacije i softver

Jedan od najvećih tehnoloških divova, Amazon, najavio je da će uvesti interaktivnu opciju “Virtual Try-On” za iOS korisnike u SAD-u. Riječ je o opciji...

Aplikacije i softver

WhatsApp je od ovog tjedna počeo uvoditi emoji reakcije koje je najavio ranije, a čini se da bi tvrtka uskoro mogla implementirati još jednu...

Igre i gaming

Znanstvenici su koristeći AI tehnologiju razvili videoigre koje imaju za cilj dijagnosticirati, pratiti i liječiti depresiju. Platforma nosi naziv Thymia i bavi se mentalnim...